Companii

Dezvoltarea Siemens impune un ritm de crestere de 100 de angajati pe luna

Dezvoltarea Siemens impune un ritm de crestere de 100 de angajati pe luna

Click pentru imaginea intreaga

01.05.2007, 16:43 27

Extinderea afacerilor derulate de concernul german Siemens in Romania, fie prin achizitii, fie prin investitii greenfield, a dus la inregistrarea unei rate de crestere a personalului de aproximativ 100 de noi angajati pe luna.
"In prezent, aproximativ 3.600 de oameni sunt angajati in activitatile derulate de Siemens in Romania. Avem o crestere lunara a numarului de angajati de aproximativ 100 de persoane. Daca in continuare se va mentine si cresterea economica in ansamblu, acest ritm ar putea fi sustinut pe termen lung", a declarat Wolfgang Hirzi, CEO al Siemens, in primul interviu acordat de la numirea pe pozitia de director executiv al filialei locale a grupului german.
La inceputul anului trecut, Siemens numara aproximativ 2.500 de angajati pe plan local, iar in 2003 compania avea doar 600 de angajati.
"Doar pentru segmentul productiei de software sunt angajati aproximativ 2.200 de oameni, ceea ce inseamna aproximativ 7% din numarul angajatilor pe acest domeniu la nivel global din cadrul Siemens. Daca luam in considerare faptul ca in Slovacia, Siemens are 7.000 de angajati, iar tara are 8 milioane de locuitori, potentialul pentru piata romaneasca este imens", a mai spus Hirzi.
Cresterea numarului de salariati a fost generata atat de achizitiile Siemens pe piata locala, cat si prin investitiile grupului. Cea mai recenta achizitie a Siemens este compania clujeana de automatizari Frosys care avea aproximativ 80 de angajati. Aceasta este a doua achizitie pe care o face Siemens pe piata locala, dupa ce in 2005 concernul a preluat integratorul de sisteme informatice Forte Company, firma cu aproximativ 220 de angajati si cu o cifra de afaceri de aproximativ 20 de milioane de euro. In afara de achizitii, Siemens a investit si in centre de productie pe piata locala. Printre cele mai importante se numara fabrica de la Timisoara, Siemens VDO Automotive, furnizor de sisteme electronice pentru piata auto. Alte investitii importante sunt cele doua fabrici de componente electronice de la Sibiu. Toate aceste investitii au generat la randul lor sute de locuri de munca.
"Pentru anul acesta estimam un ritm de crestere de doua cifre (al cifrei de afaceri - n.r.), de aproximativ doua ori mai mare decat ritmul de crestere al PIB-ului (Produs Intern Brut)", spune Adrian Baicusi, directorul general al Siemens. Anul trecut afacerile totale derulate de Siemens pe piata locala au ajuns la 290,3 milioane de euro, in crestere cu 21% fata de 2005. Doar filiala locala, Siemens SRL, a realizat afaceri de 205 milioane de euro si un profit net de 4,3 milioane de euro, dublu fata de 2005.
De la sfarsitul anului trecut, Siemens are, in mare parte, o noua echipa de conducere in Romania. Wolfgang Hirzi ocupa de la sfarsitul anului trecut pozitia de director executiv. Aceasta functie a fost creata odata cu venirea acestuia, pana la aceasta decizie atributiile acestui post fiind exercitate prin intermediul functiei de director tehnic (Chief Technical Officer - CTO) care era ocupat de catre Wolfgang Flandorfer. Conducerea filialei locale va fi asigurata de Hirzi, alaturi de Adrian Baicusi, care a fost mentinut in pozitia de director general al companiei si de noul director financiar (CFO). Georg Weiher il inlocuieste pe Dirk Tanzeglocke, ca urmare a finalizarii mandatului acestuia in Romania.
Marile proiecte care vor fi derulate in industria petrolului si gazelor, fondurile europene, infrastructura, transportul public, iluminatul public sau managementul traficului sunt cateva elemente care ar putea contribui la cresterea afacerilor Siemens pe plan local.
"Doar daca ne uitam la Petrom, proiectele anuntate la care noi am putea contribui au o valoare de un miliard de euro. Si in afara de Petrom mai sunt foarte multe companii. Fondurile europene vor ajunge la aproximativ 25 de miliarde de euro pana in 2013. In segmentul productiei de energie, valoarea marilor proiecte trece de un milliard de euro", spune Georg Weiher, noul director financiar al Siemens.
In ceea ce priveste extinderea prezentei grupului in toate partile tarii, reprezentantii Siemens spun ca proiectul birourilor regionale este in plina desfasurare. "Am deschis recent un birou la Constanta, care este o regiune foarte promitatoare, urmeaza Brasovul cat de curand si Craiova", spune Adrian Baicusi. Compania are deja astfel de birouri in Timisoara, Cluj si Iasi.
Siemens deruleaza pe piata locala activitati legate de transporturi feroviare, energie, sisteme medicale, retele de telecomunicatii, centrale telefonice, sisteme de securitate pentru cladiri si automatizari si actionari industriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO