Companii

Cum isi evalueaza activele hoteliere cinci dintre cei mai mari proprietari pe o piata care a scazut cu peste 30%

Cum isi evalueaza activele hoteliere cinci dintre cei mai mari proprietari pe o piata care a scazut cu peste 30%
08.03.2010, 00:00 403

Tranzactiile importante in industria hoteliera au lipsit inultimul an, desi din ce in ce mai multi proprietari si-au scos lavanzare activele pentru a face rost de bani.

Reperele de evaluare a unui activ hotelier pornind de lavaloarea unei camere s-au modificat insa in prezent, iarantreprenorii care vor sa vanda spun ca nu au primit pana acum"pretul corect". Potrivit estimarilor ZF, daca o camera intr-unhotel de patru stele era evaluata la 180.000-200.000 de euro, inprezent, acest nivel se situeaza la o valoare in jur de 130.000 deeuro.

"Acum,o camera la hotelul de patru stele Phoenicia valoreaza 130.000 deeuro, in scadere cu cel putin 30% fata de acum doi ani", a declaratMohammad Murad, care controleaza hotelul de patru stele Phoeniciadin Capitala, cu afaceri estimate la 8,5 milioane de euro anultrecut, mai mici cu 35% fata de anul anterior.

Omul de afaceri de origine libaneza, presedintele grupului defirme Perla Majestic, mai detine si hotelul Phoenicia Express dinCapitala, deschis anul trecut, dar si unitati pe litoral precumMajestic Mamaia, Majestic Olimp si Majestic Jupiter.

"Nu as putea spune la cat se ridica valoarea activelor hotelierepe care le detin, avand in vedere ca nu am realizat o astfel deevaluare niciodata. Cu cat ne indepartam mai mult de zonele deinters major, precum Bucurestiul sau centrul Constantei, cu atatactivele hoteliere se depreciaza mai mult", spune Murad.

Proprietarul grupului Perla Majestic sustine ca in conditiilecrizei deprecierea valorii unui hotel este un lucru normal, iar celmai bun evaluator al activelor este piata, cu cat cererea este maimica, cu atat valoarea este mai redusa si invers.

"Evaluarea unui activ poate fi de tip imobiliar sau comercial.De cele mai multe ori se face o evaluare atunci cand iei un creditbancar sau cand scoti la vanzare activele", apreciaza Murad.

La 60% fata de acum doi ani

Un alt proprietar de hoteluri, omul de afaceri Josef Goschy, cupeste 3.500 de camere pe piata romaneasca, prin grupul UnitaTurism, spune ca in prezent valoarea activelor hoteliere pe care ledetine reprezinta doar60% din nivelul de acum doi ani. "In 2007, 2008 am evaluat activelehoteliere la 350 de milioane de euro, acum valoarea aceasta estemai mica cu 40%", a spus Goschy, care controleaza 25 de unitatihoteliere in tara. Anul trecut, grupul Unita Turism a avut o cifrade afaceri de 11 milioane de euro, mai putin cu 22% fata de anulanterior, si un profit de un milion de euro comparativ cu 3milioane de euro anul anterior.

Goschy este unul dintre cei mai importanti proprietari de pelitoral prin cele trei hoteluri din Olimp (Amfiteatru, Belvedere,Panoramic) achizitionate la sfarsitul lui 2007 de la AVAS pentru 22mil. euro si la care si-a majorat participatia ulterior pana la 96%pentru alte 7 mil. euro, care se adauga la alte trei unitati dinMamaia (Comandor, Amiral si Orfeu) si alte doua la Cap Aurora (Onixsi Safir).

"Scaderea tarifelor pe camera si implcit a veniturilor, pefondul scaderii cererii, a contribuit, de asemenea, indirect ladeprecierea valorii activelor hoteliere", a spus Goschy.

Conteaza profitul operational

Proprietarul lantului hotelier Continental Radu Enache, carecontroleaza 14 hoteluri de doua, trei, patru si cinci stele cecumuleaza aproape 2.500 de camere, spune ca in evaluareahotelurilor pleaca de la valoarea constructiei, de la dotarile pecare le are hotelul si mai ales de la indicatorul EBITDA (profitoperational). "Este clar ca profitul operational joaca un rolfoarte important in evaluarea activelor."

De aceeasi parere este si omul de afaceri Ionut Negoita,proprietarului celui mai mare hotel dupa numarul de camere, RinGrand Hotel, dar si al unitatilor Confort Traian, Confort Otopenisi Rin Otopeni din Capitala. El precizeaza ca valoarea activelorhoteliere detinute s-a redus cu cel putin 25% anul trecut din cauzareducerii tarifelor la cazare si nu numai.

"Exista o valoare a activului din punct de vedere imobiliar, darsi din punct de vedere comercial. Astfel ca atunci cand un hotelgenereaza un profit mai mic, adica produce mai putin, valoareacomerciala scade", a spus Negoita, care mai adauga ca cel maicorect o evaluare se face pe cinci ani si nu pe unu sau doiani.

Criza economica l-a afectat si pe George Copos, proprietarul asapte hoteluri cu 1.000 de camere in tara, care a spus anterior cadesi nu a facut o evaluare oficiala a activelor pe care le detine,crede ca toate s-au depreciat anul trecut, ajungand la jumatate dinvaloarea pe care o aveau in 2008.

Un indicator semnificativ in acest sens ar fi cifra de afaceri,hotelul de cinci stele Hilton din Capitala inregistrand o cifra deafaceri de 13,4 mil. euro anul trecut, cu 1,4 milioane de euro maimica decat nivelul inregistrat in anul 2003. Spre comparatie,hotelul a rulat in 2008, cel mai bun an hotelier pentru Copos,aproape 21 mil. euro.

Mohammad Murad

este presedintele grupului de firme Perla Majestic care opereazahoteluri cu 1.200 de camere.

  • Cifra de afaceri rulata anul trecut de hoteluri a fost de 12mil. euro, mai putin cu 20% fata de anul anterior.

Radu Enache

controleaza grupul hotelier Continental, cu 14 hoteluri, cecumuleaza aproape 2.500 de camere.

  • Lantul hotelier Continental a rulat anul trecut afaceri de 21de milioane de euro, in scadere cu 19% fata de anul anterior, farasa inregistreze profit.

Ionut Negoita

este, alaturi de fratele lui Robert Negoita (deputat PSD),proprietarul celui mai mare hotel dupa numarul de camere, Rin GrandHotel (peste 1.000 de camere).

  • Hotelurile controlate de Negoita au avut o cifra de afaceriestimata la 14 milioane de euro, in scadere cu 18% fata de anulanterior.

George Copos

este proprietarul grupului Ana Holding, care detine saptehoteluri cu 1.000 de camere.

  • De la 41 mil. euro in 2008, Copos a ajuns la afaceri de 26 mil.euro anul trecut la hotelurile de cinci stele Hilton si CrownePlaza din Capitala, unitatile de la mare si hotelurile de lamunte.

Josef Goschy

controleaza grupul Unita Turism, care administreaza 3.500 decamere in hoteluri din toata tara.

  • Anul trecut, grupul Unita Turism a avut o cifra de afaceri de11 mil. euro, mai putin cu 22% fata de anul anterior, iar in acestan estimarile optimiste vad un avans de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO