Companii

Cum modifica tranzactiile de peste 100 mld. dolari fata industriei locale de medicamente

Cum modifica tranzactiile de peste 100 mld. dolari fata industriei locale de medicamente

Dan Ivan, directorul general al Sanofi Aventis Romania

09.04.2009, 16:48 77

Miza este insa cu atat mai importanta cu cat in joc este pe langa primul loc in industrie si soarta celui de-al doilea mare producator local Zentiva Romania (fostul Sicomed Bucuresti).

Inceputul acestui an a adus trei tranzactii importante in industria mondiala de medicamente. Preluarea de catre gigantul american Pfizer, cu afaceri de peste 48 mld. $ anul trecut, a rivalului Wyeth pentru 68 mld. $ si preluarea de catre Merck Sharp & Dohme (MSD) a Schering Plough pentru 41 mld. $ vor avea efecte importante si in Romania. Pentru piata locala insa preluarea de catre grupul francez Sanofi-Aventis a cehilorStanley Mendoca, CEO al Pfizer Romania de la Zentiva cantareste mai greu. Fosta companie Sicomed a trecut in zece ani prin portofoliul a patru investitori (Fondul Proprietatii de Stat, GED si Global Finance, Zentiva si Sanofi).
Afacerile Sanofi si Zentiva vor propulsa noua entitate pe primul loc in topul jucatorilor din industria de medicamente, dar pana atunci se ridica unele semne de intrebare cu privire la strategia francezilor pentru piata locala, cine va conduce noua entitate si ce se va intampla cu portofoliul facilitatii de productie locale.
Tot in top zece, deal-ul Pfizer - Wyeth va urca grupul american cateva pozitii in clasament, acum aflandu-se potrivit ultimelor date disponibile pe locul sase cu o cota de piata de 5,2%. Nici in acest caz nu este clar care va fi strategia pentru Romania, in conditiile in care produsele Wyeth sunt aduse de o firma specializata in activitati de sales&marketing, Romastru.
Dragos Damian, directorul general al Zentiva RomaniaIn cazul Merck - Schering Plough ar putea sa aiba loc o integrare clasica, ceea ce ar duce firmele la afaceri cumulate de circa 70 mil. euro, dupa ce acum se afla in asalonul doi al clasamentului, pe locurile 16, respectiv 14.
"In mod normal, fenomenul de integrare dureaza in medie trei ani. In cazul tranzactiilor amintite, cred ca vom asista la modele diferite. Pfizer si MSD vor incerca sa scurteze pe cat posibil durata integrarii, in timp ce Sanofi-Aventis va opta probabil pentru functionarea autonoma a celor doua entitati locale", este de parere Petru Craciun, directorul general al companiei de cercetare de piata Cegedim Romania. S-ar putea vorbi aici de un model american (tranzactii intre producatorii de medicamente originale) si cel european (prin care un producator de originale intra pe piata de generice).
"Efectul tranzactiilor de tip "american" nu este unul direct, Romania neexistand practic pe harta inovatiei farmaceutice, ci unul indirect, in sensul reducerii numarului de companii inovatoare, cu care se va negocia ceva mai dificil. Efectul de tip "european" va fi interesant de urmarit, mai ales ca achizitia Zentiva de catre Sanofi-Aventis implica si viitorul fostului lider local (Sicomed, actualmente Zentiva SA). Pe de o parte, este de urmarit strategia corporatista fata de mass-market, pe de alta parte, pe termen lung, centrul de productie din Romania are doar doua posibilitati: evolutie si dezvoltare sau inchidere", mai spune Craciun.
Insa aceasta perioada de integrare poate sa aduca si riscul scaderii vanzarilor, respectiv a cotei de piata. Focusul managementului se muta de la cresterea vanzarilor si a cotei de piata, la finalizarea procesului de integrare.
"In cazul integrarii apar in mod inevitabil suprapuneri de pozitii care permit efectuarea de economii si deci reduceri de personal. Datorita reducerilor de personal, mai ales in cazul persoanelor-cheie, apare riscul scaderii vanzarilor. De fapt, cheia oricarui proces de integrare este identificarea, pastrarea si integrarea persoanelor-cheie in noua structura, cu pastrarea sumei cotelor de piata anterioare. De regula insa, randamentul acestui proces este subunitar", mai spune Craciun.
In ultimii ani, au avut loc mai multe tranzactii internationale cu efect pe piata locala, printre cele mai importante aflandu-se Bayer cu Schering Pharma si Sandoz cu Lek.
Prin achizitia companiei slovene Lek in 2003, Sandoz a preluat si facilitati de productie locale, iar procesul de intergrare s-a intins pe o perioada mai lunga de timp. Mai recent, in 2006, nemtii de la Bayer au achizitionat rivalul german Schering Pharma, integrarea celor doua firme realizandu-se in 2007. In acel an, afacerile Bayer, inclusivAgata Jakoncic, CEO conduce operatiunile Merck in Romania activitatile din agricultura, industria auto si a materialelor de constructii ajungand la 75 mil. euro.
De asemenea, o alta tranzactie internationala care a vizat si Romania a fost cea dintre Daiichi Sankyo si Ranbaxy. Ranbaxy este proprietarul companiei clujene Terapia, cel mai mare producator local.
 
Sanofi Aventis - Zentiva, o tranzactie de peste un miliard de euro
 
  • Este tranzactia care are cel mai mare impact asupra pietei farmaceutice locale;
  • Ambele companii sunt prezente in top 10 cei mai mari jucatori din industrie;
  • Afacerile celor doua companii vor propulsa noua entitate pe prima pozitie in ierahia de profil;
  • Sanofi a devenit al patrulea proprietar al fostei companii Sicomed in decurs de zece ani;
  • Sanofi nu a facut inca publice date legate de integrarea celor doua entitati sau de persoana care va fi la conducerea operatiunilor din Romania;
 
Cum a schimbat Sicomed (astazi Zentiva) patru proprietari in zece ani
 
  • Bazele Sicomed au fost puse in 1962, cand a fost infiintata Uzina de Medicamente Bucuresti;
  • In 1990, fabrica trece la denumirea
Sicomed;
  • Ulterior a inceput si procesul de privatizare;
  • In 1998, Sicomed este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, in urma unei oferte publice de vanzare initiata de fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) care si-a diminuat pachetul de la 40% la 15,17%;
  • In 1999, pachetul majoritar a fost preluat de vehiculul de investitii Venoma Holdings, care avea ca actionari mai multe fonduri de investitii, cele mai importante fiind GED si Global Finance
  • In 2005, Sicomed trece in portofoliul cehilor de la Zentiva;
  • In 2009, Sanofi - Aventis a finalizat achizitia Zentiva
Sursa: Business Magazin, Ziarul Financiar
 
Un deal de 68 mld. $
Pfizer - Wyeth:
 
  • Prin aceast deal, Pfizer s-ar putea apropia de podiumul celor mai mari jucatori din industrie;
  • In prezent, compania americana se afla pe locul sase, cu o cota de piata de 5,2%;
  • Wyeth a inchis reprezentanta de pe piata locala in 2004, moment in care produsele sale au fost preluate de Romastru Trading;
  • Pfizer are in portofoliu produse precum Sortis, medicamentul cu cele mai mari vanzari la nivel mondial, sau Viagra, cel mai cunoscut brand din industria farmaceutica;
 
O achizitie de 41 mld. $ Merck - Schering Plough:
 
  • In cazul in care va avea loc o integrare, cele doua companii vor avea afaceri de 70 mil. euro;
  • Acum cele doua firme se afla pe locurile 6 (Merck) si 14 (Schering Plough);
  • Merck nu a facut publice informatii de modul in care se va derula integrarea;In prezent, la conducerea MSD Romania se afla slovena Agata Jakoncic.
Sursa: ZF
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO