Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Maşina de spălat rufe - în baie, în bucătărie sau pe hol? De ce?

21.12.2021, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

În orice gospodărie, maşina de spălat rufe ajunge să ducă inevitabil la controverse atunci când vine vorba de ampla­sare. Unde e cel mai bine să-şi găsească locul? În baie, în bu­cătărie sau pe hol? De ce?

„Ideal ar fi să avem un spaţiu independent destinat maşinii de spălat şi, eventual, uscătorului de rufe. Ar putea fi dotat cu un raft sau două, pentru depozitarea detergen­tului şi a soluţiilor pe care le folosim la spălat. Dacă spaţiul nu permite acest lucru, atunci vom găsi o soluţie care să permită accesul facil la maşina de spălat şi pentru utilizarea ei eficientă şi care să integreze acest obiect într-un corp de mobilier care să-l ascundă. Am putea amplasa maşina de spălat într-un dulap cu uşi pline, care va fi integrat şi corelat cu întreaga schemă de mobilare“, explică designerul Anda Roman. În ultimă instanţă, dacă nu există altă variantă, maşina de spălat poate fi montată şi în mobilierul de bucătărie, ascunsă tot de o uşă plină. Este însă de evitat montarea maşinii de spălat în baie, crede Anda Roman.

„Baia ar trebui să rămână un spaţiu aerisit şi frumos, destinat îngrijirii personale. Maşina de spălat este un obiect util, dar care nu are o funcţie estetică. Pentru a obţine un spaţiu coerent şi «curat», este necesar să păstrăm lucrurile cât mai simple. Din această perspectivă, spălătoria ar trebui să fie un spaţiu independent, bine organizat, eficient, care să aibă propria estetică adaptată funcţiunii.“

În imobilele premium, dezvoltatorii au de obicei grijă ca proiectarea să se facă astfel încât să fie prevăzute soluţii de compartimentare destinate exclusiv maşinii de spălat şi uscătorului. Şi chiar dacă cineva se gândeşte că, de fapt, acel spaţiu alocat maşinii de spălat ar putea fi folosit mai degrabă ca dressing, în final, totul ţine de priorităţile celor care urmează să locuiască în acel spaţiu.