Companii

Daniel Burlan, CEO CE Oltenia: Decizia Comisiei Europene de a aproba ajutorul de stat pentru companie înseamnă salvarea şi, în acelaşi timp, modernizarea Complexului. Vom accesa 895 mil.euro pentru centralele pe gaz de la Turceni şi Işalniţa şi cele 8 parcuri fotovoltaice

 Daniel Burlan, CEO CE Oltenia: Decizia Comisiei Europene...

Autor: Roxana Rosu

28.01.2022, 11:27 406

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) acordat de stat Complexului Energetic Oltenia, avizul primit urmând să permită companiei accesarea a circa 895 de milioane de euro care vor finanţa centralele pe gaz de la Turceni şi Işalniţa şi cele 8 parcuri fotovoltaice.

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea şi, în acelaşi timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o aşteptam şi un succes atât al companiei, cât şi al României. Avem un Plan de Restructurare şi Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani şi care, iată, este validat şi acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanţa PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanţi ai Ministerelor Energiei, Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reuşită este esenţială pentru independenţa energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană şi dezbaterile constructive pentru găsirea de soluţii viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia”, a spus Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Comisia Europeană a demarat o investigaţie privind ajutorul de stat primit de CE Oltenia în februarie 2021, Planul de Restructurare al companiei fiind ulterior modificat. În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia, criteriul de adecvanţă a ajutorului de stat fiind astfel îndeplinit. Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporţional, contribuţia proprie a societăţii şi a investitorilor de pe piaţă la costurile de restructurare preconizate ridicându-­se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde euro), jumătate din această contribuţie constând în noi finanţări din partea unor investitori privaţi şi a unor instituţii financiare, acordate în condiţii de piaţă.

Comisia Europeană a apreciat faptul că ajutorul de restructurare va sprijini decarbonizarea producţiei de energie electrică în România şi, în general, în Europa, în concordanţă cu obiectivele UE stabilite în Pactul verde european şi cu normele de mediu ale UE.

Susţinerea programului de investiţii prevăzute în Planul de Restructurare va beneficia şi de finanţare bancară, prin două sindicalizări dedicate celor două tipuri diferite de tehnologii. BERD va acţiona ca lider de sindicalizare pentru proiectele fotovoltaice, iar pentru centralele în ciclu combinat pe gaze naturale există discuţii avansate cu alte două instituţii financiar-bancare pentru a conduce sindicalizarea finanţării acestor proiecte.

„Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă şi pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 895 de milioane de euro care vor finanţa centralele pe gaz de la Turceni şi Işalniţa şi cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacţii de parteneriere, finanţare bancară şi din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reuşită, fapt care ne bucură şi ne obligă totodată”, a mai spus Daniel Burlan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO