Companii

Daewoo Automobile Romania a ridicat tinta de productie in acest an

27.07.2005, 19:25 80

Daewoo Automobile Romania preconizeaza o crestere de 15% a productiei, de la 27.000 de unitati in 2004, la un nivel record de 31.000 in 2005, afirma reprezentantii companiei.

"In planificarea acestei tinte am tinut cont de evolutia pietei de autoturisme din Romania, dar si de politica noastra de vanzari si productie", a spus Valeriu Girlea, director de relatii publice la producatorul de automobile Daewoo Automobile Romania.

"Marea majoritate a productiei noastre de automobile se indreapta catre piata interna. In schimb, o mare parte dintre componentele auto fabricate in Romania sunt exportate catre uzine din Coreea de Sud, Polonia, Uzbekistan, Ucraina sau Egipt", a adaugat Girlea.

Dintre cele 200.000 de masini fabricate la Craiova de la infiintarea companiei, doar 45.000 au fost exportate. Destinatiile acestor exporturi sunt China, Venezuela si unele tari din Europa.

Principalul client extern al Daewoo Automobile Romania este constructorul sud-coreean GM-Daewoo. Principalele produse exportate catre GM-Daewoo sunt motoare, cutii de viteze si alte componente auto.

"Exportul in 2005 catre constructorul sud-coreean este prevazut sa creasca de circa patru ori, pana la aproape 40 de milioane de dolari", a spus Girlea.

Productia nationala de autoturisme a fost aproape dubla in primul semestru al acestui an fata de primul semestru din 2004 (94,8%), ajungand la 90.594 de unitati.

Vanzarile de autoturisme Daewoo au fost in primul semestru al acestui an de 12.873 de unitati, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA). Acest nivel al vanzarilor de autoturisme plaseaza Daewoo Automobile Romania pe locul doi in topul vanzarilor de autoturisme din Romania cu o cota de 11,8%. Primul loc este ocupat de Automobile Dacia, cu vanzari de 51.935 de unitati si o cota de 47,7%.

Dupa infiintarea Daewoo Automobile Romania, au fost produse zece modele de autoturisme. Treptat s-a renuntat la unele dintre ele, pentru a se fabrica acum doar Matiz, Cielo si Nubira. Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994, ca societate mixta, creata de Automobile Craiova si grupul sud-coreean Daewoo. In septembrie 2002 General Motors Daewoo Auto and Technology (compania rezultata din preluarea de catre General Motors a unora dintre fabricile Daewoo) a preluat o parte din activele Daewoo Motor, incheind totodata un acord cu compania romana.

Intelegerea prevede ca Daewoo Automobile Romania sa produca sub licenta Daewoo pana in luna octombrie a acestui an.

Daewoo Motor detine un pachet majoritar de 51% din actiunile Daewoo Automobile Romania. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, societate la care statul controleaza 72,4% din actiuni.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost mandatat recent de catre guvern sa negocieze cedarea de catre Daewoo Motor a cotei de 51% din actiunile Daewoo Automobile Romania si stingerea creantelor partii coreene fata de producatorul auto de la Craiova.

Reprezentantii statului vor angaja o societate civila profesionala de avocati din Romania specializata in tranzactii comerciale internationale si o firma de consultanta specializata in tranzactii economico-financiare recunoscuta pe plan international, precum si firme de avocatura straine, pentru expertiza juridica la nivel international in rezolvarea situatiei de la Daewoo Automobile Romania.

Firma de avocatura Tuca & Asociatii a fost deja selectata pentru asigurarea consultantei juridice de catre partea romana pentru negocierile cu coreenii in vederea reglementarii situatiei producatorului de automobile de la Craiova.

In ultimii trei ani aproape toti guvernantii romani au incercat sa gaseasca solutii pentru activitatea Daewoo Automobile Romania sa continue si dupa incheierea acordului cu General Motors Auto and Technology, in toamna acestui an. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO