Companii

Cum a devenit Marian Alecu antreprenor în perioada post McDonald’s

Cum a devenit Marian Alecu antreprenor în perioada post McDonald’s

Marian Teodor Alecu: M-am schimbat din statutul de angajat, pentru că oricât de înaltă ar fi poziţia în care te afli, tot angajat te numeşti, în statutul de propriul meu stăpân. Acum eu îmi planific timpul, perioadele de vârf, perioadele de concedii

27.07.2010, 23:13 5275

Cartea de vizită pusă pe masă la primul interviu acordat deAlecu, 54 de ani, după anunţul că se retrage de la conducereaMcDonald's, arată diferit faţă de cele pe care le împărţea până înseptembrie 2009.
Pe bucata albă de carton numele ocupă un spaţiu mai mare, dar audispărut funcţia de director general al McDonald's România,Moldova, Bulgaria şi Mace donia, sigla companiei, cele trei numerede telefon fix şi fax şi adresa la care ar putea fi găsitpermanent.

Se consideră Marian Alecu un antreprenor?
"Ştiu eu, cred că da. Sunt antreprenor. M-am schimbat din statutulde angajat, pentru că oricât de înaltă ar fi poziţia în care teafli, tot angajat te numeşti, în statutul de propriul meu stăpân.Acum eu îmi planific timpul, perioadele de vârf, perioadele deconcedii", începe discuţia omul de afaceri. La finalul anuluitrecut, Alecu a anunţat că după ce va părăsi McDonald's va începe oafacere "fără restaurante fast-food". La acea perioadă nu spuneaînsă nimic concret în legătură cu domeniul în care vrea sălucreze.
Contractul semnat la final de mandat în compania americană nu îipermite omului de afaceri să investească în domeniul concurenţial,cel puţin până în aprilie anul viitor. Alecu rămâne şi acumconsecvent. "Nici din aprilie nu voi intra în acţionariatul vreuneicompanii cu restaurante."
După aproape un an în care a călătorit mai mult decât în alţi ani,în Caraibe, pe Coasta de Azur sau la Viena, vorbeşte însă desprealte proiecte.
"În prezent mă ocup de consultanţă în retailul alimentar şi pepiaţa luxului de ceasuri şi îmbrăcăminte. Nici nu mi-a trecut princap că aş putea lucra în acest sector, dar am fost căutat şi amacceptat. Sunt firme care fac primele tatonări pentru intrarea lanivel local, dar şi companii din România", spune Alecu, care nu dădetalii legate de comisioanele aplicate sau de numele companiilorpe care le consiliază.
Contractele semnate cu partenerii sunt fie punctuale şi durează olună, două sau trei, fie se întind pe o perioadă de mai mulţi ani."Este un domeniu foarte bun din punct de vedere financiar. Câştigchiar mai mult decât la McDonald's", este concluzia luiAlecu.
Printre companiile pe care le consiliază se numără şi cele dindomeniul bijuteriilor ale fratelui său, cu şase ani mai tânăr, daral cărui nume este parţial asemănător, Marian Alecu, şi cele alefiului, Andrei Alecu, care administrează brandul Hugo Boss, prinintermediul companiei Future Fashion International.

Afaceri de familie
Fratele lui Alecu deţine mai multe firme de bijuterii, dar şi 42,5%din Trotter Management, companie prin care administrează alături deDragoş Petrescu (52,5%) şi Daniel Mischie (5%) Caru' cu Bere sauHanu' Berarilor.
Andrei Alecu a început anul trecut afacerea cu branduri de lux, cusuportul tatălui său, imediat după terminarea facultăţii laViena.
"S-a legat perfect cu întoarcerea lui în România. Am preluatafacerea direct de la Hugo Boss, imediat după ce firma care deţineafranciza pentru România a renunţat la brand. Compania este deţinutăîn proporţii egale de Andrei şi de un coleg al său de generaţie,Adrian Matei", spune Marian Alecu.
Fiul lui Alecu are, alături de Dragoş Petrescu, şi acţiuni laTrotter Consulting, companie care deţine master-francizabrutăriilor germane BackWerk.
De asemenea, conduce o firmă de distribuţie de produse de lux, caşampanie, coniac, caviar, în Republica Moldova. Intrarea pe piaţaproduselor de lux a fost un pas firesc pentru Alecu, care nuconsideră un risc să "verse" o parte din banii câştigaţi de laMcDonald's în contul pentru investiţii în acest sector, chiar şiîntr-o perioadă de criză financiară.
"Pe piaţa de fashion trebuie să gândeşti pe termen lung. Este unmoment foarte bun pentru a aduce un brand de lux pentru că suntchiriile mai decente. Chiar dacă businessul merge mai rău ca în2008, de exemplu, pentru fiul meu este bine pentru că va creşteodată cu el", este de părere Alecu.

Bani din închirierea de apartamente
Încă de pe vremea când conducea operaţiunile McDonald's la nivellocal, Alecu era implicat, alături de fratele său, în afaceriimobiliare. A construit două imobile, unul în Predeal şi unul înBucureşti, ale căror apartamente le închiriază în prezent "cucâteva sute de euro pe lună" , iar anul acesta a deschis ClubSafir, un hotel cu 16 apartamente în staţiunea Venus dinConstanţa.
Preţul de cazare este circa 250 de lei pe noapte. "Acesta esteprimul său an de funcţionare, dar în ciuda crizei financiare, mergefoarte bine. Este un minihotel, cu 16 apartamente de închiriat petermen lung, nu neapărat pentru o seară, şi o sală de conferinţe",a declarat Alecu, fără a da detalii despre valoareainvestiţiei.
Potrivit site-ului de prezentare a hotelului, apartamentelerepartizate pe trei etaje, având vedere la mare, se închiriază cu250 de lei până la 480 de lei, în funcţie de perioadă, cele mairidicate preţuri fiind în lunile iulie şi august, în plin sezonestival.
Chiar dacă scoate bani de pe urma apartamentelor, omul de afacerieste ferm- nu mai este timpul pentru investiţii în imobiliare.Impozitul pe clădiri "l-a lovit", iar pentru noi investiţii trebuiemulţi bani nerulaţi. "Este o perioadă bună pentru achiziţii pentrucă sunt preţuri mici, dar trebuie să ai prea mulţi bani de ţinutacolo pentru când se va relansa piaţa. În plus nu este foarteîncurajator să te loveşti de toate aceste impozite. Dacă vor maicreşte impozitele probabil că va trebui să regândesc strategia şisă vând imobilele pe care le deţin", crede Alecu.

Ce spune despre măsurile Guvernului

Chiar dacă admite că înţelege decizia Guvernului de a majorataxele, fostul manager McDonald's reproşează autorităţilor că pelângă măsurile luate nu se găsesc măsuri de relansare aeconomiei.
"Dacă nu luau aceste decizii, reversul era un haos economic. Înparalel, trebuie să stabilească însă domenii prioritare pe care săle susţină, să subvenţioneze anumite domenii în ideea dezvoltăriilor ulterioare, să ajute exportul, să îl subvenţioneze parţial.Guvernul a luat măsuri sub presiunea timpului şi a acordului cu FMIşi nu vor avea timp să le gândească", este de părere omul deafaceri.
În plus, taxele trebuiau reduse complet. "Măsurile luate de Guvernvor reduce clar cheltuielile, dar vor duce la o scăderesemnificativă a consumului. Efectele se vor vedea la anul, pentrucă impactul acestei ierni va fi puternic. Omul va fi lovit din treipărţi- costul ridicat la întreţinere, TVA majorată şi salariu maimic", spune Alecu, care nu vede terminată criza mai devreme de2013-2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO