ZF 24

Dascălu termină în toamnă încă 8.000 mp de birouri în Palas Iaşi

Dascălu termină în toamnă încă 8.000 mp de birouri...

Autor: Cristi Moga

29.07.2013, 20:24 13642

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Group şi al ansamblului Palas din Iaşi, va finaliza în toamna acestui an cea de-a patra clădire de birouri din cadrul proiectului Palas.

Clădirea va avea o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, din care 6.400 mp închiriabili, şi va duce stocul de birouri din cadrul proiectului Palas la 28.000 de metri pătraţi.

„Este vorba despre o a patra clădire de birouri, care ur­mea­ză a fi dată în funcţiune în toamna acestui an. Acum se lu­crează la finisaje. Acest imobil era prevăzut în planul ansam­blului Palas, deci nu vorbim despre o extindere propriu-zisă. Clădirea are o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, iar printre chi­riaşi vor fi şi companii prezente în United Business Center (zona de birouri a pro­iectului Palas - n. red.) care îşi extind ope­raţiunile. Astfel, segmentul office din ansamblul Palas va ajunge la suprafaţa de 28.000 mp“, au declarat pentru ZF repre­zentanţii Iulius Group, care nu au precizat valoarea investiţiei în acest proiect.

În Iaşi există în prezent un stoc de birouri cu o suprafaţă de circa 142.000 mp, potrivit datelor firmei de consultanţă imo­biliară Jones Lang LaSalle (JLL), care a calculat o pon­dere de 490 mp de birouri la 1.000 de locuitori. Spre com­paraţie, în Bucureşti sunt în prezent circa 1.083 mp de birouri la 1.000 de locuitori. Pe de altă parte, în timp ce în Bucureşti chiriile de top sunt de circa 18,5 euro/mp lunar, în Iaşi nivelul este de circa 14 euro/mp/lună, potrivit datelor JLL.

Printre chiriaşii birourilor din cadrul proiectului Palas se nu­mără companii ca Endava, Amazon, Raiffeisen, Grou­pama, Volksbank sau UniCredit. În primele şase luni ale anului încasările din zona birouri a proiectului Palas au fost de 1,58 mil. euro, în timp ce mallul din cadrul proiectului a generat venituri de 6,2 mil. euro.

Întregul proiect, situat în centrul oraşului, în spatele Pala­tu­lui Culturii, a implicat o investiţie de 265 de milioane de euro, cel mai mare buget alocat pentru o dezvoltare imobiliară din afara Capitalei.

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO