Companii

"Degeaba dotam grajdurile vacilor cu boxe pentru a le pune muzica de Bach, daca nu avem ce sa le dam sa manance"

Cum arata in 2010 agricultura romaneasca: "Degeaba dotam grajdurile vacilor cu boxe pentru a le pune muzica de Bach, daca nu avem ce sa le dam sa manance"
09.02.2010, 00:00 71

Efectele lipsei de strategie in domeniul agriculturii dinultimii 20 de ani s-au amplificat in ultima perioada si continua samacine sectorul, astfel ca 2010 va fi unul dintre cei mai grei anipentru sector, potrivit celor mai mari agricultori ai Romaniei.

"S-au investit foarte multi bani in agricultura, dar sumele nuau mers catre segmentele prioritare. Nu am facut altceva decat sacarpim, iar restul banilor s-au dus spre consum. Anul acesta, inconditiile in care fermierii sunt decapitalizati, companiiletrebuie sa ramburseze creditele, pentru ca toate investitiile dinultimii ani s-au facut din fonduri atrase. Toate firmele suntafectate, numai ca multi nu vor mai avea cum sa supravietuiasca", adeclarat Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, care a rulatcirca 100 de milioane de euro anul trecut din exploatarea a 25.000de hectare de teren agricol si activitati de comert cu cereale.

Chiar daca recent noul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru,acuza faptul ca sumele foarte mari atrase nu se regasesc astaziintr-o modernizare reala a sectorului, noile propuneri desubventii, care au ca scop inlocuirea ajutoarelor de stat, vizeazain prezent "bunastarea animalelor".

Trebuie ajutata productia

"Fondurile se vor risipi daca nu vor merge pe prioritati.Degeaba vin bani pe verigile superioare, cum ar fi bunastareaanimalelor, daca nu avem o baza. Degeaba dotam grajdurile vacilorcu boxe pentru a le pune muzica de Bach, daca nu avem ce sa le damsa manance. Trebuie ajutata productia, pentru a avea materie primapentru animale. Toata lumea vorbeste despre relansareaagriculturii, dar noi avem nevoie de o strategie de stopare adeclinului", este de parere Anghel, care afirma ca pentru companiasa, unde lucreaza 600 de persoane, va incerca sa mentina aceeasicifra de afaceri din 2009.

Anul trecut, compania si-a crescut afacerile cu 3% fata de anulanterior doar dupa ce volumul de munca depus a fost cu 65% maimare.

Cel mai mare impact asupra agriculturii il are disparitiaajutoarelor de stat din 2010, in valoare de 3,4 mld. lei (0,8 mld.euro la nivelul lui 2009) care i-a prins pe fermieri, mai ales pecei cu IMM-uri, fara bani.

"Astazi 90% dintre fermieri sunt decapitalizati. Preturile laprodusele agricole sunt mici, subventiile sunt mult mai putine(ramane doar subventia directa pe suprafata - n. red.),agricultorii nu au bani pentru ingrasaminte, ierbicide, iar dacavara va fi secetoasa, in conditiile in care guvernul a taiatsubventia la energia electrica pentru irigat, 70% din firme vormerge spre faliment. La anul, probabil ca tendinta va continua sicu cei mari", spune Culita Tarata, care lucreaza cea mai maresuprafata agricola din Romania, 60.000 ha.

Culita Tarata, care crede ca si afacerea sa, TCE 3 Brazi, vaajunge la jumatatea valorii din 2008, dupa ce si anul trecut s-aconfruntat cu scaderi de 25%. Omul de afaceri a investit sasemilioane de euro in sisteme de irigatii, importand pivoti din SUA,pentru ca este de parere ca fara apa, degeaba ai investit intehnologie.

Doi ani rai sunt greu de suportat pentru o companie dinagricultura

Mai optimist este Stefan Poienaru, administratorul companieiAgrofam Holding Fetesti, cu afaceri in scadere in 2009 fata denivelul de 26 de milioane de euro atins cu un an in urma, dar carepentru 2010 vede o crestere cu pana la 40%. Nici cu aceastacrestere insa, omul de afaceri nu va atinge cifrele din 2008,deoarece declinul de anul trecut a fost foarte mare.

"Spre deosebire de alti fermieri, am luat decizia ca intr-un ande criza, cand toata lumea face rabat de la investitii indezvoltare, noi sa le facem in timp optim. Exista riscul sa avemdoi ani prosti, situatie greu de suportat pentru o companie inagricultura", crede Poienaru, care pariaza pentru 2010 pefluidizarea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii.

Ce il impinge insa pe fermierul din Fetesti sa creada incresterea businessului? Un factor determinant este pretulcerealelor care a inceput sa isi "revina". Graul se vinde acum cu500-600 de lei/tona, floarea-soarelui s-a dublat din octombrie panaacum, de la 750 de lei-800 de lei/tona la 1.500 de lei/tona,porumbul se vinde cu 550 de lei/tona.

Potrivit lui Poienaru, o productie buna in acest an acoperalipsa subventiilor, care se va resimti in costurile fermierului cucirca 20%. Daca cei mai multi agricultori nu au reusit sa facainvestitii in modernizare, ceea ce se va resimti in productie micasi lipsa calitatii produselor, Poienaru spune ca cine a investitmasiv nu are cum sa nu obtina o productie cel putin dubla.

Cum se traduce zicala "Gospodarul isi face vara sanie si iarnacar" in politicile guvernului: Statul face vara sanie si iarna obaga pe foc

Deocamdata, din punct de vedere agro-meteorologic, situatia ince priveste culturile de grau si de rapita este buna pentru casolul este aprovizionat cu apa, iar plantele au fost protejate destratul gros de zapada, chiar daca in anumite zone gheata a condusla degerarea acestora. Pot aparea insa "surprize neplacute, cum arfi ingheturi tarzii de primavara, perioade secetoase sau arsite",dupa cum spune Sorin Dogaru, directorul directiei de agricultura agrupului Interagro, care ii aduce proprietarului Ioan Niculae 500de milioane de euro.

"Avem produse pe stoc care trebuie vandute, transformate inbani, bani care vor finanta productia aflata pe radacini sau pecare o vom infiinta in primavara, pentru ca subventiile legaleintarzie foarte mult. Statul este mereu defazat, iti da banii lasfarsit de ciclu agricol, niciodata la inceput, iar daca il superi,nu-i mai da deloc. Exista o vorba "Gospodarul isi face vara saniesi iarna car". La noi statul face vara sanie si iarna o baga pefoc", afirma Dogaru.

O alta problema importanta este piata neagra, generatoare masivade evaziune fiscala.

"Cu toate ca producatorii agricoli ar putea beneficia deprogramul Primul Siloz, acesta nu va putea fi viabil cu piataneagra", este de parere Sorin Dogaru.

Cum se imparte sectorul agricol

  • Primii 50 de fermieri exploateaza 430.000 de hectare de terenagricol, adica 4% din total
  • Doar 22% dintre companiile din Romania pot fi profitabileconform standardelor UE
  • Cei mai multi agricultori, 64% din total, produc pentru consumpropriu
  • Aproape 50% din exploatatii au sub un hectar de terenagricol

Sursa: King Sturge

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO