Companii

Deloitte&Touche a batut palma cu DZ Finance

16.03.2001, 00:00 132



Deloitte & Touche Romania, ramura unuia dintre cei "cinci mari" de pe piata globala a serviciilor profesionale, a anuntat ieri fuziunea prin absorbtie cu firma DZ Finance.

Tranzactia vine sa sustina pozitia inca slaba a Deloitte & Touche pe piata serviciilor de consultanta in domeniul financiar. Valoarea afacerii este estimata intre 1,5 si 2,5 milioane de dolari.

"Alegerea DZ Finance a luat in calcul trei elemente: experienta de zece ani acumulata de firma in domeniul serviciilor financiare, prezenta activa pe piata romaneasca si cunostintele despre multi dintre clientii Deloitte & Touche", a declarat Paul-Andre Michaud, presedintele Deloitte & Touche Romania.

A contat insa foarte mult si personalitatea lui Nicolas Duiliu Zamfiresco, fondatorul DZ Finance.

Cei cinsprezece experti ai firmei aduc in portofoliul Deloitte & Touche 19 dosare ale unor companii pregatite pentru privatizare, care se adauga celor 23 la care D&T lucreaza deja.

"Ne-am dat seama ca nu eram destul de puternici pe segmentul consultantei fnanciare, aveam o echipa foarte mica si din cauza asta pierdeam oportunitati de afaceri", spune Michaud.

Desi este un nume in jurul caruia nu s-a facut publicitate, DZ Finance a fost implicata in mai multe afaceri de calibru din Romania, a caror suma totala se ridica la peste 500 milioane de dolari. DZ Finance a participat la realizarea in Romania a peste 40 de tranzactii.

Firma a fost infiintata in 1993 de Nicolas Duiliu Zamfiresco, descendent al prozatorului Duiliu Zamfirescu. Zamfiresco are dubla cetatenie: romana si franceza.

Afacerile DZ Finance au inceput in 1992-1993, cand a acordat consultanta in cumpararea de catre compania Tarom a doua aeronave Airbus A 310-300, in valoare de 117 milioane de dolari. Afacerile cu avioane au continuat in 1998-1999, cand Tarom a achizitionat patru avioane ATR-42.

Un alt mare client al DZ Finance a fost grupul francez de materiale de constructii Lafarge, care a cumparat in 1997 Romcim, principalul producator de ciment din Romania, pentru o suma de 201 milioane de dolari, la care se adauga un program de investitii de 164 milioane de dolari.

Printre clientii firmei se numara si alte companii mari, intre care Banca Romana de Dezvoltare, Faur, Mobilrom, British American Tobacco, Romanian Reconstruction Capital si Suez-Lyonnaise des Eaux.

"Ei stiu foarte bine cum se fac afaceri in Romania", spune Paul-Andre Michaud. El afirma ca este dificil sa dezvolti afacerile firmei fara un corp solid de experti locali, care sa cunoasca foarte bine cum merg lucrurile pe piata.

"Trebuie sa intelegi oamenii cu care faci afaceri si de aceea una dintre prioritatile noastre este sa ne cream echipe puternice de experti locali in toate domeniile in care lucram", spune seful Deloitte & Touche Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO