Companii

CSAT are pe agendă, joi, "strategia pentru refacerea credibilităţii României"

Autor: Marius Fratila

26.09.2012, 16:54 86

Astfel, în şedinţa CSAT condusă de preşedintele Traian Băsescu, care va avea loc începând cu ora 11.00, la Palatul Cotroceni, vor fi discutate ca teme strategia pentru refacerea credibilităţii României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene, evaluările privind ameninţările la adresa securităţii naţionale.

De asemenea, comunicatul Preşedinţiei precizează că vor fi ca teme pe ordinea de zi a şedinţei CSAT şi "procedurile pentru aplicarea prevederilor Art. 46, Alin. (9), din Legea Concurenţei nr. 21/1996 cu modificările şi completările ulterioare", precum şi "proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru implementarea acesteia".

Vulnerabilităţile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria) reprezintă ultima temă anunţată de comunicatul Preşedinţiei, care precizează însă că "în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională".

Premierul Victor Ponta va participa, joi, la reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de preşedintele Traian Băsescu, aceasta fiind prima întâlnire dintre premier şi preşedinte după referendumul de demitere a lui Băsescu.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat duminică, la B1 TV, că achiziţia avioanelor multirol F-16 din Portugalia se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respectă directivele UE.

În 30 iulie, după referendumul de demitere a preşedintelui, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, marţi, că şedinţa CSAT programată pentru joi, prima după revenirea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, va fi un test important pentru coabitare şi că nu este exclusă participarea premierului Victor Ponta.

Preşedintele României are şi funcţia de preşedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca şedinţe ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepreşedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor, directorii SIE şi SRI, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO