Companii

Deloitte: Schimbările din fiscalitate şi GDPR sunt principalii factori care vor influenţa piaţa locală de NPL-uri

Radu Dumitrescu, partener servicii de suport în tranzacţii în cadrul Deloitte România

Radu Dumitrescu, partener servicii de suport în tranzacţii în cadrul Deloitte România

Autor: Cristina Bellu

01.03.2018, 13:03 467

Vânzările de portofolii de credite neperformante (NPL) vor fi influenţate anul acesta de schimbările legate de fiscalitate şi de implementarea programului privind protecţia datelor personale (General Data Protection Regulation - GDPR), arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

“În prima parte a anului vom vedea, cel mai probabil, un nivel scăzut al tranzacţiilor, întrucât majoritatea vânzătorilor ar putea să pună în aşteptare tranzacţiile până ce se va clarifica situaţia legislativa. Mă aştept totuşi ca, în a doua parte a anului, vânzările de portofolii de NPL să se reia.“, spune Radu Dumitrescu, partener servicii de suport în tranzacţii în cadrul Deloitte România.

El menţionează că un alt aspect demn de luat în calcul pentru anii următori ţine de dezvoltarea pieţei secundare de vanzare a NPL-urilor şi de tranzacţiile cu “expuneri semnificative”

Deloitte anticipează că vânzările de NPL-uri vor reprezenta cea mai comună formă de dezintermediere în rândul jucătorilor din industria bancară din regiune, în 2018.

Cu toate acestea, dat fiind numărul de tranzacţii recent încheiate, vânzările cu portofolii de ipoteci rezidenţiale este estimat să crească în multe ţări.

Pe termen lung, se aşteaptă ca activitatea de NPL din Europa Centrală şi de Est să se reducă pe măsură ce băncile existente îşi vor reduce volumele de NPL la un nivel sustenabil.

Deloitte mai anticipează că activitatea secundară de NPL va creşte în anii ce vin.

În plus, Deloitte mai estimează că piaţa creditelor performante şi tranzacţiile bancare se vor alinia odată cu mult aşteptata consolidare a pieţelor bancare din regiune.

România a fost lider în tranzacţiile cu NPL-uri în 2016 şi în 2017. “Această maturitate este rezultatul faptului că România a luat startul înaintea altor ţări din regiune la vânzările de portofolii de credite neperformante”, a explicat Dumitrescu.

Pe lângă piaţa locală, volumele cele mai mari de portofolii vândute în ultimii ani au fost în Ungaria, Croaţia şi Slovenia, mai arată analiza Delloite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO