Companii

Cum a reusit o firma din Bacau sa obtina un contract de 10 mil. € de la olandezii de la Damen

Constructia a fost finalizata in noua luni, chiar daca dindecembrie si pana in februarie a nins. Investitia a presupus o halanoua pentru repararea si construirea de nave cu o inaltime de 43 demetri, 120 de metri lungime si 47 de metri latime, fiind una dintreputinele de acest gen din Europa de Est. Proiectantul lucrarii afost firma olandeza Dekok, firma specializata si pe executia destructuri mari metalice.

"La sfarsitul lui 2008, am vazut un articol in Ziarul Financiarin care era prezentata aceasta investitie a constructorului olandezDamen. Nu existau alte amanunte, asa ca am luat-o usor pe fir. Amintrat in legatura cu proiectantul, firma Dekok, am facut o oferta,am plecat in Olanda si au inceput discutiile. Olandezii au fostreticenti, pentru ca nu isi puteau imagina ca o firma romaneascapoate duce la bun sfarsit o lucrare de oasemenea anvergura. Pana laurma, am semnat contractul", a declarat Mihai Slic, actionarulmajoritar al companiei SSAB AG.

Compania SSAB AG face parte din grupul Conbac din Bacau, cuafaceri anuale de 27 mil. euro, care este detinut de oamenii deafaceri Mihai Slic, actual consilier PDL, fost viceprimar alBacaului de pe listele PNL, si de omul de afaceri Corneliu Saftiuc.Potrivit datelor furnizate de grup, circa 80% din contracte suntdin mediul privat.

Lucrari si pe ninsoare

Lucrarile au inceput in toamna lui 2009 cu realizarea fundatiei,iar in decembrie a demarat montajul structurilor metalice. Jumatatedintre cele 1.700 de tone de structuri metalice au fost realizatein Romania, de firma SSAB. Niste elemente mai lungi au fost adusecu slepul pe Dunare, de firma Dekok, la randul ei producatoare destructuri metalice, insa intreaga lucrare de montaj a fostrealizata de SSAB.

"Cei de la Dekok nu au crezut ca vom fi capabili sa realizam intermen toata cantitatea de structuri, de aceea au preferat sa aducaei structurile lungi. Acum, insa, cred ca s-au lamurit. Am lucratatat cu structurile lor, cat si cu ale noastre si nu a existatniciun fel de neconcordante pe teren", explica Slic.

Compania a lucrat si in decembrie, ianuarie si februarie, chiardaca a nins, iar vantul batea puternic. "Conditiile de montaj aufost extrem de dure. Am lucrat in decembrie, ianuarie si februariepe cod portocaliu si rosu. Imaginati-va un muncitor intr-o nacela,la o inaltime de 43 de metri, pe un vant crunt. De altfel, vantul afost principalul nostru dusman si a complicat foarte multconditiile de montaj" , explica Slic.

Lucrarea a fost finalizata pe 20 mai 2010, iar pe 2 iunie vaavea loc receptia finala. Pentru acest proiect au lucrat intre 35si 50 de muncitori ai SSAB si s-a lucrat cu utilaje specifice uneiinaltimi de 43 de metri la care s-au adaugat macarale de 150 si 200de tone.

Revine cresterea

SSAB a inregistrat anul trecut o scadere de 40% a businessului,pana la circa 6 mil. euro, ca urmare a reducerii volumului delucrari din constructii.

"Au fost lucrari mai putine, lucrari la care s-a renuntat saucare s-au oprit in diferite stadii de executie. Cu toate acestea,firma a incheiat anul 2009 cu profit, in conditiile in care a fostpastrat acelasi numar de salariati. Am lucrat exclusiv cu mediulprivat, asa ca nu am avut probleme cu recuperarea banilor. Ampastrat numarul de salariati. Chiar am cautat sa ne mentinem totioamenii", sustine Slic, care considera ca bussinesul va fi mai usoranul acesta decat in 2009.

"Contractele existente pana in acest moment indica o crestere cu10% a cifrei de afaceri fata de anul precedent."

SSAB are un numar de 250 de salariati, cu posibilitatea ca inperioadele cu contracte mai multe numarul sa creasca pana la400.

Compania are in prezent contracte in derulare in valoare de 3milioane de euro, prin care urmeaza sa construiasca 20.000 de metripatrati de hale. Printre cele mai mari contracte se numaraconstruirea unei hale de 7.000 mp pentru o piata agroalimentara dinBucuresti, un depozit de seminte de 6.000 mp in Bucuresti, undepozit in Tunari sau o extindere de abator in Crevedia.

SSAB produce profiluri metalice intr-o hala de 6.000 mp,realizata prin reinvestirea profitului, si va incepe anul acesta oinvestitie de 2 mil. euro intr-o unitate de productie de stalpipentru centrale eoliene. Investitia va fi suportata in proportie de40% printr-un program de dezvoltare cu fonduri europene si vapresupune utilaje specifice pentru productia stalpilor eolieni.

"Ministerul de resort nu creeaza un cadru favorabil firmelorromanesti. Compar mereu cu ceea ce se intampla in Spania, unde secauta ca tot mai multe produse sa fie ale firmelor autohtone. Noiputem produce stalpi sau alte componente pentru centralele eoliene,dar preferam sa importam din China", afirma Slic.

Compania a fost infiintata in 1990 de catre Mihai Slic siCorneliu Saftiuc, de profesie ingineri constructori, si mai intai aactivat ca firma de constructii, iar in 2000 a inceput productia destructuri metalice.

Ce firme fac parte din grupul Conbac

Grupul Conbac din Bacau, cu afaceri anuale de 27 mil. euro, estedetinut de oamenii de afaceri Mihai Slic, actual consilier PDL,fost viceprimar al Bacaului de pe listele PNL, si de CorneliuSaftiuc. Potrivit datelor furnizate de grup, circa 80% dincontracte sunt din mediul privat.

Firma Conbac este listata pe RASDAQ si este specializata pestructuri industriale, civile si poduri din beton.

SSAB este o companie de constructii specializata in productia simontajul de structuri metalice

SSAB Impex detine show-room-uri specializate in design interiorin Cluj, Bucuresti, Constanta, Iasi si Bacau.

Firma Prof Instal este specializata in instalatii electrice,Mega Prest se ocupa de instalatii sanitare si de apa, iar BacDelphi furnizeaza tamplarie de aluminiu, PVC si pereti cortina.

In portofoliul grupului se afla 300.000 de metri patrati de haleindustriale, depozite, magazine (Selgross, Real, Plus, XXL,Dedeman) si showroom-uri (Audi, Volkswagen, Skoda, Renault).

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.