Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? All inclusive în rezidenţial – Locuinţă nouă complet echipată sau nu? De ce?

24.01.2022, 16:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“. ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

Un apartament sau o casă nouă presupun, chiar şi fără dotări, o investiţie importantă, iar echiparea cu mobilier şi aparatură electrocasnică vine cu noi nevoi financiare. Aşa că, atunci când are de ales, un cumpărător poate ajunge să se întrebe cum e mai bine: să achiziţioneze o locuinţă nouă complet echipată sau una fără dotări, pentru a o „completa“ ulterior? De ce?

„În ţările mai dezvoltate, în Vest, dezvoltatorii elaborează un concept care integrează elementele cele mai importante, care nu pot fi schimbate uşor, cum ar fi bucă­tăria, zona de dressing, spălătoria (laundry) – toate acestea vin complet dotate. În România, suntem momentan în faza în care ne-am învăţat să pu­nem nişte uşi ieftine şi un parchet de slabă calitate, dar apoi vrem să scoa­tem maximul dintr-o amenajare. Clientul cumpără locuinţa gata finisată, apoi apelează la un designer care începe să-i modifice jumătate din planimetrie şi să-i propună înlocuirea finisajelor“, spune arhitectul Victor Grosu.

În realitate, dezvoltatorul trebuie să apeleze la specialişti încă din faza incipientă şi să nu economisească alegând un arhitect care percepe cel mai mic tarif din piaţă. La etapa dezvoltării unei locuinţe, ar trebui să invite la discuţii arhitectul de interior şi specialişti în vânzări, deoarece ei sunt cei care ştiu care sunt lucrurile care contează şi doar aşa poate fi elaborat un concept integrat.

„Dezvoltatorul poate instala o bucătărie, iar dacă beneficiarului nu îi place bucătăria, poate să schimbe doar fronturile mobilierului, ceea ce costă şi durează mult mai puţin, poate vopsi sau monta tapet pe pereţii deja finisaţi, iar parchetul - dacă e unul care permite asta – îl poate raşcheta şi băiţui în nuanţa dorită.“

În ceea ce priveşte uşile, recomandă Victor Grosu, este preferabil să fie filomuro (cu toc ascuns) şi pregătite pentru vopsit, iar culoarea poate fi schimbată după gusturile proprietarilor. În rest, va fi nevoie doar de mobilare şi decorare.

„Nu trebuie neglijată nici lumina, aşa că ar trebui gândit măcar un scenariu basic, care să ajute spaţiul să arate mai bine. Sunt convins că 80% din persoane ar alege o astfel de locuinţă, pentru că oamenii nu au timp şi îşi doresc să se mute cât mai repede.“