Culturile de hamei, principalul ingredient din care se fabrică berea, sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, iar acest declin vine şi pe fondul scăderii cererii de bere pe piaţa locală.
Fermierii locali nu mai doresc să investească în acest tip de cultură pentru că este pretenţioasă, necesită costuri ridicate, dar şi un timp îndelungat de îngrijire şi pregătire a terenului. Doar trei judeţe din România, respectiv Mureş, Alba şi Sibiu, mai sunt pe radarul producţiei de hamei.
„În România, suprafaţa cultivată de hamei a scăzut de la 1.784 hectare în anul 1996 la 245 hectare în anul 2015“, a transmis Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru ZF.
Un alt sector din agrobusiness la care România pierde teren este producţia de peşte, o piaţă de 240 mil. euro anual, care este estimată să scadă cu 30% în acest an pe fondul secetei, potrivit Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie Romfish.
„Pe lângă pierderile directe, calculate la nivelul Romfish la circa 30% din producţie sau 200 euro/ha, fermierii vor înregistra pierderi şi în perioada de iarnă, deoarece volumele de apă de care beneficiază în prezent şi cele estimate a se realiza până în luna noiembrie sunt la circa 50% din necesarul pentru a putea asigura iernarea în siguranţă a stocurilor de peşte de consum şi de material de populare necesar pentru reluarea ciclului de producţie“, afirmă Cătalin Platon, directorul executiv al asociaţiei.