Companii

Cum se fac bani din soare. La Satu Mare, 17 oameni si o echipa de roboti fac panouri fotovoltaice de 150 mil. euro anual

Brandurile proprii sunt „vedetele” din retailul modern, in conditiile in care sunt mai ieftine cu 10 - 20%
06.06.2010, 23:21 4367

Romania joaca in liga mare, cel putin teoretic, in ceea cepriveste proiectele eoliene. Specialistii din piata spun insa ca incativa ani acest val de investitii isi va atinge punctul maxim inEuropa, moment in care va lua amploare o noua tendinta, cea aproiectelor solare. La Satu Mare, in urma cu cateva zile, un grupde investitori a dat drumul primei fabrici de panouri fotovoltaicedin Romania. Desi productia nu este destinata acum pietei locale,cei care au pariat 10 milioane de euro pe acest domeniu in plinacriza spun ca se asteapta la zile "insorite".

"Valul proiectelor eoliene se apropie de maxim, iar energiasolara va fi urmatorul lucru mare cand vine vorba de regenerabile.Ideea alimentarii cu energie este supusa acum unor schimbarimajore, tendinta fiind aceea de a putea produce electricitatea catmai aproape de consumator. In acest caz, ce poate fi mai apropiatdecat propriul tau acoperis? Daca ai un acoperis deasupra capului,foloseste-l si apoi energia pe care o produci cand nu esti acasada-o in sistem", spune Andre Fraga, directorul de dezvoltareinternationala al grupului Renovatio.

Grupul este inregistrat in Cipru si potrivit declaratiilor luiFraga dezvolta afaceri de 50 de milioane de euro din energieregenerabila, desi pe site-ul companiei datele arata ca in 2008businessul pe care il reprezinta atingea 10 milioane de euro.

Renovatio este cunoscut pe piata locala mai ales prinintermediul proiectelor eoliene pe care acum le dezvolta alaturi deEnergias de Portugal. Aceste proiecte eoliene la care lucreaza suntprintre putinele de amploare care sunt asteptate sa intre infunctiune anul acesta, alaturi de cel al cehilor de la CEZ.

Daca in ceea ce priveste proiectele de energie eoliana ultimiiani au obisnuit publicul cu dimensiuni uriase, comparabile cu celeale unui reactor al centralei de la Cernavoda, pe partea solaralucrurile stau un pic diferit.

"Noi dezvoltam acum pe plan european proiecte solare cu ocapacitate totala de 250-300 MW. Cel mai mare proiect european inmomentul acesta are 40 MW si este localizat in Portugalia. Mediaproiectelor solare este undeva la 7,5 MW", spune Fraga.

Tocmai pentru proiectele solare pe care le dezvolta, grupulRenovatio a decis sa investeasca, prin intermediul divizieiRenovatio Solar, intr-o unitate de productie, astfel ca cel putinin prima faza, toate panourile iesite pe poarta fabricii de la SatuMare vor alimenta investitiile pe care grupul le realizeaza in tariprecum Italia sau Portugalia.

Dominatia robotilor

"Am avut mai multe locuri din care puteam sa alegem, darmanagementul din Romania a tras cu dintii de acest proiect. In plussuntem aproape de toate pietele pe care vrem sa le deservim, iarforta de munca pe care am gasit-o aici este bine pregatita. Am avutsi o serie de traininguri, dar am gasit si oameni buni", spunereprezentantul Renovatio.

Cum toata fabrica este stapanita de roboti, nu au fost createfoarte multe locuri de munca, in prezent fiind angajati 17oameni.

"In decembrie vom ajunge la 30 de angajati, iar cand vom lucrala capacitatea maxima vom avea circa 50 de salariati", spune Fraga.Panourile care ies pe poarta fabricii sunt destinate in proportiede 100% exportului in contextul in care, din cauza lentoriilegislative, domeniul solar nu este unul in plina dezvoltare inRomania. Panourile fotovoltaice pot fi utilizate atat pentruparcurile de mari dimensiuni, asa cum se fac in Italia sau inPortugalia, dar si pentru acoperisurile oamenilor care vor sadevina independenti energetic.

"Romania inca se chinuie sa aiba o schema de sprijin, iar panaatunci intreaga productie va fi exportata", spune reprezentantulRenovatio. Desi exista inca din 2008 o lege care ar trebui saconstituie schema de sprijin pentru investitiile in regenerabile,cadrul legal nu este inca functional, neexistand normele deaplicare.

Oricum un lucru este cert. Energia solara este scumpa, iarpentru sprijinirea acesteia vor fi necesare multe certificateverzi, instrumentul prin care se incurajeaza aceste investitii.Aceste certificate ii permit producatorului de energie verde saaiba un dublu castig: pe de o parte prin vanzarea energiei in piatasi pe de alta parte prin vanzarea certificatelor verzi pe care leobtine catre furnizorii de energie, obligati sa aiba o cota deenergie nepoluanta in cosul pe care il vand consumatorilor.

"Un MW de capacitate pe solar costa intre 3,2 si 3,5 milioane deeuro. Locul este lucrul care conteaza cel mai mult in aceastainvestitie, puterea soarelui. Sunt tari cu un potential foarte mareasa cum este cazul Italiei, Portugaliei sau Greciei, si taridecente din acest punct de vedere cum este Romania sau Franta",explica Fraga. De exemplu, un MW de capacitate in eolian costacirca 1,5-1,8 milioane de euro, energia vantului fiind in acestmoment si cea mai eficienta din clasa regenerabilelor.

Multe importuri

Ca si in cazul investitiilor realizate in parcuri eoliene,impactul direct asupra economiei locale este destul de limitatdintr-un singur motiv: echipamentele necesare dotarii acestorinvestitii nu sunt produse aici, ci sunt importate din tari cutraditie, cum ar fi Germania. "Din Germania sunt aduseechipamentele pentru fabrica de la Satu Mare. Chiar si sticlautilizata pentru fabricarea panourilor este importata. Este pe planlocal o fabrica ce ar putea realiza aceasta sticla speciala, SaintGobain, dar deocamdata nu este disponibila. Cam 25% din valoareaacestei investitii se regaseste local prin materialele deconstructii sau prin diferitele aparate aduse. Restul se importa",explica un specialist in domeniu.

Doua minute si panou-i gata

Potrivit reprezentantilor companiei, la fiecare doua minute iesepe poarta fabricii cate un panou, intreg ciclul de productie alunui panou fotovoltaic fiind de 19 minute. Compania spune caintr-un an de zile va produce peste 200.000 de panouri,echivalentul unei capacitati instalate de 50 MW. Daca luam incalcul o gospodarie cu un consum lunar de circa 200-250 kWh, anualpanourile produse la Satu Mare ar putea alimenta circa20.000-25.000 de case, de doua ori mai putin decat in cazul uneicapacitati similare, de 50 MW, in eolian. Diferenta majora vine dinfaptul ca in comparatie cu turbinele eoliene care au un randamentmai mare pentru ca vantul poate sa bata aproape tot timpul, incazul panourilor fotovoltaice soarele nu straluceste decat jumatatede zi.

10.000 de euro pentru casa independenta

Pastrand estimarile de consum ale unei locuinte intre 200 si 250kWh lunar, o casa ar putea sa devina independenta energetic prinutilizarea a 8 panouri solare, investitia totala ridicandu-se inacest caz undeva la 10.000 de euro, pentru ca mai sunt necesare sialte echipamente pentru ca la final panourile fotovoltaice saaprinda becul.

"Acum o astfel de investitie nu poate fi rentabila, cel putin incazul unui consumator clasic care jumatate din zi este plecat deacasa si deci practic nu are ce sa faca cu energia produsa. Dacaaceasta ar putea fi preluata de catre sistemul energetic, atunciinvestitia ar deveni una profitabila", spun specialistii dinpiata.

Cum se face un panou

Desi dureaza destul de putin pentru a realiza un panoufotovoltaic, mai putin de 20 de minute dupa cum spun reprezentantiicompaniei, procesul pare unul destul de complicat.

"Mai intai panourile de sticla intra intr-un aparat de curatatprin spalare cu apa demineralizata. Apoi urmeaza clatirea siuscarea cu aer", explica directorul general al fabricii.

Dupa ce sticla este curatata si uscata, deasupra ei se aplica ofolie pe care sunt montate ulterior celulele fotovoltaice.

"Fiecare celula este verificata printr-o camera video dupa careurmeaza faza de sudare a acestora pe folie si apoi din nouverificarea", mai spune directorul fabricii. Faza urmatoare estelaminarea panourilor care intra in mai multe cuptoare, doua deincalzire si unul de racire.

"Apoi urmeaza faza de finisare prin aplicarea ramelor si acutiei de conexiune. Apoi, sters si curatat, panoul se pune infunctie de capacitate in 6 categorii", a mai spus directorulgeneral al fabricii, care arata mai mult sau mai putin ca un spitalbine ingrijit, unde toata lumea poarta uniforme albe, iarvizitatorii intra in hala ca intr-o sala de operatii.

Prima sosita in industria solara

  • Valoarea investitiei: 10 milioane de euro
  • Numar de angajati: 17
  • Capacitatea productiei: 50 de MW
  • In prima faza, 100% din productie va fi exporata in tari precumItalia sau Portugalia
  • Localizare: Satu Mare
  • Numar de panouri fotovoltaice produse anual: peste 200.000
  • Circa 20.000-25.000 de case ar putea fi alimentate cu panourilesolare produse la Satu Mare
  • 3,2-3,5 mil. euro: investitia intr-un MW de capacitatesolara

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO