Companii

Deloitte: Ce datorii pot fi anulate şi care sunt potenţialii beneficiari ai amnistiei fiscale

Mihaela Popescu-Ichim, Director Taxe Directe, Corina Simion, Manager Taxe Directe, Deloitte România, şi Laura Spiridon, Senior Associate, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

Mihaela Popescu-Ichim, Director Taxe Directe, Corina Simion, Manager Taxe Directe, Deloitte România, şi Laura Spiridon, Senior Associate, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal

10.12.2020, 13:18 495

Societăţile comerciale care datorează dobânzi şi penalităţi pentru impozitele şi taxele restante la data de 31 martie 2020 mai au doar câteva zile pentru a solicita ştergerea acestora. Termenul limită pentru a aplica amnistia fiscală prevăzută de OUG 69/2020 este 15 decembrie 2020 inclusiv. Ce datorii pot fi anulate şi care sunt potenţialii beneficiari?

Amnistia fiscală permite contribuabililor să solicite anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor fiscale scadente la 31 martie 2020. Aceasta se aplică nu numai accesoriilor neplătite, ci permite inclusiv restituirea accesoriilor deja achitate, însă numai în cazul în care acestea au fost plătite după data intrării în vigoare a ordonanţei (14 mai 2020).

Beneficiari ai acestei facilităţi pot fi contribuabilii care se află în oricare dintre următoarele situaţii prevăzute de ordonanţă, respectiv: au obligaţii fiscale principale restante la data de 31 martie 2020, purtătoare de accesorii; corectează prin declaraţie rectificativă obligaţiile fiscale principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020, rezultând accesorii; au stins obligaţii fiscale principale scadente înainte de finalul lunii martie anul acesta, iar obligaţiile accesorii aferente acestora erau nestinse la data de 14 mai 2020; datorează accesorii aferente obligaţiilor fiscale principale scadente anterior datei de 31 martie 2020, individualizate prin decizii de impunere în urma unor inspecţii fiscale aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG 69/2020, respectiv 14 mai 2020.

 

Ce condiţii trebuie să îndeplinească potenţialii beneficiari?

Deşi sfera de aplicare a amnistiei este destul de largă, contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate trebuie să îndeplinească anumite condiţii specifice fiecăreia dintre situaţiile prezentate anterior. Dintre acestea, cea mai importantă este aceea ca, la momentul înregistrării cererii de anulare, contribuabilii să fi depus toate declaraţiile şi să fi achitat la zi (sau să fi stins prin orice metodă) toate obligaţiile fiscale principale sau accesorii datorate bugetului de stat, cu excepţia obligaţiilor accesorii a căror anulare se urmăreşte.

Societăţile interesate trebuie să ţină cont de faptul că, deşi amnistia vizează doar accesoriile aferente obligaţiilor fiscale principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020, pentru a beneficia de anularea acestora, contribuabilii trebuie să fi declarat şi plătit toate obligaţiile fiscale principale şi/sau accesorii care au luat naştere ulterior acestei date şi până la data depunerii cererii de amnistie.

În plus, este de menţionat faptul că rectificarea voluntară a declaraţiilor şi plata corespunzătoare a obligaţiilor fiscale principale se pot realiza până la termenul limită de depunere a cererii de amnistiei.

Totodată, un aspect important este acela că amnistia nu se poate aplica pentru accesoriile aferente obligaţiilor fiscale principale suplimentare stabilite în cadrul inspecţiilor fiscale care au fost demarate după data de 1 aprilie 2020.

Procedura de urmat pentru a beneficia de prevederile OUG 69/2020 este reglementată de Ordinul 2100/2020 (publicat în Monitorul Oficial 635 din 20 iulie 2020). Aceasta conţine aspectele practice pe care potenţialii beneficiari ai amnistiei fiscale trebuie să le cunoască pentru a întocmi o solicitare conformă cu obligaţiile legale. Printre acestea se numără: tipul de obligaţii pentru care se poate solicita amnistia, categoriile de contribuabili beneficiari, paşii de urmat ulterior depunerii cererii de anulare a accesoriilor şi termenele de soluţionare a acestora, informaţiile minime pe care solicitarea de anulare ar trebui să le conţină etc.

În anexele procedurii de anulare a obligaţiilor accesorii se regăsesc formularele pe care contribuabilii şi autorităţile fiscale trebuie să le folosească pentru depunerea şi soluţionarea cu succes a cererii de anulare a accesoriilor.

Chiar dacă timpul pe care contribuabilii îl mai au la dispoziţie pentru a putea beneficia de amnistie este foarte scurt, nu este încă târziu pentru a face o reevaluare a obligaţiilor fiscale datorate şi, dacă sunt ajustări semnificative care pot fi efectuate (inclusiv eventuale ajustări de preţuri de transfer), acesta pare să fie momentul oportun.

Aspectul care trebuie reţinut de contribuabili este acela că, dacă datorează accesorii semnificative fie în urma unor întârzieri privind declararea şi plata, a unor rectificări voluntare de declaraţii, fie ca urmare a unor decizii de impunere emise în urma inspecţiilor fiscale, mai au doar câteva zile pentru a putea cere anularea acestora.

Material de opinie de Mihaela Popescu-Ichim, Director Taxe Directe, Corina Simion, Manager Taxe Directe, Deloitte România, şi Laura Spiridon, Senior Associate, Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO