Companii

Cum s-a trezit dezvoltatorul Orhideea Gardens ca are 100 de apartamente pe care credea ca le-a vandut

Cum s-a trezit dezvoltatorul Orhideea Gardens ca are 100 de apartamente pe care credea ca le-a vandut

Daniel Piturlea, proprietarul proiectului Orhideea Gardens: Printre cumparatorii nostri se numara cativa oameni de afaceri, dar cei mai multi sunt truditori din multinationale, care castiga cateva mii de euro lunar si prefera sa stea intr-o zona mai centrala pentru a castiga timp.

03.11.2009, 23:26 7251

"In 2008 nu mai aveam apartamente la vanzare. Mai aveampenthouse-urile si vreo 6-7 apartamente pe care le tineam pentruprieteni. Apoi a venit criza si investitorii
s-au retras. Nu erau investitori declarati; aveam un spaniol cusapte apartamente, unul cu cinci, un roman cu 12 apartamente. N-aumai vrut", spune Daniel Piturlea, care detine firma de constructiiConcelex si ansamblul rezidential Orhideea Gardens din Bucuresti,format din 400 de apartamente.
Proiectul a fost finalizat in luna decembrie a anului trecut, cu ointarziere de trei luni fata de termenul initial, iar cumparatoriiau inceput sa se mute in primele luni ale acestui an. Dar ca urmarea debutului crizei pe piata locala, numarul acestora a scazutputernic, astfel ca in prezent sunt vandute doar circa 220 deapartamente. Alti cincizeci de cumparatori sunt inca agatati inproiect, in sensul ca nu au venit sa semneze contractele devanzare-cumparare si nici nu si-au recuperat inca 70% din avans,acest lucru fiind posibil doar dupa vanzarea apartamentului catrealt cumparator.
"Regret ca nu l-am terminat cu cateva luni mai devreme. Daca am fiterminat proiectul la timp, in septembrie 2008, cred ca i-am fiprins pe cel putin jumatate din cei care s-au retras. Daca ilterminam in mai anul trecut, cu siguranta nu s-ar mai fi retrasnimeni", a mai spus dezvoltatorul Orhideea Gardens.

Apartamente mari, care se vand greu
El spune ca proiectul a fost intarziat din cauza bransamentelor lautilitati si a lipsei fortei de munca in 2007 si la inceputulanului 2008, cand costurile cu muncitorii s-au dublat.
Piturlea controleaza firma de constructii Concelex, cu afaceri deaproape 35 de milioane de euro in 2008 si a inceput dezvoltareaproiectului Orhideea Gardens in 2005, cumparand teren de laproprietarii unei fabrici de paine de pe Calea Plevnei.
Ca urmare a studiilor facute la vremea respectiva, Piturlea aconstruit apartamente spatioase, care insa se vand mult mai greu inaceasta perioada. Astfel, cel mai mic apartament disponibil, cudoua camere, are o suprafata de 124 de metri patrati construiti sicosta acum 145.000 de euro fara TVA, respectiv un pret mediu de1.190 de euro/mpc, dupa ce in primavara anului 2008 pretul depasea2.000 de euro/mpc.
"Apartamentele sunt ceva mai scumpe din cauza suprafetelor, dar potspune ca apartamentele mari sunt cele mai cautate. Printrecumparatorii nostri se numara cativa oameni de afaceri, dar cei maimulti sunt truditori din multinationale, care castiga cateva mii deeuro lunar si prefera sa stea intr-o zona mai centrala pentru acastiga timp", spune Piturlea.
Investitia in acest proiect s-a ridicat la peste 65 de milioane deeuro, finantarea fiind asigurata in proportie de 70% de catre bancaaustriaca Creditanstalt, actionar UniCredit Tiriac.

A prelungit termenul de rambursare acreditului
"Creditul trebuia returnat in iulie acest an, dar termenul derambursare a fost prelungit. Am achitat pana in prezent circa 55%din credit. Nu suntem cu apa la gat. O simtim undeva la nivelulgleznelor. Cred ca in ritmul actual, in urmatoarele cinci-sase lunio sa vindem apartamentele pe care le mai avem disponibile", spuneomul de afaceri, care intentioneaza ca unul dintre cele cinciblocuri cu 80 de apartamente sa il opereze in regim deaparthotel.
Piturlea spune ca reducerile de pret operate in ultima perioadal-au adus aproape de costul de constructie, astfel ca de acuminainte considera profit "daca scot banii pe care i-am bagat". Omulde afaceri spune ca mai detine si alte terenuri, printre care unulin Saftica, de 25 de hectare, cu deschidere la lac de 1.000 demetri, pe care intentioneaza sa dezvolte un proiect cu case pasive,care este in stand-by la ora actuala.
Piturlea este un intreprinzator de 47 de ani din Turnu-Severin, iarfirma de constructii Comcelex pe care o controleaza a realizat de-alungul celor 16 ani de existenta lucrari pentru reteaua desupermarketuri Billa, Elvila, blocuri, restaurante, moteluri saulocuinte.

Orhideea Gardens

  • se afla pe un teren de 15.000 de metri patrati de pe CaleaPlevnei din Bucuresti;
  • cuprinde cinci blocuri cu 400 de apartamente, dintre care unbloc ar putea fi transformat in aparthotel;
  • circa 220 de apartamente au fost vandute, pretul actual fiindde 1.190 de euro/metrul patrat construit;
  • lucrarile au fost finalizate in luna decembrie a anului trecut,iar proprietarii au inceput sa se mute in luna martie 2009;
  • investitia in acest proiect a depasit 65 de milioane de euro,70% din suma provenind dintr-un credit de la bancaCreditanstalt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO