Companii

De ce este România magnet pentru eoliene? Ajutoarele sunt cu 55% deasupra Franţei şi cu 37% peste Polonia

De ce este România magnet pentru eoliene? Ajutoarele sunt cu 55% deasupra Franţei şi cu 37% peste Polonia

Autor: Roxana Petrescu

18.08.2012, 09:23 3059

România este ţara în care divizia de energie regenerabilă a Energias de Portugal (EDP), unul dintre grupurile energetice importante la nivel european, a înregistrat cea mai mare creştere în ultimul an de zile, la finalul primului semestru portughezii având deja în funcţiune proiecte eoliene de 285 MW, care presupun investiţii de aproape 430 de milioane de euro. Care a fost magnetul?


Datele publicate de companie arată un motiv puternic pentru care piaţa locală este atât de atractivă: ajutoarele primite pentru energia produsă de "mori de vânt" sunt cu 55% mai generoase decât în Franţa şi cu 37% mai mari decât cele din Polonia, de exemplu.

Astfel, informaţiile grupului portughez pentru finalul primului semestru din 2012 arată că faţă de perioada similară a anului trecut portofoliul de parcuri eoliene s-a îmbogăţit cu un total de 339 MW, din care 195 MW au fost montaţi în Europa, restul fiind amplasaţi în SUA. Din capacitatea instalată la nivel european, cele mai importante investiţii au fost realizate în România, unde au fost montaţi 57 MW noi de la jumătatea anului trecut până la finalul primului semestru de anul acesta. Astfel, Energias de Portugal a ajuns al doilea cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România, după cehii de la CEZ, având la jumătatea acestui an o capacitate montată de 285 MW, ceea ce presupune investiţii de aproape 430 de milioane de euro. Potrivit datelor disponibile, la finalul primului semestru podiumul era completat de italienii de la Enel care puseseră în funcţiune parcuri de "mori de vânt" cu o capacitate de 244 MW.

Generozitate atractivă

Lucrul care a transformat piaţa locală într-un loc foarte atractiv pentru producătorii de energie eoliană este sistemul de sprijin generos pus la dispoziţie de statul român.

Datele publicate de Energias de Portugal în care este analizată evoluţia financiară a companiei pentru primul semestru al anului arată că în timp ce în Franţa fiecare MWh produs într-un parc eolian este recompensat cu 88,3 euro, în Belgia se acordă 112 euro, iar în Polonia producătorii de profil primesc 99,7 euro, România pune la dispoziţia producătorilor de energie eoliană 136,6 euro pentru fiecare MWh livrat în reţea. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajutorul acordat acum de România este cu 57% mai mare.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO