Cum să locuiești mai bine?

Gabriel Voicu are o experienţă de 13 ani în domeniul imobiliar, cu precădere în cel rezidenţial. De-a lungul timpului, a oferit consultanţă pentru numeroase proiecte de locuinţe din Bucureşti şi din restul ţării şi a coordonat echipe care au vândut portofolii de câteva mii de locuinţe.

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Cu picioarele pe pământ sau cu capul în nori – apartament sau casă la sol? De ce? Ce spune Gabriel Voicu, vicepreşedinte al firmei de consultanţă imobiliară SVN

07.12.2021, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Confortul unui apartament a devenit copleşitor în cele două luni de lockdown din 2020, iar asta i-a făcut pe mulţi să reconsidere ideea unei case la sol, cu o curte mai mult sau mai puţin generoasă, dar care să vină cu avantajul accesului la aer liber fără teama de a încălca vreo regulă. În faţa perspec­tivei unei noi achiziţii, mai sunt însă cumpărători care pun în balanţă apartamentul şi casa pe pământ. Pentru care să opteze? Şi de ce?

„O casă cu curte prezintă, desi­gur, multiple avantaje, însă vine la pa­chet şi cu unele aspecte specifice, precum costurile de întreţinere mai mari – de la cele cu terenul până la în­căl­zire, în cazul caselor individuale, care nu au pereţi comuni cu alte case“, spune Gabriel Voicu, vice­preşe­dintele firmei de consultanţă imo­biliară SVN România.

Istoric, românii preferă în general casa pe pământ şi este oarecum ex­pli­ca­bil: nu avem o istorie de câteva ge­ne­raţii care să fi locuit în imobile colec­tive cu multe unităţi rezidenţiale lo­ca­tive, iar o mare parte dintre ro­mâni au avut şi au bunici care lo­cuiesc în mediul rural.

„Astfel, chiar dacă dezvoltarea eco­no­mică din ultimele două decenii şi noile generaţii născute în special după 1980 sunt sinonime cu un nou stil de viaţă, puternic urbanizat, casa la curte reprezintă în continuare pentru mulţi un ideal.“

În acelaşi timp, pande­mia a dus la o creştere sem­nificativă a cererii pen­tru case cu curte sau apar­ta­mente amplasate la parterul blocurilor, cu o grădină proprie. SVN România a re­mar­cat puternic această tendinţă în ultimele 18 luni: cererea pentru case a crescut foarte mult.

„Pe de o parte, pandemia ne-a făcut pe toţi să conştientizăm mai bine calitatea spaţiului locativ, adesea fiind necesar – sau oportun – un upgrade. În acelaşi timp, criza sani­tară a schimbat puţin şi vieţile mul­tora dintre noi: stilul de viaţă dinamic, viaţa socială intensă, toate acestea au fost afectate – deşi lunile de vară au adus o parţială revenire la normal.“

„Desfăşurarea activităţii de la distanţă şi noile modele de învăţământ online sau hibrid au amplificat la rândul lor necesitatea unui spaţiu mai mare şi a unei curţi sau grădini. Deci pandemia a dus la accentuarea unei preferinţe care exista oricum – cel puţin la nivel de ideal – pentru unii dintre noi.“

Cu toate acestea, datele statistice arată că apartamentele au rămas majoritare din punctul de vedere al tranzacţiilor, în primul rând datorită preţurilor de tranzacţionare mai reduse şi amplasamentului în oraş. La fel cum există cumpărători care aleg o casă într-una dintre localităţile limitrofe Bucureştiului sau altui mare oraş – şi îşi doresc doar acest tip de locuinţă – există şi locuitori care nu ar renunţa aproape niciodată la amplasamentul din apropierea unor puncte de interes din interiorul oraşului.

„În plus, există şi o nişă restrânsă, pe segmentul premium şi de lux, unde amplasamentul este unul dintre principalele criterii de selecţie, nevoia de spaţiu fiind transpusă aici prin existenţa unor terase de dimensiuni foarte mari“, mai spune Gabriel Voicu.

Datele SVN Romania arată că pandemia de Covid-19 a dus la depăşirea pragului de 1.000 de case finalizate în Bucureşti şi împrejurimi într-un an, iar această tendinţă se va manifesta şi în viitorul apropiat.


Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.