Companii

“Dacă nu venea criza, Pipera era plină de apartamente goale”

“Dacă nu venea criza, Pipera era plină de apartamente goale”

Autor: Cristi Moga

10.11.2011, 13:08 7272

Privind piaţa imobiliară locală la rece, se poate spune că actuala criză a redus numărul de potenţiale falimente pe segmentul rezidenţial, în condiţiile în care a blocat, spre exemplu, planurile dezvoltatorilor imobiliari care au cumpărat zeci de hectare în Pipera pentru realizarea unor proiecte de apartamente.

De realizat, au fost făcute doar câteva sute de unităţi în proiectele realizate de spaniolii de la Ibiza şi în ansamblurile Liziera şi My Dream, ultimul trecut prin procedura insolvenţei, dar numeroşi investitori aveau planuri de sute de milioane de euro pentru această zonă în care accesul auto este în continuare dificil, fapt ce a dus şi la prăbuşirea chiriilor în proiectele de birouri realizate în zonă.

"Criza a adus mai devreme o supra-ofertă de apartamente şi dezvoltatorii au suferit mai puţin decât dacă ar mai fi construit trei-patru ani. Pipera, spre exemplu, ar fi fost plină de apartamente goale dacă nu venea criza", spune Ilinca Păun, managing director al firmei de consultanţă imobiliară Colliers International, care în perioada de boom imobiliar a avut proiecte cu peste 5.000 de apartamente spre vânzare, printre care şi ansamblul Asmita Gardens intrat săptămâna aceasta în insolvenţă.

Cum s-a ajuns însă de la o piaţă în care se vindeau sute de apartamente înainte să fie săpată fundaţia, la insolvenţe şi falimente de sute de milioane de euro?

"Preţurile terenurilor erau ridicate, costurile de construcţie erau mari, dar condiţiile de finanţare erau bune, astfel că banca prelua o bună parte din risc, fapt ce a oferit mult optimism în piaţă, iar apartamente se vindeau. Locuinţele erau vândute însă 90 către investitori şi 10 către utilizatori, iar dezvoltatorii anunţau vânzări lunare de 100 de apartamente, deşi clienţi reali erau doar 10. Investitorii care cumpărau 90 de apartamente se bazau însă tot pe cei 10 clienţi reali pentru a vinde apartamentele mai departe. Acest lucru n-a fost vizibil de la început şi este vina întregii pieţe pentru situaţia în care s-a ajuns", a mai declarat consultantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO