Companii

Darian devine SA si transforma angajatii in actionari

12.07.2007, 20:37 63

Darian, cea mai mare companie romaneasca de pe piata serviciilor de evaluare, se va transforma in societate pe actiuni, aproximativ un sfert din titlurile companiei urmand sa fie oferite angajatilor intr-un proces de fidelizare a acestora.
"Pentru a putea sustine extinderea rapida a companiei, am hotarat transformarea Darian din SRL in SA, urmand ca un pachet de pana la 25% din firma sa fie dat in posesie angajatilor", a declarat pentru ZF Adrian Crivii, managing partner si actionar majoritar al Darian. Crivii va ramane in posesia pachetului de 75% din Darian. Titlurile vor fi acordate la valoarea lor nominala. Directorul Darian a precizat ca strategia exacta pentru acest proces inca nu a fost definitivata, respectiv numarul si valoarea titlurilor. In prima faza vor putea beneficia de aceasta oferta circa 5-6 angajati.
Pentru a putea opera schimbarea de statut, firma de evaluare a rascumparat de la Bertazzo Danilo pachetul de circa 70% pe care partenerul de origine italiana il detinea din 1990, de la infiintarea Darian. Tranzactia a fost finalizata in luna mai.
"Parteneriatul cu Bertazzo a fost facut pentru a putea profita la inceput, in anii '90, de legea privind societatile mixte, care acorda anumite beneficii. Fiind o relatie de prietenie intre noi, Bertazzo a contribuit cu capital fara a interveni sau a incasa dividende din activitatea firmei", explica Crivii.
Strategia de includere a angajatilor in actionariatul Darian este de a acorda optiuni de cumparare angajatilor mai tineri, cu o vechime in firma mai mica de opt ani, care se vor transforma la termenul de maturitate in actiuni preferentiale.
Personalul cu o vechime mai mare de acest nivel va beneficia direct de actiuni preferentiale, cu dividende dar fara drept de vot, actiuni care dupa doi ani se vor transforma in actiuni depline.
Darian a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 2 mil. de euro, pentru anul in curs fiind asteptata depasirea pragului de 3 milioane de euro, conform estimarii lui Crivii. Principalul motor de crestere a afacerilor anul trecut a fost adoptarea, optionala, de catre bancile locale a normelor Basell II, care prevad externalizarea serviciilor de evaluare, renuntandu-se la evaluarile "in house" pentru a spori transparenta pietei.
Printre cei mai importanti clienti din portofoliul Darian se numara Terapia Cluj, Antibiotice Iasi, SSIF Broker si Automobile Craiova.
Principalii competitori ai Darian sunt departamentele de evaluare ale companiilor din Big Four, respectiv KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers si Ernst & Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO