Companii

Cu sau fara prag, actiunile SIF au atins maxime istorice la Bursa

20.11.2003, 00:00 12

La Bursa de Valori, investitorii nu au mai avut rabdare cu actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF).
In sens pozitiv insa pentru titlurile celor cinci societati, care au inregistrat patru sedinte de crestere consecutiva, aducand jucatorilor castiguri de 10% intr-o saptamana si 20% in mai putin de doua luni. O parte din cotatiile actiunilor SIF au atins ieri maxime istorice.
In sedinta de tranzactionare de ieri, actiunile SIF au crescut cu 2 - 3%, ajungand la preturi estimate de brokeri abia pentru sfarsitul anului.
SIF Banat Crisana a inchis sedinta de ieri la 3.950 de lei, SIF Transilvania - 3.900 lei, SIF Oltenia - 2.900 de lei, SIF Moldova - 2.950 lei, iar SIF Muntenia - 3.400 lei.
Cresterile nu sunt ceva neobisnuit pentru actiunile SIF la sfarsitul fiecarui an, cand investitorii isi pot forma o imagine vizavi de profitul societatilor si dividendele potentiale. Ascensiunea preturilor intervenea insa in decembrie si era mult mai lenta.
Absenta altor variante atractive de investitii, asteptarile privind ridicarea pragului de detinere la 1% si, spun brokerii, chiar subevaluarea de pana in prezent a titlurilor au accelerat insa cresterea.
"Luand in calcul actiunile lichide de la Bursa, SIF sunt cele care pot aduce, la cum arata acum piata, cel mai bun randament de termen mediu. Petrom se va stabili in jurul pretului actual pana la finalizarea privatizarii, bancile si Impact Bucuresti stagneaza de asemenea iar o serie de companii atractive au fost retrase de la Bursa.  In concluzie, cine are o suma mai mare de investit nu poate ocoli actiunile SIF", considera Valetin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
Cresterile din ultimile sedinte au intervenit in ciuda faptului ca presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, a anuntat ca proiectul final de lege consolidata a pietei de capital nu contine prevederi privind ridicarea pragului de detinere in capitalul SIF de la 0,1% la 1%. Ridicarea pragului urmeaza sa fie prevazuta intr-un regulament ulterior al CNVM.
In prezent, nici un investitor nu are drept de vot pentru mai mult de 0,1% din actiunile unui SIF. Aceasta prevedere a facut ca actionarii sa nu aiba nici un control asupra conducerii celor cinci societati, fapt care a influentat negativ evolutia actiunilor SIF la Bursa de Valori si a fost cauza mai multor scandaluri intre investitori si presedintii SIF.
Cele cinci SIF sunt printre cele mai bogate societati din Romania, fiecare avand active de peste 100 de milioane de dolari si alocand in fiecare an sume importante pentru dividende.
"Cresterea din ultimile sedinte nu are  legatura cu pragul de detinere, ci cu faptul ca actiunile SIF sunt subevaluate. Fiecare SIF detine 5 - 6% din actiunile Bancii Comerciale Romane, care este evaluata la 1 miliard de dolari. Participatia fiecarui SIF la BCR valoreaza deci peste 50 de milioane de dolari. Or, in acest moment capitalizarea unui SIF este tot de 50 de milioane de dolari. Iar actiunile la BCR reprezinta doar o parte din activele SIF", spune Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.
Chiar daca randamentele aduse de actiunile SIF in ultimile zile au fost substantiale, brokerii nu estimeaza corectii negative in sedintele urmatoare.
"Cresterile au fost de 2- 3% in fiecare zi deci nu au avut o natura speculativa. Exista ordine de cumparare suficient de mari pentru a absorbi oferta celor care vor dori sa isi marcheze profitul. Nu cred ca vor interveni scaderi", afirma Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO