Companii

Deloitte: Acum patru ani nu aveam mandate de vanzare de la antreprenori romani. Acum balanta s-a echilibrat

Deloitte: Acum patru ani nu aveam mandate de vanzare de la antreprenori romani. Acum balanta s-a echilibrat

Alexandru Reff, partener al Reff & Asociatii, casa de avocatura afiliata Deloitte

25.08.2008, 18:27 37

Foarte multi dintre investorii care se focusau pe real estate au inceput sa-si orienteze banii catre alte sectoare, care vor sustine cresterea economica in urmatorii ani, sunt de parere reprezentantii firmei de consultanta Deloitte, unul dintre cei mai importanti jucatori din acest segment.
"Am fost surprins ca toata lumea se focusa pe real estate si ignora sectoarele productive, care au perspective pe termen lung si care vor sustine cresterea economica. Orientandu-se pe real estate, investitorii pierdeau foarte multe oportunitati. Acum se pare ca multi dintre oamenii care au facut bani din real estate ii redirectioneaza catre alte domenii", a declarat intr-un interviu acordat ZF Antonis Ioannides, partner M&A transaction services financial advisory al Deloitte
Ioannides spune ca sectoarele productive vor sutine in acest an cresterea pietei de M&A (fuziuni si achizitii), in conditiile in care tranzactiile din real estate au intrat pe un trend evident de scadere. In opinia sa, piata de real estate era "nerealista", astfel incat corectiile erau de asteptat.
"Primele semne ale incetinirii din real estate au aparut anul trecut in Polonia, apoi acestea s-au transferat in Romania in 2008. Pe masura globalizarii, aceste fenomene sunt precum un val. Mai devreme sau mai tarziu vor ajunge si vor avea impact in toate economiile", spune Ioannides.
Reprezentantul Deloitte apreciaza ca piata locala de M&A a fost caracterizata anul acesta pe langa declinul din real estate si de alte trei tendinte: diferenta mare dintre asteptarile vanzatorilor si ale cumparatorilor, cresterea ponderii tranzactiilor in alte domenii (din afara real-estate-ului), si intensificarea deal-urilor de valoare mai mica.
"Incetinerea sectorului imobiliar a fost vizibila inca din a doua jumatate a anului trecut, randamentele au scazut atat de mult, incat nu mai era interesat sa investesti in aceasta tara", a spus la randul sau Alexandru Reff, partener al Reff & Asociatii, casa de avocatura afiliata Deloitte.
Potrivit datelor centralizate de ZF, valoarea deal-urilor in real estate a atins 2 mld. euro anul trecut.
Valoarea in scadere a tranzactiilor incheiate in acest an indica, potrivit consultantilor Deloitte, intrarea intr-o noua etapa a consolidarii "in toate sectoarele dinamice".
"Companiile romanesti nu au inca dimensiunea necesara pentru a putea sa vedem o consolidare intranationala. Vedem inca multe preluari ale strainilor", spune Ioannides.
Din punctul de vedere al pietei de consultanta, toate aceste tranzactii fac sectorul de M&A mai interesant comparativ cu 2007.
"Acum este momentul pentru investitori agili sa investeasca. Piata va fi mai provocatoare si va fi mai dificil de facut bani, dar pentru noi este infinit mai interesanta acum, decat in era 'real estate', a adaugat Ioannides.
La nivel european, piata de M&A a scazut cu 20% in primul semestru al acestui an, potrivit datelor citate de reprezentantii Deloitte.
"Vedem si acolo aceleasi simptome: un numar mare de tranzactii, dar de valoare mica. Pentru ca vedem destul de multe tranzactii in alte sectoare sunt optimist rezervat pentru acest an. Cred ca vor fi multe provocari, dar asta nu inseamna ca va fi mai putina activitate comparativ cu anul trecut", a adaugat Ioannides.
In legatura cu activitate fondurilor de investitii, Ioannides este de parere ca acestea au intrat intr-o perioada de incetinire.
In prezent, cei mai atractivi investitori pentru companiile de consultanta sunt cei straini, acestia fiind si cei care ofera si cele mai multe contracte pe partea de sell (vanzare).
"Din ce in ce mai multi antreprenori romani care au cumparat o afacere sau au achizitionat-o prin privatizare au ajuns la un anumit nivel al businessului in care realizeaza ca nu se mai pot dezvolta pe baza resurselor proprii. Ei sunt in principal oamenii care vand afaceri in Romania. Acum trei-patru ani nu primeam practic niciun mandat pe partea de sell de la oameni de afaceri romani. Acum balanta s-a echilibrat", a spus Alexandru Reff.
Societatea de avocatura Reff & Asociatii, afiliata Deloitte, a consiliat anul trecut peste 10 tranzactii imobiliare, in valoare cumulata de peste 150 mil. euro, potrivit datelor furnizate anterior de catre companie.
Una dintre cele mai recente tranzactii in care au fost implicati consultantii fiscali Deloitte si Reff si Asociatii a fost vanzarea ITC Networks - unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii software pentru industria de telecomunicatii - catre firma ruseasca Luxoft, proces incheiat in iulie. Firma s-a aflat de partea ITC Networks in aceasta tranzactie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO