Companii

Criza se vede şi în bilanţul schimburilor comerciale româno-germane: Exporturi de 15,8 miliarde euro în 2020, minus 5,9%, şi importuri de 13,5 miliarde euro, cu 14,4% mai mici faţă de 2019

Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Germania a scăzut în 2020 cu 10% faţă de 2019,în contextul crizei provocate de coronavrius, din care exporturile totale către România au însumat 15,8 miliarde euro, minus 5,9%, în timp ce importurile au fost de13,5 miliarde euro, cu 14,4% mai puţin decât în 2019, arată estimările făcute de oficialii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), citând cele mai recente date publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

La  nivelul întregului an, după o scădere accentuată a schimburilor comerciale în lunile aprilie şi mai 2020, în septembrie a început o redresare vizibilă, care a continuat până la finalul anului anului.

„Suntem încrezători că redresarea schimburilor comerciale din a doua jumătate a anului 2020 va continua şi în 2021. Totul depinde însă în continuare de evoluţia pandemiei. Cu îngrijorare pentru circulaţia mărfurilor şi, prin urmare, pentru lanţurile de aprovizionare, urmărim măsurile de închidere a unor frontiere, cum a fost cea către Republica Cehă”, spune Sebastian Metz, director general al AHK România.

Cu un volum comercial bilateral de 29,36 miliarde euro în 2020, România ocupă locul 19 în rândul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare.

„În general, companiile germane din România privesc cu mare încredere evoluţia economică a României, mai ales având în vedere fondurile europene care îi stau la dispoziţie – având totodată mari aşteptări din partea Guvernului, şi anume implementarea reformelor anunţate pentru următorii patru ani. Avem multe oportunităţi în această ţară şi potenţialul este mare. Acum trebuie să depunem toate eforturile pentru a le fructifica", rezumă Metz starea de spirit a economiei germane din România.

Principalul partener comercial al Germaniei este China, cu un volum total de 212 miliarde euro, urmată de Ţările de Jos (173 miliarde euro) şi SUA (171,6 miliarde euro).

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără circa 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.