Companii

Dan Zamonea, Roche: Ne bazam pe dezvoltarea de parteneriate cu producatori locali

27.04.2006, 00:00 22

Directorul general al Roche Romania spune ca nu intentioneaza sa atace prima pozitie a topului principalilor jucatori de pe piata farmaceutica locala, preferand sa ramana low-profile.

Compania, numarul doi pe piata de profil locala, este unul din putinii jucatori care adopta o strategie mai putin agresiva. "Nu avem in vedere sa devenim lider in Romania. Strategia grupului Roche pentru regiune este sa se mentina in primele patru-cinci companii din piata", a mai spus Zamonea.

Strategia Roche se bazeaza in schimb pe dezvoltarea de parteneriate cu producatori locali.

"Preferam o crestere organica in loc de una extensiva. Achizitiile pe care grupul Roche le face in strainatate sunt fie strategice din punct de vedere geografic, fie determinate de potentialul de cercetare-dezvoltare", a afirmat reprezentantul Roche Romania.

Compania deruleaza de mai mult timp un parteneriat cu producatorul roman Terapia din Cluj, dar intentioneaza sa extinda aceasta colaborare si cu alti jucatori.

Dan Zamonea spune ca in ultima perioada printre producatorii de medicamente originale incepe sa se contureze o strategie bipolara. "Unii dintre ei (n.red.-producatorii de medicamente originale) adopta o strategie de orientare catre generice, ceea ce se va resimti cu siguranta la nivelul consumului de medicamente", a spus Zamonea.

Pe plan mondial Hoffmann la Roche este liderul pietei mondiale a medicamentelor oncologice (pentru bolnavii de cancer), iar in Romania compania este prezenta de peste 10 ani si activeaza in sectoarele terapeutice de varf-virologie, oncologie, tratamentul anemiei, obezitatii si transplant.

Compania a realizat anul trecut, conform datelor Cegedim, o cifra de afaceri de aproximativ 74 de milioane de euro, iar pentru acest an, Dan Zamonea indica un ritm de crestere de circa 10% in linie cu evolutia pietei farmaceutice.

In 2004 compania a realizat o cifra de afaceri de 62,9 milioane de euro si a detinut 6,5% din piata. Pe termen lung insa, reprezentantul Roche Romania preconizeaza o crestere peste cea a pietei.

La nivelul Romaniei, compania investeste in principal in studii clinice si in programe de acces al pacientilor la diverse tratamente. Bugetul alocat pentru acest an este de circa 2 milioane de euro. Pe plan mondial 15% din cifra de afaceri Hoffmann La Roche este destinata cercetarii-dezvoltarii.

La inceputul anului 2006, compania a operat o majorare de capital de peste 5 milioane de euro, operatiune care se poate repeta in cursul anului "daca va fi nevoie".

Anul acesta Roche si-a adaugat trei produse la portofoliul deja existent. Primul inaugureaza o clasa de medicamente, cu un mecanism nou de actiune si despre care Dan Zamonea spune ca are un potential important.

Cel de-al doilea reprezinta o noua molecula folosita in tratamentul cancerului pulmonar. Ultimul medicament din aceasta serie este reprezentat de o molecula destinata tratamentului metastazei osoase.

Consumul de medicamente a atins anul trecut valoarea de 4,6 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro), potrivit companiei de cercetare Cegedim.

"In lei piata a crescut in 2005 cu circa 18%. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea pietei din trimestrul intai, doarece in trimestrele doi si trei a urmat o aplatizare, pentru ca, in ultimul trimestrul al anului sa se revina pe trendul ascendent", a mai spus Dan Zamonea.

In 2005, consumul de medicamente prin intermediul farmaciilor a inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere, de aproximativ 25% comparativ cu 2004, in timp ce consumul pe segmentul spitalelor a crescut cu doar 0,2%

"La nivelul anului 2005, s-a dezvoltat foarte mult segmentul de OTC-uri (n.red.-medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala) si suplimente nutritionale, tendinta care s-a resimtit in consumul de medicamente".

In ceea ce priveste estimarile pentru evolutia pietei farmaceutice din acest an, Dan Zamonea considera ca aceasta nu va avea cresterea de anul trecut. "Anul 2006 nu va vedea o crestere foarte mare a pietei, undeva la 10%", a explicat Zamonea. Majoritatea jucatorilor din piata estimeaza un avans sub cel inregistrat anul trecut.

Piata farmaceutica romaneasca a fost dinamizata in ultimele luni de o serie de tranzactii a caror valoare depaseste jumatate de miliard de euro.

Prima dintre ele a fost cea prin care compania ceha Zentiva a achizitionat in totalitate Venoma Holdings Limited, actionarul majoritar al Sicomed, pentru 102 milioane de dolari (circa 85 de milioane de euro). Recent, compania islandeza Actavis a cumparat producatorul roman de medicamente oncologice Sindan Pharma, in urma unei tranzactii de aproximativ 148 de milioane de euro. Sindan detine in prezent in portofoliu 31 de medicamenete si ocupa la finele anului 2005 locul 15 in topul producatorilor romani, cu o cota de piata de 1,9%. Ultima achizitie, cumpararea Terapia de catre indienii de la Ranbaxi, a fost si cea mai consistenta. Pentru 324 de milioane de dolari, indienii au achizitionat unul din cei mai importanti producatori si exportatori de medicamente din Romania ce ocupa locul opt pe piata de profil.

"Intrarea jucatorilor pe piata va ascuti concurenta pe piata de generice, ceea ce va avea efecte benefice pentru consumatori, dar si la impunerea unui anumit standard de calitate pe acest segment", a adaugat Zamonea.



Roche in Romania

* Compania a intrat pe piata in 1992

* Nu detine capacitatI de productie locale;

* Dezvolta parteneriate cu producatori autohtoni

* In 2005 a realizat o cifra de afaceri de 74 de milioane de euro

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO