Companii

De ce se "târâie" turismul românesc: "Aveţi camere? Doar în weekend, cu rezervare de la Bucureşti"

De ce se "târâie" turismul românesc: "Aveţi camere? Doar în weekend, cu rezervare de la Bucureşti"

Autor: Cristi Moga

23.02.2011, 17:04 45

Pe drumul dintre Predeal şi Râşnov se întindcâteva zeci de cabane de-a lungul localităţii PârâulRece, presărată cu serpentine. Pe câteva dintre acesteas-a pus deja "praful" şi în loc să ofere camere de cazare te îmbiesă le cumperi. În mijlocul săptămânii însă, destul de puţiniturişti.


Una dintre pensiunile din localitate se promoveazădestul de bine pe net: are un site decent şi poţi face rezervăriprin booking.com, unul dintre cele mai accesate site-uri pentrurezervări hoteliere.


În subpagina de "contact" a site-ului este dată adresa fizică(stradă şi număr) a pensiunii şi indicaţia că se află la cincikilometri distanţă de DN1 (intersecşia din Predeal, unde se află unpost de control rutier).


În staţiune însă, nu există niciun indicator caresă îţi semnalizeze prezenţa respectivei pensiuni, deşi cu ocapacitate de cazare de 30 de persoane este unadintre cele mai mari din zonă.


Întrebi la două pensiuni concurente, la careoameni civilizaţi îţi indică faptul că pentru a ajunge larespectiva unitate de cazare trebuie să intri pe o alee îngustă şidestul de înzăpezită, iar când o găseşti, cu un domn care aşteaptăîn poartă, întrebi cu o oarecare bucurie a descoperirii unei ţintedestul de greu de atins: "Aveţi camere?" Răspunsular părea destul de logic, în condiţiile în care o singură maşină sămai află în parcarea de lângă pensiune şi te afli la munte, în lunafebruarie. Dar nu este chiar aşa: "Doar în weekend, cu rezervare dela Bucureşti", răspunde bărbatul.


Administratorii cabanei au luat decizia de aîncălzi camerele doar "cu programare", dar într-o astfel de afacereflexibilitatea şi capacitatea de mobilizare ar trebui să odepăşească pe cea a CFR-ului, spre exemplu, care se gândeşte săsuplimenteze trenurile spre mare la capacitatea cu adevăratnecesară doar la săptămâni bune după ce tinerii s-au îngrămădit înpersonalele din Gara de Nord la orele dimineţii pentru un loc înpicioare. Dar asta e altă poveste.

Un răspuns corect putea fi: "Avem camere, dar durează cam douăore să le încălzim (o cameră de 12 mp poate fi adusă la parametriide temperatură aceptabili în acest interval dacă este folositămăcar în weekend-uri - n.red.). Vă aşteptăm la o ciorbă caldă dinpartea casei până se încălzeşte camera". Dar nu a fost aşa.


Profitabilitatea operaţională pentru închiriereaunei camere cred că poate depăşi 80%, în condiţiile în care lacapitolul costuri intră, teoretic, doar ceva detergent, apă,curent, gaze şi "bătaia de cap" să readuci camera la stareainiţială.

Antreprenorii noştri, sau angajaţii lor, au însă alte strategii:"Puteţi merge la pensiunea X, este puţin mai jos",fără a o recomanda pe cea mai apropiată, în care este evidentactivitate. Pensiunea X este însă în aceeaşi "stare de funcţionare"ca prima unitate de cazare, astfel că nu m-ar mira ca data viitoarecând trec prin Pârâul Rece să găsesc două bannere noi cu inscripţia"de vânzare" agăţate de pensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO