Companii

DEGI: Am putea vinde Iris Titan, dar nu mai devreme de sfarsitul anului

15.02.2009, 16:00 192

Fondul german de investitii DEGI, care detine in Bucuresti trei cladiri de birouri si centrul comercial Iris Shopping Center din Titan, este in continuare interesat de achizitii pe piata locala, dar ia in calcul si vanzarea proiectului din Titan, pentru care a platit peste 140 de milioane de euro in vara anului trecut.

"Tot timpul ne gandim si la vanzarea activelor pe care le detinem. In acest context dificil este insa tot mai greu sa cumperi sau sa vinzi ceva, pentru ca este foarte putina miscare pe piata. In cazul Iris Shopping Center nu ne gandim la o vanzare mai devreme de sfarsitul acestui an, deoarece pentru a obtine un randament cat mai mare pentru un centru comercial, acesta trebuie pastrat cel putin 1-2 ani", a declarat Dietmar Muller, purtator de cuvant al fondului.
DEGI a platit peste 250 de milioane de euro pe cele patru proprietati pe care le detine in Bucuresti, care mai cuprind, pe langa mallul din Titan, cladirile de birouri PGV Tower (Vitan), Millennium Business Center (Armeneasca) si Construdava (Pipera).
"Tinand cont de experienta fericita din Romania, suntem interesati de noi achizitii si dispunem si de lichiditati pentru a face asta. Nu pot spune cat am fi dispusi sa cheltuim, deoarece acest lucru depinde foarte mult si de ofertele de achizitii pe care le-am putea primi", a mai spus reprezentantul DEGI. Muller estimeaza stagnarea economiei locale in 2009, factor ce va contribui la posibila revenire a pietei din 2010.
"Ar trebui sa fiti bucurosi ca nu veti avea o descrestere economica, asa cum ne asteptam sa se intample in alte tari importante din Europa, deoarece acest lucru va insemna si revirimentul sectorului imobiliar. Credem ca piata romaneasca va incepe sa se redreseze incepand cu 2010, pentru ca ceea ce se intampla aici este doar efectul lucrurilor intamplate in Europa", apreciaza Muller.
Redresarea pietei locale nu inseamna ca preturile vor incepe sa urce catre noi maxime record, ci doar ca se vor opri din cadere. La nivelul Europei, criza are insa si efecte pozitive, considera Muller, deoarece pretul proprietatilor a scazut pana la o valoare foarte apropiata de cea reala.
"In orase importante din Europa, cum ar fi Parisul sau Londra, preturile au ajuns la valoarea corecta", spune Muller.
Potrivit reprezentantului DEGI, valoarea tututor proprietatilor detinute de fondul de investitii in Romania este de circa 300 de milioane de euro, iar germanii sunt interesati si de alte achizitii, atat in ceea ce priveste cladirile de birouri, cat si in retail.
Daca pana acum fondul de investitii a facut achizitii doar in Bucuresti, viitoarele proiecte urmeaza sa fie derulate si in celelalte orase mari din tara, printre potentialele tinte de investitii aflandu-se si Timisoara.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO