Companii

Criza materiei prime lasa industria de mezeluri in fata unui posibil val de preluari

10.08.2004, 00:00 52

Criza de pe piata autohtona a carnii de porc dar si cresterea alamanta a pretului acesteia in Europa si SUA au efecte negative asupra producatorilor interni de preparate din carne care se vad nevoiti fie sa migreze catre zona neagra a industriei fie sa se trezeasca in fata falimentelor. "Situatia este foarte buna pentru marile multinationale sa inainteze oferte de preluarea producatorilor romani si este posibil ca dupa terminarea acestei crize sa ne trezim cu noi actionari in piata si cu noi monopoluri. De altfel, acum exista in piata oferte de preluare din partea unor producatori de profil din Polonia, Olanda si Germania pentru unii producatori autohtoni", spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie care grupeaza cei mai mari producatori de preparate din carne. El nu a vrut sa mentioneze nici numele celor care au inaintat oferte de preluare si nici ale celor care ar fi dispusi sa vanda.
Piata preparatelor din carne a mai fost invadata, la inceputul acestui an, de o avalansa de zvonuri privind posibile preluari de catre investitori de afara a unor marci locale. Zvonurile nu au fost confirmate insa pina in prezent.
Pretul unui kilogram de carcasa de porc pe piata romaneasca a crescut in aceasta vara cu pana la 40% pana la aproape 2 euro. Pe plan mondial cresterile sunt si mai spectaculoase: pe piata americana acestea au crescut de la 1,35 de dolari/kilogram la 2,1 de dolari/kilogram iar pe piata europeana de la 1,02 euro/kilogram la 1,5 euro/kilogram. "Situatia de acum este cel putin ciudata si impinge producatorii de mezeluri fie catre productia la negru fie catre faliment, devenind astfel o prada usoara pentru ofertele venite din partea multinationalelor care sunt din ce in ce mai multe in ultimele luni", sustine Minea.
El spune ca industria preparatelor din carne nu a putut impune cresteri ale preturilor comparabile cu cele ale materiei prime. "Cresterea medie din ultimele luni a unui kilogram de preparate din carne a fost de 14 %. Multi s-au reorientat catre piata neagra, unde nu platesc TVA-ul de 19%, care este de 3-4 ori mai mare ca profitul", sustine Minea. El sustine ca piata neagra a atins procente alarmante de 60% din total piata.
Anul trecut, piata preparatelor si semipreparatelor din carne a atins 300 de milioane de euro si o cantitate de 155.000 de tone, datele pentru primele sase luni ale acestui an nefiind facute publice inca. Minea, spune, totusi, ca piata a cunoscut pe primul trimestru o crestere de 10 -15% in volum si de 14% in valoare, fata de aceiasi perioada a anului trecut.
Cel mai mare producator de carne de porc din lume si un nume important si in industria de preparate din carne - Smithfield din SUA - este si cel mai activ jucator in regiunea sud-est europeana. Dupa ce a achizitionat 15% din actiunile producatorului de mezeluri spaniol Campofrio, compania americana a achizitionat recent divizia poloneza a firmei spaniole si impreuna cu firmele pe care le detinea in Polonia a devenit cel mai important jucator de profil de pe aceasta piata. Numele grupului Smithfield a fost vehiculat si intr-o eventuala achizitie a unuia dintre cei mai mari producatori unguri de mezeluri - Pick.
Smithfield a achizitionat, la inceputul acestui an, peste 70% din activele fostului combinat de crestere a porcilor Com-Tim Timisoara de la un grup de investitori italieni. Inceperea activitatii producatorului american pe piata romaneasca este asteptata cu sufletul la gura atat de crescatorii de porci cat si de procesatorii de mezeluri. Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio (filiala romaneasca a producatorului spaniol de mezeluri), spune ca este foarte probabil ca, ceea ce au facut americanii in Polonia, sa repete si in Romania.
"Unii dintre producatorii autohtoni de mezeluri vor fi tentati sa vanda acum cand se confrunta cu probleme pentru ca nu mai au alte subterfugii ca in trecut cand puteau aduce materi prima prin zonele defavorizate", sustine Wencz.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO