Companii

Cum au evoluat în 2011 exporturile agroalimentare

Cum au evoluat în acest an exporturile agroalimentare

Foto: Dragos Savu

25.12.2011, 10:09 444

Companiile româneşti au exportat în primele opt luni din acest an produse agroalimentare în valoare de 2,1 miliarde de euro, în creştere cu 23% faţă de perioada similară din 2010. Dacă se va păstra ritmul din primele opt luni ale acestui an exporturile de alimente vor ajunge la 3,2 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

În aceste condiţii exporturile din 2011 vor fi cu aproape 30% mai mari decât cele de anul trecut şi de 4,5 ori mai mari decât în urmă cu cinci ani.

Totuşi, nici în acest an exporturile de alimente nu vor reuşi să depăşească valoarea importurilor. După primele opt luni alimentele străine intrate pe piaţa locală aveau valoare de 2,8 miliarde de euro, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut. Dacă şi în ultimele luni ale anului se va păstra un ritm asemănător cu cel din primele opt luni valoarea importurilor de alimente va ajunge la 4,2 miliarde de euro. Potrivit acestor calcule deficitul comercial al României pe produsele agroalimentare se va ridica în 2011 la 1 miliard de euro, cu 300 de milioane mai mare decât în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO