Companii

Derizoriu si degradare in sistemul medical african, dupa OMS

11.09.2003, 00:00 45



Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat un bilant deprimant al situatiei de pe continentul african in domeniul medical, in 2002, caracterizat prin epidemii precum HIV/SIDA care progreseaza sau stagneaza, un acces derizoriu la tratamente, bugete pentru sanatate anemice si spitale care se degradeaza pe zi ce trece.



"Epidemia de HIV/SIDA continua sa se propage intr-un ritm implacabil in regiunea Africii" subsahariene, conform raportului OMS citat de AFP, publicat cu ocazia reuniunii regionale a Organizatiei, de la Johannesburg.



In 2002, 29,4% dintre cele 42 de milioane de persoane infectate din lume se inregistrau pe continentul african.



Dintre cele 4,5 milioane de persoane care ar avea nevoie urgenta de terapie antiretrovirala, doar 50.000 primesc acest tratament. Procentul de acces la serviciile de depistare si consiliere voluntara din intreaga Africa este de sase%, iar accesul la serviciile de prevenire a transmiterii virusului de la mama la copil este obtinut doar de unu%.



Aceasta absenta a medicatiei minime si capacitatea redusa de detectare a bolilor este dublata, potrivit OMS, de servicii medicale in declin accentuat.



"In ciuda gamei ample de eforturi depuse de state, situatia spitalelor continua sa se degradeze in Africa, atat in cazul numarului, cat si al calitatii serviciilor oferite", subliniaza un raport al conducerii regionale africane a OMS, care face apel la "consolidarea rolului spitalelor".



Raportul considera ca principalele cauze ale acestor fenomene sunt o finantare insuficienta, resurse umane inadecvate, absenta planificarii dezvoltarii infrastructurii sanitare, sau o rotatie intensa a personalului medical, fapt care afecteaza calitatea serviciilor prestate.



OMS critica, de asemenea, “inaltii responsabili ai statelor si persoanele cu dare de mana care, in numeroase tari, isi manifesta lipsa de incredere in spitalele publice prin faptul ca prefera sa se trateze in spitale private sau in afara tarii".



Un alt raport, referitor la "Macroeconomie si sanatate", arata, la randul sau, ca bugetele pentru sanatate ale statelor africane sunt “inca derizorii pentru a permite ca interventiile rentabile sa treaca la un nivel superior. (...) tarile pot creste resurele interne consacrate sanatatii", afirma OMS.



In 2000, patru state din regiune consacrau mai putin de cinci% din bugetul national al sanatatii, aminteste OMS. Alte 23 de tari acorda intre cinci si zece%, 15 intre zece si 15 procente si numai doua state trec de 15%.



Majoritatea vor fi nevoite sa adopte masurile care se impun pentru a-si onora angajamentele de a acorda 15% din bugete sanatatii, conform reuniunii de la Abuja, din 2000, a adaugat OMS.



Organizatia recunoaste ca "deficitul de finantare va trebui acoperit, in continuare, din surse externe", in ciuda cresterii resurselor interne destinate Sanatatii.



Totusi, OMS aminteste guvernelor ca acest lucru merita toate eforturile. "In zonele care au eliminat paludismul (malaria), cresterea economica este superioara cu cel putin unu% celei din zonele unde paludismul este endemic", subliniaza raportul. Valoarea economica a anilor de viata pierduti din cauza HIV/SIDA incepand din 1999 este estimata la 12% din PIB-ul Africii subsahariene.



"Starea defectuoasa a sanatatii contribuie in mod semnificativ la saracie si la cresterea economica slaba. Si invers", avertizeaza OMS, care atrage atentia asupra cercului vicios format pe continentul african.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO