Constructii & Imobiliare

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Chef la domiciliu. Bucătărie închisă sau open-space? De ce?

Matius Ichim este managing partner şi fondator al studioului de arhitectură ce îi poartă numele. Businessul studioului Matius este operat de firma Copacul Verde cu afaceri de circa 700.000 de lei în 2020.

Matius Ichim este managing partner şi fondator al studioului de arhitectură ce îi poartă numele. Businessul studioului Matius este operat de firma Copacul Verde cu afaceri de circa 700.000 de lei în 2020.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.01.2022, 18:45 3692

Chiar şi într-o eră în care aplicaţiile pentru a comanda mân­care sunt la apogeu, bucătăria de acasă este o nece­sitate. Atunci când aleg să-şi cumpere o locuinţă sau doar să o renoveze pe cea în care deja stau, mulţi proprietari ajung să se întrebe dacă e mai bine să opteze pentru o bucătărie închisă, separată de alte camere, sau una open-space. De ce?

„Un prim aspect pe care l-am observat este faptul că acest spaţiu în care preparăm alimen­te­le şi acoperim una din­tre necesităţile de ba­ză se împarte adesea între doi poli, fie este un loc în care avem o masă, o chiuvetă, un cup­tor, fie este un spa­ţiu în care am investit avid şi în care avem instru­men­ta­rul adecvat, du­lap cu mi­rodenii, fri­gi­der de vi­nuri şi alte elemente ce îmbogăţesc experienţa gă­ti­tului. Pentru cei dintâi, activitatea de a prepara masa este adesea mai mult un hobby sau o activi­tate care le asigură sub­zis­ten­ţa. În schimb, cei din urmă (puţini la număr), cu­nosc tainele acestei meserii, gătesc excelent şi, prin urmare, când îm­braci şor­ţul de chef la do­mi­ciliu, ai şi mai mulţi prieteni“, spu­ne Matius Ichim, ma­naging part­ner şi fondator al studiou­lui de arhitectură Matius.

Cum bucătăria a devenit, în zilele noastre, mai degrabă un loc de luat masa decât de pre­pa­rare a hranei, oamenii pre­feră să-şi simplifice viaţa şi să nu-şi mai bată capul în ceea ce pri­veşte curăţarea şi pregătirea ingredientelor.

„Am descoperit o formulă de proporţie inversă între nu­mă­rul de ustensile şi câţi metri pă­traţi are bucătăria ta şi tim­pul alocat gătitului. Practic, cu cât deţii mai mulţi metri pătraţi şi ai mai multe ustensile şi echi­pa­mente în bucătărie, cu atât mai puţin timp vei avea să le fo­lo­seşti. Un argument este fap­tul că vei fi ocupat cu jobul prin care trebuie să acoperi ratele la toa­te aceste bunuri. Iar acest as­pect conduce la un cerc vi­cios: vrei să găteşti, ţi-ai luat toate ustensilele, dar nu mai ai timp.“

Există însă un lucru pe care locatarii caselor şi apartamentelor din România încearcă să-l diminueze sau să-l mascheze pe cât posibil: mirosul.

Tocmai de aceea, bucătăria a ajuns să fie separată ca spaţiu de restul locuinţei.

„În schimb, observ că în zilele noastre oamenii încearcă să evadeze, să creeze un spaţiu mai deschis în întreaga casă. Pe de o parte, există hote performante care extrag în mod eficient vaporii de mâncare din bucătărie. Pe de altă parte, nu este exclus să ne fi resemnat cu gândul că nu ai cum să te lupţi cu acest «duşman» invizibil. Până la urmă, aromele ingredientelor fac parte din procesul de a găti“, adaugă Matius Ichim.

El recomandă un spaţiu modular, flexibil, versatil, pentru că nu de puţine ori există situaţii în care bucătăria devine birou, atelier de hobby pentru copii sau părinţi şi mai puţin o bucătărie în sensul clasic al termenului.

„Dacă stăm să ne gândim, cine nu a adormit vreodată la televizor, nu a citit în cadă, nu a scris la masa din bucătărie şi nu a jucat fotbal cu copiii în living? Despre asta va fi vorba în viitor, flexibilitate şi versatilitate.“

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” n Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO