Companii

Criza a ieftinit cerealele cu 40% in doua luni

19.10.2008, 20:19 22

Pretul graului, al porumbului si al oleaginoaselor este in cadere libera. "Am asistat la reduceri semnificative ale cotatiilor atat la bursa din Chicago, cat si la bursele europene. Graul si porumbul se vand astazi cu 30%-40% mai ieftin decat in urma cu doua-trei luni, iar oleaginoasele au scazut semnificativ pe fondul diminuarii pretului petrolului. Deocamdata asistam la scaderi de preturi la orice fel de materie prima", a declarat Mihai Anghel, care controleaza Cerealcom Dolj, al treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania.

Mihai Anghel se numara printre producatorii agricoli care au refuzat sa vanda in totalitate cantitatile de cereale recoltate anul acesta din cauza scaderii dramatice a pretului de achizitie.
Ca si Adrian Porumboiu, care controleaza grupul Racova Agro Pan din Vaslui, sau Ioan Niculae, administratorul Interagro, Anghel a vandut pe piata o cantitate mica de cereale, restul fiind depozitata si urmand sa fie vanduta la anul, cand este asteptata o criza alimentara din cauza lipsei de materie prima.
Jucatorii din agricultura spun ca in Romania preturile sunt mult mai mici decat in tarile europene. In momentul de fata, pretul pentru tona de floarea-soarelui a scazut cu pana la 50 de euro. "Avem de-a face cu o anomalie. La floarea-soarelui pretul mediu in Europa se incadreaza intre 240 de euro si 260 de euro pe tona, pret cu care se vindea la noi inainte de criza. Daca acum doua luni se cumpara cu 900 de lei/tona (238 de euro/tona), la aparitia crizei a scazut la 720 de lei/tona (191 euro/tona). Totul se scumpeste, euro este mai scump, iar pretul la produsele agricole scade. Nu este normal ca acum patru zile firme din Ungaria sa mentina pretul din Europa si sa incheie contracte cu Romania pentru 10.000 de tone de floarea-soarelui la un pret de 235 de euro/tona si noi sa o dam atat de ieftin", spune Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Si pentru celelalte produse agricole situatia este aceeasi. Graul se vinde in Austria si Ungaria cu 220-235 de euro/tona, in timp ce in Romania tona de grau ajunge la 111 euro, cu aproape 30 de euro mai putin decat in luna august. Porumbul, care se comercializeaza in Ungaria cu 130 de euro/tona, iar in Austria cu 135 de euro/tona, a ajuns in Romania la nivelul de 85 de euro/tona, de la 93 de euro/tona cu cat se vindea in septembrie, chiar daca producatorii estimau ca isi vor da produsele cu pana la 238 de euro/tona. Toate aceste ieftiniri vor conduce la eliminarea stocurilor si implicit la apelarea, peste numai cateva luni, la importuri.
"Pentru noi nu criza se resimte, se resimte mafia din comert si din piata. Vom asista la scumpiri la ulei, pentru ca vor spune ca nu avem floarea-soarelui. O vindem acum pe bani putini in Ungaria si o vom importa tot de la ei cu preturi cuprinse intre 265 de euro/tona si 320 euro/tona. In martie si aprilie vom incepe sa importam si grau", este de parere Matei.
La inceputul anului, specialistii in agricultura estimau o productie de grau de 7,6 milioane de tone, la porumb asteptau 8 milioane de tone, iar la floarea-soarelui 1,2 milioane de tone. Seceta si inundatiile din ultimele luni de vara au dat peste cap insa pronosticurile agricultorilor care au obtinut doar 5,6 milioane de tone de grau, 7 milioane de tone de porumb si doar 700.000 de tone de floarea-soarelui, dupa datele furnizate de Federatia Nationala a Agricultorilor din Romania. "Acum ca niciodata Guvernul trebuie sa vina cu un pret de interventie. Produsele se vand la preturi de nimic, iar o mare parte din productie, circa 30%-40% din aceasta merge la export.
Este adevarat ca preturile sunt influentate de piata internationala, unde porumbul a scazut de la 150 de euro/tona la 125 de euro/tona, iar floarea-soarelui de la 260 de euro/tona la 230 de euro/tona, dar la noi preturile sunt mult sub aceste valori. Produsele merg la export, iar Guvernul nu intervine cand vede ca ramanem fara paine, fara materie prima pentru industria alimentara", explica Matei.
Presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania este de parere ca un inceput al crizei alimentare are loc in aceasta perioda si se concretizeaza prin preturile mari la produsele alimentare, dar se va acutiza in primele luni ale anului viitor, cand vor avea loc noi majorari la rafturile de alimente ale magazinelor. In prezent, la nivel local un litru de ulei se vinde cu 8 lei-8,5 lei, in timp ce in Ungaria se comercializeaza cu echivalentul a 6 lei, iar in Serbia cu 3,5-4 lei.
Si Adrian Porumboi este de parere ca o criza alimentara va resimtita mai mult deoarece romanii nu sunt pregatiti pentru o astfel de situatie. Potrivit omului de afaceri o criza alimentara ne-ar prinde cu terenurile nelucrate. Mai mult, el considera ca Romania se afla la periferia Europei atat in ceea ce priveste subventiile, cat si investitiile.
Criza financiara i-a afectat deja pe agricultorii care au apelat la credite in ultimii ani si a schimbat planurile de dezvoltare ale unora, multi renuntand la mai multe proiecte pe care urmau sa le deruleze in urmatoarea perioada.
"Avem proiecte de modernizare si retehnologizare la care urmeaza sa ne uitam cu atentie. Pe multe le vom amana. Am avut noroc ca nu am facut in anii trecuti eforturi financiare care sa necesite credite mari, iar acum nu suntem intr-o situatie tragica, dar printer agricultori se simte deja o neliniste. O redresare a pietei financiare se va simti si la noi, dar pe termen mai indelungat", incheie Mihai Anghel. In Romania sunt circa 9,4 milioane de hectare de teren arabil, din care aproape 4% sunt exploatate de cei mai mari 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO