Companii

Debenhams a pierdut 3,8 milioane de lire pe hârtie în urma închiderii magazinelor din România

Debenhams a pierdut 3,8 milioane de lire pe hârtie în...

Autor: Vlad Popescu

18.04.2013, 18:18 494

Retailerul de articole vestimentare Debenhams a închis în primul semestru al anului fiscal 2012-2013, încheiat la 2 martie, un total de 12 magazine, din care cele 6 magazine în franciză din România, unde francizorul "a eşuat într-o piaţă foarte dificilă", se arată în raportul financiar prezentat joi de compania britanică.

Închiderea magazinelor din România a determinat ştergerea unei creanţe de 3,8 milioane lire, se spune în raport.

Astfel, profitul EBITDA înregistrat în afara Marii Britanii a scăzut cu 1,4% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 27,9 milioane lire, în urma eliminării creanţei de 3,8 milioane lire legată de închiderea francizei din România.

Omul de afaceri Octavian Radu, care deţinea în perioada de boom peste zece francize ale unor branduri internaţionale de modă, declara la începutul lunii aprilie pentru ZF că renunţă la afacerile în domeniu şi închide magazinele Debenhams.

Radu acuza atunci scăderea puterii de cumpărare în contextul crizei, dublarea suprafeţei mall-urilor în perioada 2008-2012 şi dezvoltarea agresivă pe piaţa românească a unor branduri competitive precum Zara şi H&M.

Ultimele magazine Debenhams din România au funcţionat în centrele comerciale Plaza România şi Bucureşti Mall.

Veniturile retailerului britanic Debenhams au crescut uşor în primul semestru fiscal, de la 1,23 miliarde lire sterline la 1,28 miliarde lire (1,5 miliarde euro), în timp ce profitul net a stagnat la 95 milioane lire (111 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO