Companii

De ce un kilogram de roşii costă 0,5 lei la micii fermieri, iar în magazinele Carrefour preţul este 2,8 lei şi în Mega Image 2,5 lei

De ce un kilogram de roşii costă 0,5 lei la micii fermieri, iar în magazinele Carrefour preţul este 2,8 lei şi în Mega Image 2,5 lei

Autor: Gabriel Razi

11.08.2011, 00:00 4922

Legumele s-au ieftinit în ultimul an cu 30%, acesta fiind primulsemn al recoltelor bogate din acest an. Reducerile ar putea fi însăşi mai mari dacă din curţile micilor fermieri până în magazinpreţurile nu ar creşte şi de cinci ori. Astfel, deşi la miciifermieri un kilogram de roşii costă şi 0,5 lei, în reţelecomerciale ca Mega Image sau Carrefour preţul final pentru clienţieste peste 2,5 lei.

Ieri în magazinul Mega Image de pe bulevardul Ferdinand unkilogram de roşii româneşti costa 2,49 lei, în timp ce preţulaceleiaşi cantităţi de roşii din import se ridica în magazinulCarrefour din Băneasa la 2,79 lei. În magazinele Real Hypermarketpreţurile erau ieri de 1,49 lei/kilogram pentru roşii, însă dindatele furnizate ZF rezultă că preţurile pot fluctua de la o zi laalta. Preţuri similare se găsesc şi în hipermarketul Billa, underoşiile costă 1,99 lei/kilogram, conform datelor din catalogul depreţuri valabil în perioada 4-10 august.

Producătorii de legume din România spun că preţurile explodeazăpe drumul dintre ferme şi magazin pentru că agricultorii nu îşivând direct marfa marilor reţele comerciale, ci intermediarilor.Agricultorii români spun că nu pot negocia singuri cu marile reţelecomerciale pentru că acestea au condiţii foarte stricte, ce pot fiîndeplinite doar de intermediari.

"Preţurile cresc mult pe drumul dintre producător şi magazinpentru că pro­ducătorii vând intermediarilor. Singuri nu am puteanegocia cu hipermarketurile pentru că nu fac diferenţe întreproducători şi intermediari, pentru ei toţi sunt furnizori. Până laurmă, legumele noastre ajung indirect în marile magazine", spuneNicolae Cristia, administratorul grupului de producători Legumesdin judeţul Tulcea, care alături de alţi patru asociaţi exploatează500 de hectare de teren.

De cealaltă parte, reprezentanţii Carrefour şi Mega Image nu aurăspuns până la închiderea ediţiei întrebărilor ZF în care li sesolicita să explice diferenţele dintre preţul de achiziţie alroşiilor şi cel pentru consumatori.

Miciagricultori: Nu vom rezista fară intermediari

Şi alţi agricultori pun aceste diferenţe de preţ tot pe seamaintermediarilor. Micii pro­ducători adaugă însă la rândul lor cădispa­riţia angrosiştilor din lanţul comercial i-ar duce lafaliment.

"De obicei vând roşii sau ardei inter­mediarilor pentru că nu amtimp să mă ocup şi de grădină şi să vin să vând şi în piaţă. Treabamea este să produc legumele şi a lor să le vândă", spune FlorianBălăn din Jirlău, judeţul Brăila, care are cinci hectare de terencultivate cu legume.

Producătorul admite că preţurile la care îşi vinde marfa abiadacă îi acoperă costurile însă se declară mulţumit că nu rămâne culegumele în curte.

"Am încercat să vând şi direct în piaţă, am încărcat o maşină cudouă tone de le­gume şi m-am dus la piaţă. Am vândut numai 200 dekilograme, m-am plimbat cu maşina câteva zile prin ţară cu marfa casă scap de ea. Intermediarii ştiu exact unde să vândă, asta estetreaba lor", spune el.

La rândul său, Marian Vasile din judeţul Olt, un agricultor carerecoltează în fiecare an 600 de tone de roşii de pe 15 hectare deteren, spune că preferă intermediarii în ciuda preţurilor micipentru că aceştia cumpără volume mari.

"Acum pe piaţă sunt roşiile de solar, preţul pe care îl oferăintermediarii este fluctuant, variază între 0,5 şi 0,7lei/kilogram. De obicei vând intermediarilor pentru că vin şi iaucantităţi mari", explică Vasile.

ZF a realizat un coş de cinci legume printre care roşiile,cartofii, castraveţii, var­za şi ardeii pentru a analiza evoluţiapreţu­rilor faţă de anul anterior. Datele arată că preţurile apatru din cele cinci legume alese s-au redus cu până la 50%, întimp ce numai preţul ardeilor a înregistrat un avans de 8%.

În Bucureşti un kilogram de castraveţi costă în prezent în mediecirca 1,5 lei, cu 25% mai puţin decât în urmă cu un an. Reducerilede preţ sunt şi mai mari în cazul cartofilor sau al verzei. Unkilogram de cartofi costă 1,5 lei, în scădere cu 50% faţă de acumun an, în timp ce preţul verzei este 1,2 lei, cu 30% sub cel deanul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).

Specialiştii estimează că în acest an producţia agricolă vacreşte în medie cu 10%-15%, motorul avansului fiind vremea bună.Anul trecut agricultorii români au cultivat cu legume pe 235.000 dehectare de pe care au recoltat 3,1 milioane de tone. Astfel, înacest an producţia de legume s-ar putea ridica la 3,5 milioane detone, potrivit estimărilor ZF.

Legumele au ţinut în frâu inflaţia în iulie

Preţurile bunurilor de consum au scăzut în iulie pentru a doualună consecutiv ca urmare a ieftinirii alimentelor, coborând astfelrata anuală a inflaţiei la 4,85%.

În luna iulie a acestui an preţurile alimentelor au scăzut cu1,9% faţă de luna precedentă. Totuşi preţurile alimentelor sunt pertotal mai mari cu 1,8% faţă de sfârşitul anului trecut.

Pe de altă parte legumele au înregistrat în iulie scăderi depreţuri de 14,5% faţă de luna anterioară, diferenţa fiind de 7,7%faţă de sfârşitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO