Companii

Dan Vlădescu: „Mi s-a întâmplat să mă pregătesc ani de zile pentru un dosar, dar să îmi dau seama de unele chestiuni în sala de judecată”

Dan Vlădescu: „Mi s-a întâmplat să mă pregătesc...

Autor: Greta Bogdan

15.10.2016, 08:00 739

Una dintre provocările pe care le întâmpină un avocat este aceea că trebuie să ştie întotdeauna cum să îşi gestioneze relaţiile cu clienţii săi, acest lucru fiind un proces dificil, a declarat avocatul  Dan Vlădescu, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Este foarte greu să îi explici unui client de ce prima dată se pierde într-o speţă şi a doua oară se câştigă sau invers. În anumite situaţii înţeleg, în altele nu”, spune avocatul, explicând faptul că, de cele mai multe ori, un avocat trebuie să îşi asume şi soluţiile care i se par nedrepte.

Acesta mai spune că, în prezent, în sălile de judecată nu se mai pune accentul pe pledoaria avocaţilor la fel ca în trecut, ci pe partea scrisă, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru aceştia.

„De exemplu, mie mi s-a întâmplat să mă pregătesc ani de zile într-un dosar, respectiv şase, opt ani, iar de multe ori mi-am dat seama de unele chestiuni în sala de judecată. Nu ai cum să le treci în scris, ideile îţi vin pe parcurs”.

Dan Vlădescu spune că în general îşi sfătuieşte clienţii să îşi rezolve problemele în mod amiabil, în urma unor negocieri, însă acest lucru nu face parte din modul de a gândi al românilor.

„Atunci când tu propui o soluţie de rezolvare amiabilă a unei anumite dispute clientul poate să o interpreteze fie ca o slăbiciune a ta, fie ca ceva mult mai grav şi atunci este foarte greu să îl faci pe client să înţeleagă în multe situaţii că o înţelegere strâmbă este mai bună decât o judecată dreaptă. Lucrul ăsta ţi-l poţi permite cu un client mai vechi, care te cunoaşte mai bine”.

Clienţii noi nu sunt atât de deschişi la astfel de propuneri, mai spune el.

Dan Vlădescu menţionează faptul că, în situaţia în care un client nu are banii necesari pentru o anumită speţă, de cele mai multe ori refuză respectivul dosar.

„Au fost şi dosare în care am intrat pe bani puţini pentru că dosarul respectiv ridica anumite probleme care m-au provocat, dar şi dosare în care nu am intrat pentru că, pe de o parte, eu aveam convingerea că nu sunt şanse mari de reuşită, iar pe de altă parte, clientul care mi-a propus dosarul respectiv era convins că are dreptate 100% sau nu accepta faptul că intrăm într-o procedură judiciară în care nu ştiam care vor fi şansele de reuşită”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO