Companii

De ce a venit în România cel mai mare dealer de tractoare din Statele Unite

De ce a venit în România cel mai mare dealer de tractoare din Statele Unite

Radu Lupu (st.), Deputy General manager al Titan Machinery România, cu Peter Christanson, COO şi preşedinte al gigantului american Titan Machinery

Autor: Gabriel Razi

01.02.2012, 00:06 13184

Titan Machinery, cel mai mare dealer de utilaje agricole din Statele Unite, intrat în Ro­mânia prin achiziţia firmei Agroexpert Timişoara, a ales piaţa locală pentru prima extindere în străină­tate ca urmare a potenţialului şi ase­mă­nărilor dintre agricultura românească şi cea americană.

"România are o producţie agricolă, sol şi vreme similară cu cea din SUA, am vrut însă să găsim şi o companie şi o echipă de mana­geri bună. Credem că piaţa are un mare po­ten­ţial", spune Peter Christianson, pre­şe­dinte şi director operaţional (COO) al Ti­tan Machinery, un business de 1,5 miliarde de dolari pe an.

Potenţialul de creştere al pieţei locale de uti­laje agricole este vizibil în condiţiile în care la o suprafaţă arabilă de 8,3 milioane de hec­tare România are o flotă de 175.000 de de tractoare, în timp ce în Polonia, o altă piaţă est-europeană, la 14 milioane de hecta­re sunt în funcţiune 1,5 mil. trac­toare, con­form datelor Organizaţiei pentru Ali­mente şi Agricultură (OAA).

Mai mult, un alt motor de creştere pentru piaţa utilajelor agricole îl reprezintă faptul că jumătate din tractoarele aflate în evi­den­ţele Ministerului Afa­ce­rilor Interne sunt produse înainte de 1989.

Interesul marilor corporaţii pentru agricultura românească nu este surprinzător în condiţiile în care recoltele locale de grâu sau porumb sunt în creştere de cinci ani. Anul trecut agricultura a fost o adevărată "vedetă" pentru economie după ce fermierii români au strâns în hambare recolte de aproape 20 de miliarde de euro, potrivit unor estimări.

Vor să dubleze afacerile

În acest context Titan Machinery România estimează că până la sfârşitul anului va vinde fermierilor români tractoare şi combine, dar şi echipamente agricole adiţionale care ar putea urca vânzările companiei la 40 de milioane de euro. Afacerile estimate pentru acest an sunt duble faţă de încasările cu care Agroexpert (redenumită în prezent Titan Machinery România) a încheiat anul trecut.

"Anul trecut am vândut 70 de tractoare şi am avut încasări de 20 mil. euro. Până la finalul anului sperăm să ajungem la încasări duble", spune Radu Lupu, deputy general manager al Titan Machinery România. Target-ul pentru 2012 urmează a fi atins şi prin intermediul extinderii reţelei de dealership-uri prin patru unităţi noi la Oradea, Roman, Iaşi şi Constanţa. În prezent compania operează două magazine în Timişoara şi Bucureşti.

"Ne orientăm către fermele de peste 400 de hectare, vindem fermelor care sunt viabile din punct de vedere financiar. Dacă te concentrezi pe fermele de 20-50 de hectare, pui mare presiune financiară pe acei fermieri", explică Lupu.

Cât îl costă utilajele pe un fermier cu un teren de 400 de hectare

Pentru a-şi dota firma cu utilaje agricole un fermier român care exploatează 400 de hectare de teren arabil trebuie să investească aproximativ 100.000 de euro.

Cu aceşti bani fermierul poate achizi­ţio­na un tractor de 140 de cai-putere şi o gamă de utilaje adiacente care include un scari­fi­ca­tor, o semănătoare şi grapă cu discuri, po­tri­vit estimărilor companiei. Titan Machinery vinde în România uti­laje agricole produse de Case IH, New Holland sau Kobelco, pe care le importă din Statele Unite, Austria şi Italia. Preţul unui tractor variază între 25.000 şi 150.000 de euro, potrivit datelor din piaţă.

"Toate combinele şi tractoarele de peste 230 de cai-putere sunt importate din SUA, cele de 110 cai vin din Austria, iar tractoarele între 110 şi 230 de cai-putere sunt de provenienţă austriacă", spune Lupu.

Titan Machinery a fost înfiinţată în 1980 şi are sediul central în West Fargo, statul Dakota de Nord. Compania operează o reţea de 91 de centre de servicii şi vânzare de echipamente agricole şi de construcţii în Statele Unite. Primul pas către piaţa din România a fost făcut la sfârşitul anului trecut, atunci când gigantul american a anunţat achiziţia dealerului de utilaje agricole Agroexpert, distribuitor de echi­pamente Case IH pe piaţa locală. Oficialii Titan Machinery nu au dat detalii în legătură cu valoarea acestei tranzacţii. Acum americanii deţin 70% acţiunile filialei locale, în timp ce restul este controlat de foştii acţionari ai Agroexpert.

O piaţă sub 2.000 de unităţi pe an, cu o producţie timidă

Titan Machinery evaluează piaţa locală de tractoare la 1.900 de unităţi, iar pe cea de combine la 500 de unităţi anual. Reprezentanţii companiei spun însă că nu există date concrete în privinţa dimensiunii în valoare a pieţei locale, însă precizează că, potrivit estimărilor proprii, Titan Machinery România are o cotă de piaţă de 7%. "În doi-trei ani vrem să ajungem la 35%, cifră similară cu cea controlată de Titan Machinery în Statele Unite."

Pe piaţa internă Titan Machinery se va lupta cu jucători precum Agrocomerţ Holding (dealeri Claas) sau NHR Agropartners (dealeri New Holland).

Dacă înainte de 1989 producţia internă de maşini era dominată de UTB Braşov, iar importurile erau ca şi inexistente, acum jocurile sunt făcute de importatori, iar producătorii români pot fi număraţi pe degete. Mat Craiova, Geda Prodexim sau Irum Reghin sunt producătorii români care se luptă cu valul importurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO