Companii

Dan Vlădescu, avocat: Este trist când ajungi în instanţă, iar judecătorii îţi cenzurează onoraliile de avocat pe motiv că sunt prea mari

Dan Vlădescu, avocat: Este trist când ajungi în...

Autor: Greta Bogdan

11.10.2016, 19:00 1553

Investiţia unui avocat într-o casă mare de avocatură reprezintă un risc pentru că nimeni nu poate fi sigur de numărul cauzelor pe care le are pe parcursul unui an, a spus Dan Vlădescu la ZF Live.

“Cei din casele mari de avocatură îşi asumă riscuri mult mai mari decât cele pe care şi le asumă un avocat care are un cabinet de avocatură”. El spune că un cabinet precum cel pe care îl deţine, Lucian Dan Vlădescu, poate să câştige fără eforturi “uriaşe” mai mulţi bani decât un partener new entry care lucrează într-o casă mare de avocatură.

Avocaţii de instanţă care lucrează în cauze penale pot câştiga chiar şi peste 150.000 euro pe an, întrucât dinamica de lucru este diferită faţă de a celorlalţi avocaţi, aceştia practicând onoralii între 10.000 şi 20.000 euro pe caz, potrivit lui Dan Vlădescu.

“Activitatea pe care o desfăşoară un avocat penalist este foarte dură. Am intrat şi eu în câteva dosare penale şi ştiu exact că audierile durează până la două sau trei dimineaţa”.

El recomandă noii generaţii de avocaţi să fie conştientă de faptul că, deşi acest domeniu nu este un business, principiile pe baza cărora funcţionează sunt aceleaşi. “Trebuie să ştii că nu te va sprijini nimeni niciodată. Ca să-ţi faci propriul cabinet, numai secretara şi colaboratorii te pot costa 15.000 lei lunar, iar pe lângă asta probabil mai ai nevoie de alte 500 de euro pentru chirie”.

Pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea într-un cabinet mic, un avocat trebuie să producă şi să cheltuiască cel puţin 5.000 euro lunar.

“În momentul de faţă este trist faptul că, atunci când ajungi în instanţă, judecătorii cenzurează onorariile de avocat. Tu prezinţi o factură de 10.000 lei sau 20.000 de lei, iar judecătorul spune că onorariul este prea mare. Factura este mare pentru că trebuie să îţi recuperezi cheltuielile de judecată”, subliniază Vlădescu.

El spune că un judecător trebuie să fie conştient de cheltuielile mari care există în piaţă.

Salariul de început al unui colaborator care lucrează într-un cabinet mic poate fi de 500 euro brut. Un colaborator care face parte dintr-o casă mare de avocatură poate avea venituri brute chiar şi de 1.000 euro lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO