Companii

Cum s-a transformat energia eoliană din El Dorado într-un coşmar de 4,5 mld. de euro? Aflaţi răspunsul la ZF Power Summit 2016

Sebastian Enache, business development manager în cadrul Monsson Group

Sebastian Enache, business development manager în cadrul Monsson Group

Autor: Roxana Petrescu

15.02.2016, 00:05 3091
Nu există o altă industrie care să fi trecut de la agonie la extaz într-un timp atât de scurt cum s-a întâmplat în cazul energiei verzi, în special al celei eoliene. Investitori care au pariat mai bine de 4,5 milioane de euro pentru a împânzi România de „mori de vânt” se scufundă acum în pierderi, dau eolienele jos sau îşi scot proiectele la vânzare după ce statul a schimbat regulile în timpul jocului înlocuind marjele de vis cu pierderi de miliarde de lei. De cealaltă parte, industria grea respiră uşurată.

Acesta este ultimul an în care investitorii se mai pot înscrie în schema de sprijin, dar mai doreşte cineva să mai intre în acest domeniu vânat în 2009 de toţi greii energiei la nivel european? Care sunt soluţiile pentru a repune pe picioare un sector care în 2014 a terminat pe pierderi de peste 2 mi­liarde de lei după ce cu un an înainte bifase profituri de 500 de milioane de lei? Cum resimt băncile care au finanţat boomul acestui domeniu „furtuna” legislativă? Sebastian Enache, business development manager în cadrul Monsson Group, compania care a dezvoltat cele mai multe proiecte eoliene din România, vine la ZF Power Summit pentru a vorbi despre situaţia unui sector care în urmă cu câţiva ani era privit ca un El Dorado la nivel european.

ZF Power Summit, evenimentul dedicat în exclusivitate sectorului energetic organizat de Ziarul Financiar, a ajuns deja la a cincea ediţie, transformându-se într-una dintre cele mai relevante conferinţe dedicate acestui domeniu prin calitatea speakerilor săi şi prin consistenţa dezbaterilor.

Monsson Group este entitatea care stă în spatele unor proiecte emblematice pentru industria energiei verzi din România, cel mai mare proiect eolian local, deţinut în prezent de cehii de la CEZ, purtând semnătura grupului controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark.

„Perioada de amortizare a crescut la 33 de ani (de la circa 8 ani în 2013 - n.red.), semnificativ mai mare faţă de maturităţile creditelor date de băncile comerciale şi de durata de viaţă a unui proiect eoliean, care este de circa 20-25 de ani. Schema de sprijin este valabilă numai pentru 15 ani. Dacă se ia în calcul şi acest lucru, perioada de amortizare ar creşte şi mai mult“, se arată într-un studio realizat de consulanţii de la EY.

Când îşi mai văd investitorii în proiectele eoliene banii înapoi şi ce riscă România dacă firmele care au pariat miliarde de euro vor contabiliza doar o mare pierdere?

Aflaţi răspunsul la ZF Power Summit, eveniment care va avea loc în perioada 22-23 februarie la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, Bucureşti.

ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO