Companii

Dentix Millennium, firma antreprenorială ce produce implanturi dentare, a primit o aprobare din partea Ministerului Cercetării pentru o finanţare de 16 mil. lei a unui proiect de cercetare în implantologie. Firma caută acum o co-finanţare de 4 mil. lei pentru a putea susţine proiectul

Dentix Millennium, firma antreprenorială ce produce...

Autor: Alexandra Matei

20.09.2021, 19:01 614

Firma antreprenorială Dentix Millennium, condusă de antreprenorul Dragoş Budei, a primit aprobare din partea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru o finanţare în valoare de 16 mil. lei a unui proiect în implantologie, însă mai are nevoie de o co-finanţare de 4 mil. lei pentru a putea îl susţine.

Proiectul de cercetare se numeşte „Funcţionalizarea suprafeţei transmucozale la bonturile protetice pe implanturi dentare în scopul sigilării spaţiului peri-implantar”, a fost depus în martie 2018 şi trebuie semnat în câteva zile.

„Prin această cercetare, colectivul nostru îşi propune să găsească soluţie la o problemă nerezolvata încă de niciun producător de implanturi dentare din lume: lipsa de sigilare a mucoasei (gingiei) pe bonturile protetice, aşa cum se întâmplă pe dintele natural, ce duce la retracţie gingivală şi, consecutiv, la resorbţie osoasă marginală în jurul tuturor implanturilor dentare. Odată rezolvată această problemă, prognosticul tratamentului cu implanturi dentare se va îmbunătăţi pentru toţi pacienţii. Colectivul nostru deţine deja direcţiile de cercetare din acest proiect; este necesară doar selectarea celor mai bune soluţii, validarea lor şi găsirea modelului de execuţie la nivel industrial. Prin finalizarea acestui proiect de cercetare, firma va deveni un producător de importanţă globală”, a spus Dragoş Budei, director general al firmei producătoare de implanturi dentare.

Astfel, ceea ce desparte, în momentul de faţă, firma Dentix Millennium de demararea proiectului este acea co-finanţare de 4 mil. lei.

Dragoş Budei susţine că în timpul care a trecut de la momentul aprobării proiectului de către Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, mai exact, în circa o lună de zile, nu au găsit nicio modalitate de a atrage această finanţare. Primul pas pe care directorul general al Dentix Millennium l-a făcut în această direcţie a fost încercarea de a intra pe piaţa de venture capital, mişcare ce nu a funcţionat în cele din urmă.

Un obstacol esenţial, crede antreprenorul, ar putea fi timpul foarte scurt, din momentul aprobării finanţării pentru proiectul de cercetare şi până când acesta trebuie semnat.

Încercările de găsire a unui investitor, susţine el, au inclus atât prezentarea oportunităţii către medici din specialitatea lor, cât şi către investitori străini sau platforme de crowdfunding.

„În contextul în care România nu reuşeşte să absoarbă fondurile structurale, iată că ne vedem în situaţia de a renunţa la un proiect extrem de important; nu ne putem asuma riscul de a începe să implementăm un proiect incomplet finanţat”, a mai spus Dragoş Budei.

Antreprenorul a pus bazele companiei Dentix Millennium în 2015, după ce a adunat zece cercetători pentru a inova tratamentele de suprafaţă pentru implanturile dentare. Proiectul realizat de aceştia s-a materializat şi astăzi compania produce implanturi dentare cu nanostructură de dioxid de titan în localitatea Săbăreni, din judeţul Giurgiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO