Companii

Cum sa participi la o discutie cu CEO-ul care conduce 7 miliarde de dolari

13.05.2010, 23:10 56

"Meet the CEO" va aduce fata in fata, in cadrul unui evenimentrestrans, oameni de afaceri si executivi cu cel mai important CEOdin businessul romanesc, Sadoukhas Meraliyev.

Omul care conduce afacerile de 7 miliarde de dolari aleRompetrol va povesti pentru prima data in public despre cariera sa,despre relatiile de afaceri asiatico-europene, dar si despreplanurile pentru Rompetrol.

"Romania intelege necesitatea Kazahstanului de a aveaoportunitati de export in UE. Aceasta este o piata uriasa, de 500de milioane de consumatori. In acest sens, suntem gata sa colaboramcu Kazahstanul pentru ca acest stat sa poata folosi infrastructuraromaneasca", a spus presedintele Traian Basescu la intalnireadin

februarie 2010 cu omologul sau kazah, Nursultan Nazarbaev,comentand propunerea pentru constructia unei conducte de transporta hidrocarburilor kazahe in Europa prin Romania.

Proiectul ar fi o oportunitate nu numai pentru Kazahstan, dar sipentru economia europeana, prin reducerea dependentei fata dehidrocarburile rusesti.

Dincolo de colaborarile Kazahstanului cu companii din intreagalume, tara asiatica a decis sa fie direct implicata in energiaeuropeana cand a cumparat, in 2007, pachetul majoritar alRompetrol. Astfel, anul trecut au fost procesate la Petromidiapeste 2,4 mil. tone de titei kazah, cantitate care va creste pemasura modernizarii rafinariei.

Statistic, Kazahstanul are rezerve dovedite de 1,82 trilioane demetri cubi de gaze, ceea ce echivaleaza cu 1% din rezervelemondiale, si a produs anul trecut 1,5 milioane de barili de petrolpe zi.

Sadoukhas Meraliyev, CEO-ul trimis de KazMunaiGaz sa conducaRompetrol, este unul dintre putinii CEO de companii petroliere careau lucrat pe teren, in productia de petrol. Intre anii 1997-1999,Meraliyev a lucrat in cadrul Tengizchevroil, compania careexploateaza campul petrolier Tengiz, unul dintre cele mai mariexploatari din lume. Experienta lui Meraliyev nu este legata doarde productia de petrol, ci si de rafinare - a condus mai multi anirafinaria Pavlodar, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane detone, si a coordonat reconstructia rafinariei Atyrau. Meraliyev astudiat la Moscova (dupa Facultatea de Petrol si Gaze, a facut siFacultatea de Economie si Finante cu specializare in management),dar ulterior a facut cursuri de specializare la doua universitatiamericane. Colaborarea cu scoala vestica l-a recomandat si pentrupozitia de general manager al operatiunilor Chevron in Kazahstan, oalta functie detinuta de Meraliyev in ultimii ani.

Odata cu preluarea pachetului integral de la Rompetrol, anultrecut, Meraliyev a devenit CEO-ul local care controleaza cea maimare cifra de afaceri - afacerile de anul trecut ale RompetrolGroup au ajuns la peste 5 miliarde de euro, in timp ce Petrom, ceamai mare companie inregistrata in Romania, a avut afaceri in jurula 3 miliarde de euro.

De cand a preluat conducerea Rompetrol, Sadoukhas Meraliyev aacordat un singur interviu, pentru

BUSINESS Magazin, iar pe 26 mai, la "MEET THE CEO", va avea locprima aparitie publica a lui Meralyiev in Romania.

Evenimentul "Meet the CEO" este gandit ca un moment oportunpentru un public restrans de a avea acces la o discutie libera cumembri importanti ai comunitatii de business din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO