Companii

Cum a ajuns Delta Dunarii o zona in care inchiderile de pensiuni si intrarea in incapacitate de plata a operatorilor din turism se tin lant

Cum a ajuns Delta Dunarii o zona in care inchiderile de pensiuni si intrarea in incapacitate de plata a operatorilor din turism se tin lant
19.04.2010, 00:00 1734

In urma cu doua saptamani, unul dintre cele mai luxoasecomplexuri turistice din Delta Dunarii, Delta Nature Resort, anuntaca se inchide anul acesta din cauza absentei turistilor. Mai multdecat atat, alti proprietari de unitati de cazare spun ca incearcasa vanda activele din zona, desi in Delta Dunarii nu este oconcurenta mare pe segmentul pensiunilor sau minihotelurilor, fiindin total doar 191 de unitati de cazare cu autorizatii defunctionare.

Pe de alta parte, proprietarii de pensiuni care nu si-au scosinca la vanzare unitatile sau care nu le-au inchis pana acum seplang ca se afla in incapacitate de plata si ca au conturileblocate.

"Anul trecut complexul turistic pe care il conduc a finalizat pepierderi, la o cifra de afaceri de aproape 500.000 de lei (125.000euro). Abia 23% din camere au fost ocupate. Din lipsa de bani nu amputut plati datoriile la stat asa ca in prezent am conturileblocate din cauza intarzierii la plata impozitelor", a declaratTraian Apostu.

Apostu, 44 de ani, este proprietarul complexului Delta Paradise,situat pe canalul Dunavat, in localitatea Murighiol (36 kilometride Tulcea), care opereaza doua hoteluri. El sustine ca ii este dince in ce mai greu sa tina hotelurile deschise din cauza lipsei deturisti. Fost strungar, dar si fost proprietar al unui butic,galateanul Apostu spune ca a cumparat acest complex turistic in2008, in urma unei tranzactii de 1,4 milioane de euro, bani pe cares-a angajat sa ii plateasca in cinci ani. Initial el detinea doar opensiunie in Murighiol, dezvoltata in 2004. "Am facut tot posibilulsa imi tin cei 26 de angajati in firma. Statul nu ma ajuta cunimic, imi ia impozit si atat", spune Apostu, care controleaza 120de locuri in pensiunea si hotelurile din Delta Dunarii. Complexulturistic, ce are o suprafata totala de luciu de apa de 1.500 dehectare, este inregistrat pe compania Advadelt Turism, care aobtinut in 2008 o cifra de afaceri de 119.000 euro (440.000 lei),potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

Turisti straini? O gluma

Intrebat cati turisti straini a primit anul trecut, proprietarulcomplexului a raspuns: "Turisti straini? Lipsesc in Murighiol, ceimai multi dintre clientii nostri fiind turisti romani", a precizatel, adaugand ca anul trecut s-au cazat doar 50 de turisti strainiin unitatile pe care le detine. Proprietarul a mai spus ca aincercat sa dezvolte complexul prin fonduri europene, ca a depus unproiect, insa pana in prezent nu a primit nicun raspuns.

Cornel Gaina, proprietarul complexului turistic Cormoran dinDelta Dunarii, spune ca numarul turistilor continua sa fie mic sidupa primele trei luni ale anului.

"Am avut un grad de ocupare mediu de 12% in trimestrul unu alanului. Insa se anunta mai multi turisti cu ocazia zilei de 1 mai.Astept sa se ocupe 85 de camere dintr-un total de 240", a spusproprietarul Cormoran, un complex cu o cifra de afaceri de unmilion de euro anul trecut, in scadere cu 30% fata de anulanterior.

Cornel Gaina, 56 de ani, care detine alaturi de sotia sapachetul majoritar de actiuni la complexul hotelier Cormoran dinDelta Dunarii, a carui constructie a inceput in 1994, incearca savanda proprietatea de trei ani, insa nu gaseste clienti, printremotivele care l-au determinat sa ia aceasta decizie fiind"agresiunea fiscala cu care se confrunta, dar si varsta inaintata".Complexul Cormoran din localitatea Uzlina, judetul Tulcea, esteconstruit pe o suprafata totala de 9.000 de metri patrati, dardetine o suprafata totala de 7,5 hectare. Acesta cuprinde un hotelde trei stele, o pensiune si 15 vile, care cumuleaza 280 de locuride cazare.

Un alt complex din Delta Dunarii, complexul turistic de cincistele Delta Nature Resort din Somova, controlat de compania cuacelasi nume, a fost inchis anul acesta din cauza absenteituristilor. Complexul turistic Delta Nature Resort va fi redeschisin vara lui 2011. Compania Delta Nature Resort a rulat anul trecutafaceri de 1 milion de euro, la jumatate fata de anul 2008, si afinalizat pe pierderi, potrivit lui Virgil Munteanu, directorulgeneral al companiei.

De ce sunt mai putini turisti la noi

Lipsa turistilor in Delta Dunarii este explicata prininfrastructura deficitara, care ingreuneaza deplasarea turistilorspre orasul Tulcea si ulterior spre Delta Dunarii.

"Avem doar un tren spre Tulcea si un aeroport, pe care nuopereaza curse regulate", a spus Virgil Munteanu.

Pentru a ajunge in Tulcea, turistii pot opta pentru o calatoriecu singurul tren accelerat, care pleaca din Bucuresti la ora 15 siajunge dupa sapte ore la destinatie. Problema este insa ca la orala care ajunge trenul, aproape zece seara, nu mai circula niciunvapor spre Delta Dunarii. O alta posibilitate teoretica estecalatoria cu avionul, insa spre Tulcea nicio companie aeriana nuopereaza zboruri regulate. Singura optiune ramane microbuzul, careface in jur de patru ore si jumatate-cinci ore, pretul unui biletdus fiind de 60 de lei (15 euro).

"Cu ce sa vina turistii?", spune Munteanu, adaugand ca mai intaitrebuie sa se rezvole problema cu infrastructura, dupa care sa serealizeze un plan de promovare a acestei zone turistice. Daca nuincludem costul cu transportul, un sejur de o saptamana in DeltaDunarii, cu cazare si masa asigurate, dar si cu cateva excursii,poate ajunge la 1.200 de lei (285 de euro), potrivit calculelorZF.

"Eforturile sunt facute doar de sectorul privat, adica de noi.Niciodata statul nu va contribui. Spre exemplu, noi (operatorii dinturism-n. red.) nu primim subventii, asa cum primesc alti operatoridin turism din tarile vecine", spune Virgil Munteanu. El maisustine ca in aceste conditii turismul din Delta Dunarii siturismul romanesc in general nu vor fi "corente niciodata".

Ce raspunde Ministerul Turismului

"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)promoveaza Delta Dunarii alaturi de alte destinatii turisticeromanesti, in cadrul campaniilor interne si externe de promovareturistica", spun reprezentantii MDRT. Participarea autoritatilorpublice locale, a asociatiilor si organizatiilor ce promoveaza zonela manifestarile promotionale reprezinta una dintre actiunile depromovare, potrivit MDRT. Reprezentantii ministerului mai sustin caDelta Dunarii este prezenta pe site-urile birourilor de promovaresi informare turistica din strainatate, in clipurile de promovareale Romaniei difuzate anul trecut pe canalele Eurosport si CNN, inafisele amplasate in cadrul campaniilor out-door (interne siexterne), precum si in materialele promotionale de tipul brosurilorsau albumelor.

Un alt mijloc de promovare utilizat de MDRT este organizareavizitelor de informare si documentare pentru tour-operatori,specialisti in turism si jurnalisti, una dintre zonele incluse petraseul acestora fiind Delta Dunarii, sustin reprezentantiiMDRT.

"Sunt de parere ca nu se face promovare asa cum ar trebui DelteiDunarii. Toti turistii, romani sau straini, sunt incantati de ceeace vad si ne spun ca nu se asteptau sa fie atat de frumos inDelta", mentioneaza Traian Apostu, care adauga ca si-ar dori caoficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sa vinain Delta si sa ii convoace pe toti proprietarii de pensiuni la odiscutie, pentru a gasi solutii la problemele legate de numarul micde turisti.

"Cred ca si daca s-ar face programe pentru a veni mai multiromani in Delta Dunarii ar fi de ajuns. Daca nu vin straini, macarsa vina romanii care nu au vazut Delta", a spus Apostu, adaugand catraieste o viata plina de stres din cauza lipsei de posibilitatifinanciare pentru achitarea datoriilor si dezvoltarea afacerii.

Un milion de turisti in alte delte europene

Daca in Delta Dunarii, numarul de turisti nu ajunge nici la100.000 de persoane anual, in Delta Camarague din Franta, care areaproape 10 hectare, numarul turistilor depaseste 1 milion depersoane pe an, potrivit datelor de pe site-ul de promovare aldeltei franceze.

Mai mult decat atat, si in Delta Padului din Italia (Delta delPo, 1.500 kilometri patrati), care poate fi vizitata in patru ore,numarul de turisti depaseste 1 milion de persoane pe an. "DeltaPadului din Italia este o delta antropizata, am fost de patru oriacolo si abia am vazut o egreta. Dar are o intreagainfrastructura", spune Virgil Munteanu, directorul general al DeltaNature Resort.

Delta in cifre

  • Delta Dunarii este a treia mare delta din Europa (dupa DeltaVolgai si delta Kuban) si a 22-a delta din lume
  • are o suprafata de 580.000 de hectare (5.800 kilometripatrati), adica 2,5% din suprafata Romaniei, potrivit datelorRezervatiei Biosferei Delta Dunarii din Tulcea
  • 191 de unitati de cazare au autorizatii de functionare inDelta, cele mai multe fiind insa pensiuni cu putine locuri decazare
  • un singur tren accelerat pleaca din Bucuresti catre Delta laora 15 si ajunge dupa sapte ore la destinatie
  • un sejur de o saptamana in Delta Dunarii, cu cazare si masaasigurate, dar si cu cateva excursii, poate ajunge la 1.200 de lei(285 de euro), potrivit calculelor ZF, daca nu includem costul cutransportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO