Companii

Cum se face raportarea pacienţilor testaţi de Covid-19 la cerere. Laurenţiu Luca, şeful Synevo România: Noi testăm, raportăm, de la momentul raportării, Direcţia de Sănătate Publică preia gestiunea

Un preţ mediu calculat de ZF pentru testele la cerere este de circa 300 de lei, ceea ce înseamnă că românii au cheltuit până acum 100 mil. lei.

Un preţ mediu calculat de ZF pentru testele la cerere este de circa 300 de lei, ceea ce înseamnă că românii au cheltuit până acum 100 mil. lei.

Autor: Georgiana Mihalache

07.09.2020, 00:06 2253

♦ În total, în România s-au făcut 350.000 de teste la cerere din 23 iulie până la 4 septembrie ♦ Preţul mediu al unui test la cerere este de 300 de lei ♦ Până în 5% dintre pacienţii testaţi la cerere în Synevo au fost pozitivi.

Pacienţii care se testează la cerere pentru a afla dacă au sau nu Covid-19 şi merg în laboratoarele Synevo sunt raportaţi către Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică de care aparţin, a explicat pentru ZF Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România, cel mai mare jucător din piaţa laboratoarelor medicale private.

Astfel, operatorii privaţi  anunţă autorităţile în cazul depistării unui pacient pozitiv, iar INSP şi DSP preiau datele pacienţilor pentru a-i contacta.

„Toate testele pozitive, indiferent de locul de unde vin sunt raportate către Institutul Naţional de Sănătate Publică şi către direcţia de sănătate publică de care aparţine pacientul. Noi testăm, raportăm, de la momentul raportării, DSP preia gestiunea, ancheta epidemiologică şi sfaturile pentru fiecare pacient. Am lucrat de-a lungul timpului cu 25 de direcţii de sănătate publice din ţară“, a spus Laurenţiu Luca.

Care sunt paşii pe care îi urmează pacientul?

După ce a făcut programarea la laboratorul medical sau clinica unde vrea să se testeze, pacientul merge pentru a i se recolta probe. Ulterior, aşteaptă rezultatul, care va fi disponibil într-un cont online cu acces unic, în cazul laboratoarelor Synevo, pentru a păstra securitatea datelor medicale. Fiecare test se raportează către autorităţi, indiferent dacă este negative sau pozitiv.

„În cazul testelor pozitive se raportează toate datele aferente pentru identificarea persoanei, la testele negative se raportează doar numărul. Până în 5% dintre cei testaţi la cerere au fost pozitivi. 

Dintre cei testaţi prin programul naţional au un procent mai mare de pozitivare, de peste 10%, pentru că criteriile de testare au fost mai apropiate de o simptomatologie specifică“, a spus Laurenţiu Luca.

În total, din 23 iulie de când autorităţile au oferit pentru prima dată cifrele privind testele la cerere, aproape 350.000 de astfel de analize au fost făcute la stat sau la privat.

Ziarul Financiar a scris depre industria testelor Covid-19, în contextual în care preţul unui test pleacă de la 200 de lei, dar poate ajunge şi la 500 de lei, în funcţie de operatorul medical. Un preţ mediu calculat de ZF pentru testele la cerere este de circa 300 de lei, ceea ce înseamnă că românii au cheltuit până acum 100 mil. lei (peste 20 mil. euro) pentru testele Covid la cerere.

Testele făcute de stat pe baza definiţiei de caz, adică persoane care au venit din străinătate cu simptome sau care au luat contact direct cu un caz pozitiv sunt gratuite pentru pacienţi, realizate prin Direcţiile de Sănătate Publice.

După ce ţări precum Grecia sau Austria au anunţat că românii nu mai pot intra fără test negativ la infecţia cu noul virus, cererea de teste a explodat, mai ales în sezonul de vară, cele două state fiind o destinaţie turistică frecventată de români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO