Companii

„Cu investiţii putem ajunge la 55 km de pârtie în Sinaia, de două ori şi jumătate mai mult, iar cu zăpadă artificială sezonul de schi s-ar extinde până în mai“

„Cu investiţii putem ajunge la 55 km de pârtie în Sinaia, de două ori şi jumătate mai mult, iar cu zăpadă artificială sezonul de schi s-ar extinde până în mai“

Turiştii pot merge şi la spa în Predeal. Astfel de facilităţi oferă complexul hotelier Susai Mountain Resort, situat în Poiana Susai, pe versantul Baiului, la o altitudine de 1.400 de metri.. Foto: Mirabela Tiron. GALERIE FOTO

Autor: Mirabela Tiron

14.02.2013, 00:06 3656

"La Sinaia cred că este cel mai bun domeniu schiabil, mi se pare îngrijit. Pârtiile sunt impecabile", a spus Ionel Cosmin, un turist venit din Constanţa care schia pe pârtiile din Sinaia. Oraşul de pe Valea Prahovei are 22 de kilometri de pârtie, destinaţi tuturor categoriilor de schiori, de la începători la experţi.

Aproape 410.000 de cartele de acces au fost cumpărate anul trecut de pasionaţii sporturilor de iarnă la instalaţiile de cablu din Predeal, Sinaia şi Buşteni, ceea ce poate fi un indicator al traficului de turişti din aceste staţiu, potrivit Teleferic Prahova, ce administrează instalaţiile de transport persoane pe cablu.

Schi la 2.000 de metri altitudine

"În Sinaia avem cel mai spectaculos domeniu schiabil. Există variante pentru practicarea schiului şi a snowboardului în zone neamenajate", a afirmat Gelu Gră­dinaru, directorul general al companiei Teleferic Prahova.

Firma operează două telecabine, din Sinaia la cota 1.400 şi de la cota 1.400 la cota 2.000, un telescaun de la cota 1.400 la cota 2.000, un telescaun în Valea Dorului şi un teleschi în Scândurari. De altfel, în Sinaia şi Primăria operează două instalaţii, un telescaun detaşabil cu acoperiş pe Valea Dorului şi telegondola ce operează de la cota 1.000 la cota 1.400.

Teleferic Prahova mai administrează instalaţiile pe cablu din Predeal (un tele­scaun detaşabil cu o capacitate de 2.100 de persoane pe oră şi un teleschi detaşabil cu o capacitate de 1.000 de persoane pe oră) şi din Buşteni (două telecabine cu o capacitate de transport de 600 de persoane pe oră).

Grade de ocupare şi de 70% la hoteluri în acest sezon

"Acest sezon de iarnă este unul dintre cele mai bune. Avem un grad de ocupare de 65%-70%, ceea ce înseamnă că 126 de camere sunt ocupate zilnic, un lucru foarte bun. Turiştii vin atât pentru schi în Sinaia, relaxare, cât şi pentru evenimente corpo­rate", a declarat Marius Vânătoru, directo­rul de marketing al hotelului de patru stele International din Sinaia.

El spune că circa 85% din turişti sunt români, în special din Bucureşti, Constanţa şi restul sunt străini. Hotelul este construit în 1983 şi este deţinut de compania Interna­tional, la care are acţiuni familia Ruşanu. Anul trecut, a fost finalizată investiţia de

6 milioane de euro în renovarea integrală a hotelului, de la refacerea faţadei hotelului de patru stele la reabilitarea termică. Hotelul are o capacitate de 180 de camere, un centru de conferinţe de 11 săli, un centru spa şi trei restaurante.

Zăpada artificială ar asigura un sezon de schi până în mai

În prezent, sezonul de schi în staţiunile montane Sinaia, Predeal sau Buşteni nu se întinde până în mai din cauza lipsei de zăpadă artificială.

Reprezentantul Teleferic Prahova spune că doar cu zăpadă artificială se poate asigura un sezon de schi de la 1 decembrie la 1 mai.

"După Revoluţie, Sinaia a fost lăsată la urmă, deşi cred că Poiana Braşov şi Sinaia trebuia să fie primele staţiuni în care să se investească în echipamente de zăpadă artificială. Este vina Ministerului Turismului şi a Guvernului. S-au împrăştiat 500 de milioane de lei în instalaţii de transport pe cablu şi de zăpadă în ţară, dar nu s-a reuşit crearea unei staţiuni de nivel european. România nu concurează la staţiuni montane cu Austria sau Elveţia, ci măcar să concurăm cu Bulgaria", a spus Gelu Grădinaru.

Cu investiţii, în Sinaia s-ar putea realiza minim 50 de kilometri de pârtie faţă de 22 de kilometri cât avem acum, potrivit lui Grădinaru, care precizează că avantajul platoului Bucegi este că oferă temperaturi constante.

Autorităţile locale au în plan realizarea unei instalaţii de zăpadă artificială în Valea Soarelui - lac de acumulare şi 25 de tunuri de zăpadă, proiect ce va fi finanţat din fonduri europene. Investiţia se ridică la 6 milioane de euro, iar durata lucrărilor de execuţie va fi de 16 luni.

Ministerul Turismului nu a publicat statistici cu privire la numărul de turişti din Sinaia, Predeal şi Buşteni, însă un indicator reprezentativ este numărul cartelelor vândute la instalaţiile de transport pe cablu. Anul trecut, s-a ridicat la 410.000 de cartele (36% la instalaţiile din Sinaia, 38% la cele din Predeal, iar restul în Buşteni), în timp ce în 2008 Tele­feric Prahova vindea 500.000 de cartele.

Operatorii privaţi nu au renunţat la investiţii

Deşi Sinaia nu a fost pe lista de investiţii în infrastructura de schi a Ministerului Turis­mului, operatorii privaţi nu au renunţat la dezvoltarea de businessuri în acest oraş.

În Sinaia se află şi singurul hotel boutique de cinci stele Ioana Hotels, în care compania NDI Grup Expert, deţinută de omul de afaceri Zăvoianu Narcis Vivian, a investit peste 2,5 mil. de euro în 2011. Hotelul are 18 camere duble, una single şi cinci apartamente, dintre care trei cu zonă spa proprie.

"De joi până duminică toate camerele sunt ocupate", a spus Raluca, de la recepţia hotelului. Tariful pe noapte pe camera dublă este de 374 de lei în timpul săptămânii şi de 396 de lei în weekend.

Ce spun schiorii

"Sunt pentru prima dată la schi în România, îmi place în Sinaia, pârtia este frumoasă. Am mai schiat în staţiunile din Spania şi Argentina", a spus Carla, o turistă din Spania care venise în România la prietenul ei.

Cezar, 36 de ani, un programator din Bucureşti care venise la schi, precizează că şi-ar dori să aibă acces la toate instalaţiile de cablu cu un singur card, atât la telecabină, cât şi la telegondolă în Sinaia.

"Cred că ar fi bine să existe un ski pass comun pentru toată Sinaia, să avem acces la telecabină, dar şi la telegondolă cu un singur card, aşa cum este în Ischgl (Austria)", a afir­mat schiorul Cezar. O altă turistă, Roxana, spune că pârtiile arată foarte bine, au lungimi şi grade diferite de dificultate, însă "din păcate nu poţi cumpăra o cartelă comuncă pentru tele­scaun, telegondolă şi telecabină".

"Dacă vrei să schiezi pe Valea Soarelui 1 sau 2 sau pe Laptici, pârtii care pornesc de la Cota 2000, trebuie să cumperi două cartele, ceea ce ridică preţul, plus că este incomod să te muţi dintr-un mijloc de transport în altul şi să stai de fiecare dată la altă coadă", a precizat ea. Ski-passul comun pentru telegondolă (care te duce din Sinaia la cota 1400) şi pentru telescaunul de pe Valea Soarelui este 120 de lei pe zi, iar biletul la telecabina de la cota 1400 la cota 2000 este 32 de lei dus-întors.

Petre Lucian din Bucureşti, care era cu snowboardul pe pârtie, spune că pentru cinci zile de vacanţă în Sinaia a alocat 1.500 de lei. Sinaia are o capacitate de cazare de peste 7.000 de locuri.

Schiurile se închiriază cu un tarif între 35 şi 50 de lei pe zi

Echipamentul de schi se închiriază cu 35 sau 50 de lei, iar o sanie cu 5-10 lei pe zi. "În weekend cererea pentru echipamente de schi este mare, în timpul săptămânii nu vin foarte mulţi schiori. Depinde mult şi de vreme, că dacă este ceaţă şi bate vântul lumea nu vine", potrivit unui reprezentant de la centrul de închiriere echipamente sportive Corsy din Sinaia.

Mai multe centre de închiriere schiuri sunt în Sinaia, în extrasezon tariful fiind mai mic decât în vârf de sezon.

Vin nu doar pentru schi, ci şi pentru relaxare. Facilităţi de spa în Predeal

Nu doar în Sinaia, schiorii găsesc pârtii de diferite grade de dificultate, ci şi în Predeal se poate schia pe mai multe pârtii, printre care Cocoşul, Subteleferic şi Clăbucet. Mai mult, aici sunt unităţi de cazare în care turiştii vin să se relaxeze la spa.

Daniela Anastasescu, directorul general al complexului hotelier Susai Mountain Resort din Predeal, ce operează 30 de camere şi apartamente, dar şi un centru spa, spune că acest sezon de iarnă a fost mai bun faţă de celelalte sezoane.

"A nins mai devreme, sezonul acesta ne-a adus mai mulţi turişti. La sfârşitul anului 2012 am organizat mai multe evenimente şi petreceri pentru companii. Fiind o zonă de creastă, complexul are facilităţi de wellness (relaxare). Avem o piscină încălzită, saună, sală de sport şi de masaj, dar şi un medic kinetoterapeut, ce face tratamente şi masaje", a spus ea, menţionând că în extrasezon sunt promoţii la tarife.

Complexul hotelier este situat în Poiana Susai (Predeal), pe versantul Baiului, la o altitudine de aproximativ 1.400 de metri. Aici se poate ajunge cu maşina personală, mi­crobuzul, ATV-ul sau snow-mobilul.

"Am fi vrut ca anul acesta să ne facem o pârtie proprie. Avem terenul închiriat, trebuia să defrişăm şi să amenajăm, dar nu am primit încă autorizaţia. Ne-a împiedicat birocraţia. Pârtia va avea 400 de metri lungime şi un grad de dificultate mediu. Există şi un teleschi, va trebui doar să îl montăm. Cu şcoala de schi nu va fi complicat, vom folosi şi colaboratori", a spus ea.

Staţiunile de pe Valea Prahovei şi Braşov sunt cele care atrag cei mai mulţi români în sezonul de iarnă, punând la dispoziţie peste 20.000 de locuri de cazare în unităţi clasificate.

Anul acesta, în România se va desfăşura cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret din Europe, FOTE, între 17 şi 22 februarie în Predeal, Braşov, Poiana Braşov şi Râşnov, care ar creşte interesul pentru România şi după eveniment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO