Companii

Daniela Pandrea, General Manager & CEO Benelux & Nordics at Johnson Controls: Provocările generate de acest context sunt reprezentate de sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor şi recrutarea de noi angajaţi

Videoconferinţa HR TRENDS 2021: Noua lume a muncii- angajatul hybrid

Daniela Pandrea, General Manager & CEO Benelux & Nordics...

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.03.2021, 10:25 82

După un an de pandemie, provocările cu care se confruntă angajatorii, în special oamenii din departamentele de resurse umane (HR) sunt reprezentante de sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor şi recrutarea de noi angajaţi, a spus Daniela Pandrea, General Manager & CEO Benelux & Nordics at Johnson Controls, în cadrul videoconferinţei HR TRENDS 2021: Noua lume a muncii- angajatul hybrid.

„Ne-am obişnuit cu lucratul de acasă, cu a ne desfăşura activitatea altfel, dar avem două provocări – sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor. Cazurile de burnout sunt multe, oamenii care sunt obligaţi să lucreze de acasă, care au copii mici, care nu reuşesc să facă faţă stresului. În ţările nordice aceasta este o mare problemă, oamenii au nevoie de relaţii sociale, care nu mai există. Soluţiile sunt puţine pentru că orice facem şi orice activitate informală formăm, aceştia tot în faţa laptopului sunt. A doua problemă este recrutarea de noui angajaţi – primul motiv este că oamenii nu mai sunt mobili. Dacă înainte era dificil să găsim oameni de specialitate – mai ales ingineri – acum e de două ori mai greu, pentru că oamenii nu se ma mută. Dificultatea în a avea interviuri prin Skype, Zoom, Teams pentru că e greu să vezi cu adevărat candidatul”, a spus Daniela Pandrea.

 

Alte declaraţii:

Avem trei elemente de bază care vor avea un impact important – digitalizarea (ceea ce s-a făcut în ultimii 3-4 ani s-a făcut în ultimul an, investiţii în infrastructură, soluţii digitale, multe firme au venit cu soluţii, magazinele care operează acum mai ales online), apoi flexibilitatea (am învăţat că putem fi flexibili, putem munci de acasă, element de bază pentru ce se va întâmpla în viitor), productivitatea a crescut, interacţiunea este necesară între oameni astfel că munca hibrid va însemna în viitor un punct important.

Văd la angajaţii tineri necesitatea de a şti că lucrează într-o companie care pune natura pe primul plan şi care şi-a schimbat obiceiurile de consum - consumă local, responsabil. Asta cred că va rămâne un element de bază pentru ce se va întâmpla în viitor.

Ne vom întoarce la birou? Când? Cât de des? Nu ştie nimeni, dar avem elemente care să ne permită să ne imaginăm. Sunt sigură că vom avea un program de muncă hibrid, unde va trebui să combinăm prezenţa la birou cu munca de acasă, asta înseamnă o reimaginare a programului şi spaţiului de muncă. Activităţile individuale se vor desfăşura acasă, iar spaţiile de birouri vor fi transformate pentrua a permite activitatea.

Va trebuie să creăm infrastructura necesară pentru cei de acasă şi cei de la birou.

Dacă înainte multe joburi erau locale sau depindeau de zona în care locuieşti, în viitor va fi mai multă flexibilitate şi vom angaja oameni care nu sunt la 5 kilometri de birour, sunt în zone de unde pot lucra online, astfel vom găsi competenţele necesare.

Va fi o repoziţionare în piaţa muncii. Va trebui ca toată piaţa muncii să se readapteze şi să se repoziţioneze, va trebui să creăm noi joburi şi să găsim soluţii pentru reconvertire.

Elementul de bază în noua lume a muncii este inteligenţa emoţională şi capacitatea managementului de a înţelege indiviul şi a se adapta la acesta. Vom vedea mult focus pe inteligenţa emotională. Este singura soluţie pentru a ne adapta şi a face faţă tuturor cererilor în viitor.

Este important să ne punem la acelaşi nivel cu angajatul şi să înţelegem că suntem în aceeaşi situaţie, iar adaptarea din viitor e legată de această inteligenţă emoţională.

Am văzut din ce în ce mai multe firme care anunţă acest mod de muncă, hibrid, care au anunţat că în viitor oamenii vor veni la muncă doar două zile pe săptămână, care au decis să cedeze spaţiile de birouri. Dacă vorbim de partea farmaceutică, acolo fiind producţie, lucrurile vor continua ca până acum, dar multe firme vor implementa modul hibrid.

Crede că da, vor putea românii să acceseze joburi mai simplu la nivel internaţional. Noi ne uităm spre ţări în care să găsim anumite competenţe. Vârsta populaţiei este foarte importantă. Spre exemplu, în Belgia vârsta medie eate de 49 de ani, ridicată şi e dificil să găsim tineri ingineri. Am început deja să ne uităm pe alte pieţe, dar asta cere o reorganizare din partea noastră. Trebuie să găsim metode hibride prin care o mare parte din activitate să se facă la distanţă, dar sunt sigură că această democratizare va avea loc.

A trecut un an foarte dificil, din care am învăţat multe. Lumea s-a schimbat, şi cred că e important să ne obişnuim cu ideea că viaţa noastră de aici înaite va fi în continuă adaptabilitate şi transformare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO