Companii

De ce companiile mici nu au acces la gazul ieftin produs intern, iar combinatele chimice se bucura de el

De ce companiile mici nu au acces la gazul ieftin produs intern, iar combinatele chimice se bucura de el

Vladimir Cohn, proprietarul producatorului de hartie Celhart Donaris Braila: Prin impunerea unei limite de consum zilnice practic s-a asigurat faptul ca doar marii consumatori, cum ar fi combinatele chimice, pot avea acces la gazele de la Romgaz si Petrom. Aceste gaze din productia interna trebuia sa fie date la absolut toata lumea pentru ca Romgaz si Petrom produc acum mai mult gaz decat este nevoie. Consumul a scazut mult. Totodata, vara se consuma putin gaz, asa ca ar fi ajuns la toata lumea, gazul din productia interna. Noi am sustinut acest lucru, dar nimeni nu ne aude. Este incorect ceea ce se intampla acum.

09.10.2009, 00:00 146

Pe de alta parte insa, grupuri precum Interagro, condus de omulde afaceri Ion Niculae, care detine sase combinate chimice, sauAzomures au putut beneficia de aceasta masura.

Consiliul Concurentei este insa de partea micilor afaceristi sispune ca masura luata, mai ales in cazul alimentarii cu gaze dinproductia interna a combinatelor chimice, este un ajutor de stat.Pe de alta parte, cei din chimie spun ca aveau nevoie de aceasta"minune" pentru a rezista.

"Decizia alimentarii cu gaze doar a anumitor categorii deconsumatori nu s-a luat in functie de industria in care activeaza.S-a luat in calcul o limita mimina de consum zilnica. La aceastas-a adaugat si faptul ca doar consumatorii intreruptibili sa facaparte din aceasta schema. Prin consumator intreruptibil se intelegeacel consumator care poate sa-si opreasca productia atunci cand ise cere sa faca acest lucru. Situatia din iarna, cand livrarile degaze din Rusia s-au oprit si a fost nevoie ca unitatile chimice safie oprite este un exemplu", spun surse din Ministerul Economiei.Prin aceste criterii, IMM-urile au ramas pe dinafara, fiindeligibili pentru aceasta masura doar marii consumatori.

Astfel, perioada iunie-octombrie, operatorii din industriachimica si cei din producerea de energie electrica si termica auputut sa cumpere gaze doar din productia interna, adica de laRomgaz si Petrom, fara a mai fi obligati sa achite si pondereaimporturilor in consum. In Romania, gazele se vand la un pret decos care include atat partea de import de gaze, cat si cea deproductie interna.

In acelasi timp, gazele din productia interna sunt vandute pepiata locala la un pret recomandat de catre Autoritatea Nationalade Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pret care este de douaori mai mic comparativ cu cel al gazelor din import. In acesteconditii, avantajele unei masuri care le permite marilorconsumatori sa cumpere gaze doar la pretul de productie internasunt evidente.

Consiliul Concurentei spune insa ca "gazul din productia internaeste in continuare tinut mai ieftin si e folosit ca instrument desubventionare a industriei consumatoare (in special a combinatelorchimice). Aproape toate combinatele chimice au posibilitatea de aachizitiona pana la sfarsitul lui 2009 gaz din productia interna,ceea ce constituie de fapt un ajutor de stat".

Ce spun micii consumatori

"Prin impunerea unei limite de consum zilnice practic s-aasigurat faptul ca doar marii consumatori, cum ar fi combinatelechimice, pot avea acces la gazele de la Romgaz si Petrom. Acestegaze din productia interna trebuia sa fie date la absolut toatalumea, pentru ca Romgaz si Petrom produc acum mai mult gaz decateste nevoie. Consumul a scazut mult. Totodata, vara se consumaputin gaz, asa ca ar fi ajuns la toata lumea gazul din productiainterna. Noi am sustinut acest lucru, dar nimeni nu ne aude. Esteincorect ceea ce se intampla acum", spune Vladimir Cohn,proprietarul Ecopack Ghimbav si Ecopaper Zarnesti, actionariiproducatorului de hartie Celhart Donaris Braila. Potrivit ultimuluiraport al ANRE, ponderea importurilor de gaze a ajuns in luna iuliela sub 10% din consumul total, de la circa 30% cat era de obicei.Mai mult, consumul de gaze a scazut cu circa 25-30% pe fondulcrizei, Romania ajungand sa consume la fel de multe gaze ca acum20-30 de ani. Cohn spune ca aproximativ 15% din cheltuielile totaleale companiei pe care o conduce sunt reprezentate de costulgazelor.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceridin Romania (AOAR), sustine la randul sau necesitatea extinderiiunei astfel de masuri la nivelul tuturor companiilor. "Costulgazelor reprezinta o mare problema pentru competitivitatea firmelordin Romania. La noi pe piata intra produse facute cu preturi maimici care practic ii elimina pe producatorii locali din ecuatie",este de parere Pogonaru.

Ce spun marii consumatori

Combinatul chimic Azomures, unul dintre cei mai mari consumatoride gaze la nivel local, spune ca masura luata de Guvern a fost o"minune", dar chiar si asa nu are unde sa-si vanda produsele maiieftine pentru ca agricultura nu merge.

"Am putut sa producem mai ieftin, dar si asa nu putem sa levindem pentru ca daca agricultura nu merge, nimeni nu cumparaprodusele noastre. Am preluat insa toate solicitarile din exteriorsi 75% din ce am produs am exportat. Si anul trecut am avut stocurimari si am facut si acum stocuri pentru ca am mers la capacitate siam produs. Cu o astfel de minune nu te mai intalnesti, asa ca amprofitat de ocazie si am produs ieftin", spune Angela Podina,director administrativ al combinatului Azomures, unitate careconsuma circa 2 milioane de metri cubi de gaze zilnic si care abeneficiat de masura vanzarii de gaze doar din productiainterna.

"Daca acum ar ajuta cineva agricultura, am avea un pret tarebun. Exportam la costuri de productie. Nici nu ne gandim la profit,ci la acoperirea cheltuielilor de productie", a explicat Podina,care a mai precizat ca Azomures cumpara gazele de la Romgaz.

Omul de afaceri Ion Niculae, proprietarul Interagro, nu a pututfi contactat pana la inchiderea editiei.

Ce spun producatorii de gaze

"Noi alimentam toate combinatele chimice. In afara acesteiperioade in care toti marii consumatori iau gaze doar din productiainterna, noi vindem gazul fie la pret de cos, fie numai dinproductia interna, fie numai din import pentru ca avem contracte.Fiecare consumator isi face el cosul. In aceasta perioada aubeneficiat de gaze din productia interna doar acei consumatori careaveau un consum de peste 30 de milioane de metri cubi pe luna,adica un milion de metri cubi pe zi, si care se integrau incategoria de consumatori intreruptibili", explica Lucian Stancu,directorul general adjunct al Romgaz.

La nivel national, potrivit datelor cuprinse in raportul demonitorizare al ANRE pentru anul 2008, industria chimica a avut unconsum de 20% din cantitatile furnizate in sistem, iar sectorulproductiei de energie electrica si termica 26,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO