Companii

Criza vitrinelor: Livrările de spaţii comerciale, la cel mai redus nivel din 2003

Criza vitrinelor: Livrările de spaţii comerciale, la cel mai redus nivel din 2003

Autor: Cristina Cuncea

20.07.2011, 13:01 324

Spaţiile comerciale livrate în primul semestru au totalizat37.000 metri pătraţi, cel mai redus nivel din 2003, în condiţiileîn care sunt în construcţie proiecte de circa 370.000 metri pătraţicu finalizare în 2011-2013, din care mai puţin de o treime în acestan, potrivit CB Richard Ellis (CBRE).

Spre comparaţie, în2003 au fost livrate spaţii totalizând 28.000 de metripătraţi.

În prezent, stoculde spaţii comerciale moderne a ajuns la 2,230 milioane de metripătraţi şi va ajunge la aproape 2,6 milioane metri pătraţi în 2013,respectiv la 120 metri pătraţi la 1.000 de locuitori.

Pentru a douajumătate a anului au fost anunţate livrări totalizând 110.000 demetri pătraţi, printre cele mai importante proiecte fiind MaritimoConstanţa, extinderea Băneasa Shopping City Bucureşti, EuropeanRetail Park Botoşani şi Galleria Arad.

"Chiar dacă stoculeste scăzut comparativ cu anii anteriori crizei, livrările şi înspecial livrarea de noi construcţii sunt în creştere.La sfârşitul lui2010, doar 17% dintre centre erau în construcţie şi în prezent maibine de 22% au acest status", se arată în raport.

Livrarea de noiconstrucţii este axată pe oraşe considerate centre universitare,precum Bucureşti (aproximativ 388.000 studenţi), Craiova (cu peste37.000 studenţi) şi Constanţa (40.000 studenţi). Totuşi, sunt oraşeprecum Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, fiecare cu un număr considerabilde studenţi (totalizând 100.000), care nu au proiecte înconstrucţie.

CBRE remarcă şicreşterea diferenţei între centrele comerciale prime şi celesecundare în ceea ce priveşte cererea.

"Pentru anumitecentre comerciale dominante se înregistrează o cerere înexpansiune, ceea ce duce la o uşoară creştere a chiriei de bază, întimp ce, pentru spaţiile secundare, chiria de bază s-a stabilizatşi în unele cazuri s-a transformat în chirie procentuală. La fel caşi în 2010, Capitala reprezintă un magnet pentru comercianţi şidezvoltatori, iar activitatea continuă să se concentreze aici",precizează sursa citată.

Chiriile medii aurămas constante în ultimele semestre, la 70 euro/mp/lună pentruspaţiile stradale şi la 50 euro/mp/luna în centrelecomerciale.

"Trebuie subliniatfaptul că există o variaţie semnificativă în ceea ce priveştechiria netă în centrele comerciale, chiar şi în domenii deactivitate similare, deoarece factori precum amplasarea,atractivitatea mărcii, targetul de clienţi, perioada de închiriere,sunt foarte importanţi", se menţionează în raport.

Cei mai activi suntretailerii internaţionali, care au oportunitatea de a se extinde încentre comerciale importante, în timp ce, cu putere financiară şide negociere redusă, comercianţii naţionali sunt prudenţi înstrategiile de expansiune.

"Luând înconsiderare creşterea economică preconizată pentru perioada2013-2015 şi încrederea pe care o au în viitorul pieţei spaţiilorcomerciale din România, expansiunea (retailerilor internaţionali,n.r.) va continua în lunile următoare", consideră reprezentanţiiCBRE.

CB Richard Ellisoferă consultanţă pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor,servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şialtor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare,estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementulinvestiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO