Companii

Cum au ajuns brandurile Napoca, Poiana sau Azuga să fie produse în afara ţării. Cum poate berea Azuga să fie produsă în Germania?

Cum au ajuns brandurile Napoca, Poiana sau Azuga să fie...

Autor: Cristina Roşca

08.03.2018, 00:07 3906

♦ Grupul elen Sarantis anunţa în urmă cu mai puţin de cinci ani că închide fabrica locală în care erau realizate cosmeticele sub brand românesc Elmiplant, mutând producţia în ţara- mamă, în Grecia. Un model similar au aplicat şi alţi jucători străini, astfel că Unilever produce îngheţata Napoca în Bulgaria, tot la sud de graniţă fiind realizată şi ciocolata Poiana. Berea Azuga nepasteurizată este însă fabricată în Germania de către Ursus, companie preluată de japonezii de la Asahi.

Elena Cremenescu, fondatoarea brandului de cosmetice El­mi­plant, pe care l-a vândut în plin boom economic către grecii de la Sarantis, spunea la scurtă vreme după închiderea fabricii locale că nu există legi care să susţină producţia locală. După vânzarea Elmiplant, ea a rămas în companie ca director general adjunct. Antreprenoarea mai adăuga că închiderea a fost justificată de necesitatea eficientizării costurilor. Brandul Elmiplant a fost păstrat, chiar dacă pe etichetă acum apare „made in Greece”.

„Când am realizat tranzacţia cu cei de la Sarantis au existat două condiţii, una pusă de mi­ne, şi anume aceea ca brandul Elmiplant să nu dispară niciodată, şi una pusă de ei, ca eu să rămân în firmă. Am primit de-a lungul tim­pu­lui propuneri din toate părţile, însă nu s-a pus niciodată problema să plec“, adăuga ea atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO