Companii

Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost estimată la peste 3,7 mld. euro în 2020 şi a bifat cea mai mare tranzacţie din ultimul deceniu, preluarea unui portofoliu de active deţinut de CEZ în România. “Avem un optimism rezervat în legătură cu evoluţia activităţii de fuziuni şi achiziţii de anul acesta”

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Autor: Cristina Bellu

11.01.2021, 11:49 231

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a numărat 91 tranzacţii în 2020, comparativ cu 110 în 2019, şi a fost estimată la 3,7-4,3 miliarde de euro luând în calcul suma totală a tranzacţiilor cu preţ declarat şi nedeclarat oficial, faţă de o valoare între 4 şi 4,4 miliarde de euro în 2019, în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 1,5 miliarde de euro faţă de 1,7 miliarde de euro în 2019, arată datele Deloitte.

„2020 a marcat o scădere a numărului de tranzacţii comparativ cu nivelul anului precedent, care a reprezentat un record pentru perioada de după criza financiară, însă, ţinând cont de contextul general fără precedent marcat de pandemia de COVID-19, putem spune că aceste rezultate sunt bune. Anul 2020 a adus cea mai mare tranzacţie a ultimului deceniu: preluarea unui portofoliu de active deţinut de CEZ în România”, spune Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

El apreciază că o analiză pe trimestre indică faptul că trimestrul al doilea a fost cel mai afectat, pentru ca ulterior activitatea să înregistreze un reviriment notabil.

În total, nouă tranzacţii cu o valoare declarată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro au fost anunţate anul trecut, nivel similar cu cel înregistrat în 2019.

„Notăm o activitate de M&A alimentată de un interes real al investitorilor atât financiari, dar în special strategici, faţă de sectoarele cu potenţial de creştere. De asemenea, în rândul investitorilor strategici se remarcă jucători importanţi ce vizează intrarea pe piaţa românească, fenomen ce sugerează accelerarea căutării de noi oportunităţi de expansiune în contextul reevaluării planurilor strategice”, adaugă Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte România.

Potrivit datelor Deloitte, cele mai mari tranzacţii ale anului 2020 au fost achiziţia de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a unui portofoliu de active deţinut de CEZ în România (valoare necomunicată); preluarea de către dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din acţiunile Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România şi Polonia, într-o serie de tranzacţii succesive, cea mai mare având valoarea de aproximativ 280 de milioane de euro; achiziţia de către Orange România a pachetului majoritar de 54% din acţiunile Telekom România Communications (valoarea tranzacţiei: 268 de milioane de euro); rundă de finanţare în valoare de 225 de milioane de dolari (200 de milioane de euro), obţinută de către UiPath, companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit evaluarea companiei la nivelul de 10,2 miliarde de dolari şi  vânzarea de către OMV Petrom a 100% din participaţia sa în Kom-Munai LLP (KOM) şi Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan către Magnetic Oil Limited (valoare necomunicată).

Cele mai active sectoare din punctul de vedere al numărului de tranzacţii au fost cel imobiliar (inclusiv construcţiile), energia şi sectorul financiar. Cumulat, acestea au generat 50 de tranzacţii. Din punctul de vedere al valorilor, pe primul loc s-a aflat tot sectorul imobiliar, urmat de tehnologie şi energie.

„În legătură cu evoluţia activităţii de fuziuni şi achiziţii anul acesta, avem un optimism rezervat. Există semnale care indică faptul că interesul actorilor din piaţă pentru tranzacţii, atât pe partea de cumpărare, cât şi de vânzare, va continua în 2021, dar, având în vedere incertitudinile care guvernează întregul spectru economic pe fondul continuării pandemiei, rămânem prudenţi”, concluzionează Radu Dumitrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO