Companii

Cum vrea să oprească Ministerul Economiei furtul de fier vechi

Cum vrea să oprească Ministerul Economiei furtul de...

Autor: Carol Dan

24.04.2013, 13:06 1865

"Se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a deşeurilor metalice feroase şi neferoase provenite din sectorul energetic, inclusiv sectorul producţiei de petrol şi gaze naturale, al telecomunicaţiilor, serviciilor de apă şi canalizare precum şi din alte sectoare de utilitate publică", potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.

Potrivit proiectului, cumpărătorii de fier vechi vor fi obligaţi să ceară de la vânzătorii de fier vechi datele de identificare, respectiv numele, actul de identitate, codul numeric personal şi domiciliul.

Dacă nu vor solicita aceste informaţii, cumpărătorii de fier vechi sunt pasibili de amenzi cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei.

"Deşeurile metalice feroase şi neferoase care fac obiectul contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă se confiscă şi se valorifică în condiţiile legii, iar sumele obţinute în urma valorificării acestora se fac venit la bugetul de stat", precizează nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ministerul Economiei, Varujan Vosganian, a spus de mai multe ori, după întâlniri cu noul proprietar al uzinelor Mechel, că industria siderurgică este afectată de tranzacţiile cu fier vechi ieftin din importat din alte state.

La rândul lor, reprezentanţii noului proprietar al combinatelor Mechel, firma Invest Nikarom, s-au plâns lui Vosganian de concurenţa neloială de pe piaţa fierului vechi, importat de unele firme la preţuri mici din ţări precum Ucraina.

Guvernul a interzis, în luna martie a anului trecut, firmelor care lucrează cu deşeuri industriale reciclabile să mai cumpere de la persoane fizice metale feroviare, precum şina de cale ferată, argumentând că furturile de materiale a ridicat suma pagubelor la peste 10 milioane lei şi afectează grav siguranţa circulaţiei trenurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO